Ponedeljak 28.11.2011.
03:29
Press

Čeda i ja se ne odričemo Kosova

Ne odričemo se Kosmeta: Vuk Drašković i Čedomir Jovanović
 

 - U sprovođenju takve politike najveća prepreka je ustavna preambula, koja Srbiju neminovno gura u rat. Potrebna je njena izmena. Imamo nesklad između stvarnosti na Kosovu i preambule Ustava. Ustav tvrdi da je Kosovo pokrajina u sastavu Srbije i da moramo da čuvamo suverenitet nad tom pokrajinom, a stvarnost na Kosovu je takva da nema nikakve vlasti države Srbije. To se mora razrešiti, kaže Drašković za "Press".

Šta vi predlažete?

- Narodu Srbije mora da se kaže - da bi se stvarnost na Kosovu usaglasila sa Ustavom, mi moramo tamo da uspostavimo suverenitet, a ne možemo ga uspostaviti osim ratom, i pod uslovom da taj rat dobijemo. Pošto bi taj rat bio tragičan po državu i ceo narod, onda nam preostaje jedino razumno rešenje da te odredbe Ustava proglasimo neizvršivim, nemogućim i da nepriznajući nezavisnost Kosova sa tim Kosovom uspostavimo najbolje ekonomske, trgovačke, kulturne i druge odnose. I maksimalno se posvetimo zaštiti srpskog naroda na Kosovu i duhovne baštine.

Deo javnosti je vaš proglas "Preokret" već okarakterisao kao izdaju Kosova...

- U dijalogu Beograd - Priština - EU sever Kosova sigurno može da izbori izuzetan stepen autonomije poput one kakav ima Južni Tirol. Srbi sa severa Kosova moraju da znaju da su oni u povlašćenom položaju u odnosu na Srbe južno od Ibra, zato što su nacionalno homogeni i zato što su leđima oslonjeni na Srbiju. I zato što će ulaskom Srbije u EU između Srbije i severa Kosova nestati bilo kakvih međa.

Da li je vaš savez sa Čedomirom Jovanovićem okosnica predizborne koalicije?

- Može da bude, ali opet kao jednog svenarodnog pokreta, da se ne ugase evropska svetla u Srbiji i da na narednim izborima ne dozvolimo drugi preokret - u devedesete. Ne možemo izgraditi modernu, demokratsku, prosperitetnu državu protivnu Evropi, u sukobu sa Evropom, nego samo ako budemo deo evroatlantskih integracija. Narodu se mora objašnjavati da nije istina da Amerika propada i da nije istina da se Evropa raspada. Ovo je idealan trenutak za Srbiju da ponovo zapali mržnju i ratove u ovom regionu jer bi to bilo definitivno tragično i za naš biološki opstanak. To se mora sprečiti.

2024 © - Vesti online