Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.11.2011.
18:34
Beta A

Priština i Beograd doprinose napetoj situaciji na Kosovu

Situacija na severu je nestabilna i napeta od sredine oktobra a tome u velikoj meri doprinosi postojanje veze sa srpskim izborima na proleće i trenutna situacija u Prištini, reka je večeras šef UNMIK-a Farid Zarif.

Sukob Kfora sa Srbima sa severa Kosova jer se protive simboličnom prisustvu predstavnika vlasti Kosova na tom delu teritorije
 

Podnoseći izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, Zarif je podsetio na poslednje sukobe na severu Kosova do kojih je došlo "pošto je Kfor pokušao da ukloni neke od srpskih barikada". Zarif je dodao da je to dovelo do sukoba sa Srbima sa severa Kosova "koji se protive simboličnom prisustvu predstavnika vlasti Kosova na tom delu teritorije". Zarif je podsetio da su vojnici Kfora preuzeli barikade kod Zubinog potoka i dodao da su u toj akciji korišćeni vodeni topovi i suzavci. 

"Sve to jasno pokazuje eskalaciju i napetost. Unmik je osudio te akcije, kao i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, a predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas na uklanjanje barikada", kazao je Zarif. On je doda da je UMNIK tražio od svih strana da efikasnije komuniciraju jedni sa drugima i da je je rezultat toga da su strane "smanjile oštru retoriku kojom su se obraćale građanima".

"Euleks i Kfor će se i dalje suočavati sa teškoćama da severno od reke Ibar sprovode svoje mandate", rekao je Zarif i dodao da na Kosovu postoji i dalje osećanje nepoverenja, straha i ogorčenja, što stvara pogodnu atmosferu za nasilje.

On je podsetio na pomake koji su postignuti u pregovorima Prištine i Beograda, posebno u domenu priznavanja diploma, omogućavanja slobode kretanja i katastra.

Zarif je citirao delove izveštaja Ban Ki Muna, koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra, u kojem se upozorava da razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da "nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu".

Od 151 incidenta zabeleženog u tom periodu, 13 se odnosi na uništavanje pravoslavnih grobalja, 13 na kamenovanje srpskih vozila, a u 63 slučaja naneta je šteta kućama čiji su vlasnici Srbi. Ban Ki Mun je takođe naveo da je situacija na severu Kosova u senku bacila sve ostale događaje na Kosovu kao i da akcija ROSU "nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama".

"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki Mun u svom izveštaju.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 18:47
jedine kriminogene grupe na KiM su snage grupisane oko nato trupa koje zele da uokvire kim kao nezavisnu drzavu i kontrole puteva droge, belog roblja i ko zna sta josh .. prema zapadu. Nato trupe su svesno i namerno doprinele pogorsanju situacije na terenu i izasle iz okvira rezolucije 1244 i vishe nije nezavistan.
Utorak 29.11.2011. 19:11
Iz izvestaja se jasno vidi da su iskljucive zrtve bili Srbi i njihova imovina, ali okupatori ipak stigmatizuju Beograd i stavljaju u isti kos sa siptarskim teroristima. KFOR koji bi trebalo da garantuje neutralnost, stiti Srbe itd jasno i javno se stavio na siptarsku stranu i permanentnom agresijom na Srbe doprinosi nesigurnosti i napetosti, sa ciljem da se nasilno dovede do nezavisnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online