Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 24.11.2011.
21:09
Vestionline A

"EU ima alternativu, ali je ipak najbolja"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da Evropska unija (EU) ima alternativu, ali da je EU najbolja alternativa za Srbiju i njenu budućnost.

Mirko Cvetković

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Dejan Mirović je tražio Cvetkovićev odgovor da li postoji analiza "koristi i troškova" dobijanja statusa kandidata za Srbiju, ukazujući da građani Makedonije, koja ima taj status već šest godina, imaju niže plate nego zaposleni u Srbiji.

Cvetković je rekao da su države članice Unije uvidele da je za njihove ekonomije bolje da se udruže, napominjući da je duboko pogrešno uverenje da će Srbija, oslonjena samo na sebe, moći da obezbedi bolji život i standard za svoje građane.


Nije dobro da se bezglavo uključujemo u EU, zbog čega ova Vlada Srbije to čini sa dubokim promišljanjem i na ekonomski način, rekao je Cvetković. 

Neuspešne privatizacije

Premijer Cvetković izjavio je da je jedna četvrtina privatizacija preduzeća u Srbiji bila neuspešna, što znači da su od četiri privatizovana preduzeća tri privatizacije bile uspešne, a jedna neuspešna.


Odgovarajući na pitanje poslanika Srpske radikalne stranke Srboljuba Živanovića koliko je bilo neuspešnih privatizacija u Srbiji i kako je to uticalo na zaposlene, Cvetković je rekao da je neuspešna ona privatizacija u kojoj nije ispoštovan privatizacioni ugovor i takve ugovore je Agencija za privatizaciju raskidala.


Kao razloge za raskid ugovora, Cvetković je naveo nepoštovanje od strane kupca onoga što je potpisao da će uraditi, odnosno nepoštovanje standardnih obaveza.


On je objasnio da je standardna obaveza bila da onaj ko kupi preduzeće mora da investira u njega, a ukoliko to nije ispoštovao, to je bio jedan od razloga da dođe do raskida ugovora.


Kada su u pitanju mala preduzeća, gde se plaćalo u ratama, obaveza je bila da se rate uplate, što neki nisu uradili.


On je rekao i da je politka Vlade Srbije bila da se onemogući da se preduzeće koristi za neke druge namene, kao i da je bila obaveza da se nastavi kontinuitet proizvodnje, da preduzeće mora da zadrži istu delatnost i posle privatizacije.


Cvetković je rekao da je posledica privatizacija bilo smanjenje broja zaposlenih.
Pema njegovim rečima, u Srbiji problem nezaposlenosti datira još od 2000. godine i stalno su beležene visoke stope nezaposlenosti.


Tako je 2006. godine ta stopa iznosila oko 20 odsto, 2008. godine 16 odsto, a 2009. godine, kada je počela kriza, stopa nezaposlenosti je sa 16, porasla na 22 odsto.


“To je u ovom trenutku najznačajniji problem u Srbiji i sa time se moramo suočiti i boriti”, rekao je Cvetković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 21:35
Опсссс!? еU има алтернативу? Сада када је већ савим извесно да нас неће увући у еUрпску унију овај нам избацује нову паролу? Још ће нам објаснити да нећемо бити увучени јер тако наша драга Владанка жели. Још само да нас убеде да су уништене србске фирме уствари веома успешне фирме. ИМБЕЦИЛИ!
Četvrtak 24.11.2011. 21:15
Драги Деда Мразе, Ја ти пишем ово писмо по други пут. Прошле године си ме слагао, јер сам тражио бициклу и нисам добио, а тата ми каже да си ти крив. Ја сам питао тату зашто си ти крив, а он је само опсовао нешто ружно и пљунуо. Љут сам на тату, јер је Деда Мраз најбољи на свету и никад не лаже.Зато ти поново пишем још овај пут и питам, да ли можеш да ми пошаљеш бициклу за поклон, јер мама и тата не могу да ми купе. Добар сам ђак и никад не псујем, увек кажем добар дан комшиници из куће поред наше иако нам баца кесе са ђубрем преко ограде. Бака то чисти и она псује али не тебе, него комшиницу. Пуно те воли и нада се поклону Јоца из трећег три.
Petak 25.11.2011. 06:26
1 Deo: Važno je obratiti pažnju na članove komisije koja je odobrila tenderske rezultate. U njoj su bili: predsednik Dragoslav Šumarac, članovi: Despot Stojanović, Milorad Jovanović, Sreten Obradović i aktuelni premijer Srbije Mirko Cvetković. Kasnije se Cvetković u medijima hvalio kako je privatizacija cementare Novi Popovac lična karta Srbije. A evo kako izgleda ta lična karta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online