Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 28.11.2011.
03:29
Press A

Čeda i ja se ne odričemo Kosova

Lider SPO-a Vuk Drašković tvrdi da se proglasom "Preokret" Srbija ne odriče Kosova i Metohije, već se prihvata realnost da se izgradi politika koja će efikasno zaštititi prava Srba na Kosovu, ali i kulturno-istorijsku i duhovnu baštinu.

Ne odričemo se Kosmeta: Vuk Drašković i Čedomir Jovanović
 

 - U sprovođenju takve politike najveća prepreka je ustavna preambula, koja Srbiju neminovno gura u rat. Potrebna je njena izmena. Imamo nesklad između stvarnosti na Kosovu i preambule Ustava. Ustav tvrdi da je Kosovo pokrajina u sastavu Srbije i da moramo da čuvamo suverenitet nad tom pokrajinom, a stvarnost na Kosovu je takva da nema nikakve vlasti države Srbije. To se mora razrešiti, kaže Drašković za "Press".

Šta vi predlažete?

- Narodu Srbije mora da se kaže - da bi se stvarnost na Kosovu usaglasila sa Ustavom, mi moramo tamo da uspostavimo suverenitet, a ne možemo ga uspostaviti osim ratom, i pod uslovom da taj rat dobijemo. Pošto bi taj rat bio tragičan po državu i ceo narod, onda nam preostaje jedino razumno rešenje da te odredbe Ustava proglasimo neizvršivim, nemogućim i da nepriznajući nezavisnost Kosova sa tim Kosovom uspostavimo najbolje ekonomske, trgovačke, kulturne i druge odnose. I maksimalno se posvetimo zaštiti srpskog naroda na Kosovu i duhovne baštine.

Deo javnosti je vaš proglas "Preokret" već okarakterisao kao izdaju Kosova...

- U dijalogu Beograd - Priština - EU sever Kosova sigurno može da izbori izuzetan stepen autonomije poput one kakav ima Južni Tirol. Srbi sa severa Kosova moraju da znaju da su oni u povlašćenom položaju u odnosu na Srbe južno od Ibra, zato što su nacionalno homogeni i zato što su leđima oslonjeni na Srbiju. I zato što će ulaskom Srbije u EU između Srbije i severa Kosova nestati bilo kakvih međa.

Da li je vaš savez sa Čedomirom Jovanovićem okosnica predizborne koalicije?

- Može da bude, ali opet kao jednog svenarodnog pokreta, da se ne ugase evropska svetla u Srbiji i da na narednim izborima ne dozvolimo drugi preokret - u devedesete. Ne možemo izgraditi modernu, demokratsku, prosperitetnu državu protivnu Evropi, u sukobu sa Evropom, nego samo ako budemo deo evroatlantskih integracija. Narodu se mora objašnjavati da nije istina da Amerika propada i da nije istina da se Evropa raspada. Ovo je idealan trenutak za Srbiju da ponovo zapali mržnju i ratove u ovom regionu jer bi to bilo definitivno tragično i za naš biološki opstanak. To se mora sprečiti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 08:05
obojicu treba poslati u vecna lovista.
Ponedeljak 28.11.2011. 04:16
A rat da ostavimo za vreme kad to uslovi dozvole..Nama se ne zuri,sva okupaciona vojska koja je na Kosovu ici ce svojim kucama da uspostavlja red..Tako da..... :)
Ponedeljak 28.11.2011. 06:23
OVA DVA KAUBOJA , SVAKOM SU DOPI..ILI ! Oni prihvataju realnost i grade politiku.Isti primer kao sa Srbima u KRAJINI. Sta su SRBI kod angele KOSORICE u njihovoj. Razumecete ako vam pomenem AUSTRALIJSKE Aboridzine i Novo- Zelandske Maore. TO dva DZon Vejna nude Srbima na Kosovu i Metohiji! I Ceda - SARAJLIJA I VUCINA [ tera turke u Anadoliju] su u Rep. Srpskoj PERSONE NON GRATE ILI SIKTER politicari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online