Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.11.2011.
13:26
D. Dekić - Vesti A

Vraćamo Vojvodinu gde joj je mesto

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković pozdravio je najavu iz Ustavnog suda Srbije da danas započne javnu raspravu o zahtevu DSS-a za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine i pratećih dokumenata, jer je, kako je naglasio, ovim aktima usvojenim pre dve godine u Skupštini Srbije, aktuelna vlast grubo narušila Ustav Srbije i stvorila "državu u državi".

Petar Petković

- Usvojenim Zakonom i Statutom Vojvodina je protivustavno od države preuzela nadležnosti upravljanja, zbog čega je od velikog značaja da što pre počne ovaj postupak pred Ustavnim sudom - kaže Petković u intervjuu za "Vesti".


S obzirom na potpise 30 poslanika na zahtevu, Ustavni sud je trebalo automatski da pokrene raspravu, a na nju se čekalo skoro dve godine?

- Tačno je da smo čekali dugo, jer je Skupština Srbije još 30. novembra 2009. usvojila Zakon i potvrdila Statut Vojvodine, a mi smo već 24. decembra, na osnovu dovoljnog broja potpisa narodnih poslanika, podneli dva pomenuta predloga za ocenu ustavnosti, kao i za ocenu ustavnosti međusobne usklađenosti Zakona i Statuta.

Međutim, i Skupština Srbije je odugovlačila sa odgovorom sudu na vaš zahtev.

Kako tumačite blokadu predloga DSS-a u parlamentu?

- Kao veoma lošu stvar, jer je poznato da je Ustavni sud još 18. februara prošle godine uputio zahtev parlamentu, a mišljenje po pitanju Statuta je parlament poslao sudu tek 20. januara ove godine. Iako sa zakašnjenjem, važno je i dobro da će rasprava ipak početi.

Na čemu je zasnovan vaš predlog Ustavnom sudu Srbije?
- Na Ustavu Srbije, a to znači da Srbiju ne ugrožava autonomija, već državnost Vojvodine, budući da je pokrajina umesto da je dobila sve nadležnosti koje su joj Ustavom zagarantovane i Zakonom o utvrđivanju nadležnosti omogućene, dobila ono što predstavlja grubu uzurpaciju državnih nadležnosti Srbije.

Tako su joj pripali brojni poslovi u isključivoj nadležnosti države Srbije, odnosno da ima službeni jezik i pismo, da ostvaruje međunarodne odnose i da o delu državne teritorije odlučuje nezavisno od svoje države.

Šta postižete predlogom koji ste uputili Ustavnom sudu?
- Trebalo bi da se vraćanjem na put ustavnosti sačuva, ne samo državnost Srbije već bi se svim građanima Srbije koji danas žive u Vojvodini bilo omogućeno puno ostvarenje ustavnog prava na pokrajinsku autonomiju, a ne da pokrajina bude država u državi, što joj je ovim zakonom omogućeno.

Očekujete li pozitivan odgovor Ustavnog suda Srbije?
- DSS ulazi sa dobrim argumentima u javnu raspravu, pa se nadamo da će u toj raspravi i konačnoj oceni suda biti pronađeni okviri da se ova akta o Vojvodini vrate u ustavni sistem.

Stefanović ilegalac u Briselu


DSS ukazuje i da se dijalogom Beograda i Prištine krši Ustav. Na osnovu čega to tvrdite?

 

- Zabrinjavajuće je što Borko Stefanović pregovora bez odobrenja Skupštine koja nije zasedala po tom pitanju, jer vlast nije imala većinu, pa nije ni usvojena platforma za dalje pregovore.

 

Umesto parlamentarnog zasedanja održana je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju gde ponovo vlast nije imala većinu, Stefanović vodi pregovore u Briselu samo na osnovu krnje telefonske sednice Vlade što jasno govori da su na pomolu protivustavna rešenja za Kosovo.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 15:50
Koštunica sa svojim partijskim kolegama iz DSS ukoliko stanu na čelu Države jedino mogu da nas izvuku iz ove provalije i kaljige zvane konpletna propast i bijeda.
Sreda 23.11.2011. 14:22
Početkom 2009. Metals banka iz Novog Sada upala je u probleme zbog nelikvidnosti. Narodna banka je shodno svojim ovlašćenjima i zakonskim obavezama u Metals banci uvela prinudnu upravu i za koupravnike postavila Srđana Popovića, predsednika Izvršnog odbora banke, i Đorđa Jeftića, zamenika direktora sektora kredita u Narodnoj banci. Tada je pljačkanje tek moglo da počne kako treba.
Sreda 23.11.2011. 14:22
Tokom svog prinudnog upravljanja njih dvojica su odobrili kredite za kupovinu hotela Putnik i Vojvodina u Novom Sadu. Korisnici ovih kredita bile su firme koje se povezuju sa Darkom Šarićem. Dok ovi krediti još i mogu nekako da se naplate iz prodaje pomenutih hotela, jedna druga kreditna linija daleko više zabrinjava akcionare. U leto 2009. Metals banka je odobrila ukupno 18 miliona evra beogradskom preduzeću NPCO. Iza ove kompanije zvanično stoji istoimena britanska firma, ali insajderi kao pravog vlasnika pronalaze kontroverznog biznismena Žarka Pavlovića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online