Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.11.2011.
13:45
Beta A

Usvojen zakon koji treba da privuče ulagače

Skupština Srbije usvojila je Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koji, prema rečima predlagača, treba da podstakne javno-privatno partnerstvo i privuče domaće i strane investitore i banke da učestvuju u finansiranju projekata od opšteg interesa.

Skupština Srbije usvojila zakon o javno-privatnom partnerstvu
 

Kroz takvo partnerstvo, kako se navodi, trebalo bi da se sprovedu infrastrukturni projekti koji na izgradnju čekaju godinama, a koji se odnose na modernizaciju putne i komunalne infrastrukture i pružanja usluga od javnog značaja, za šta je neophodno privući privatne investicije.

Novi zakon, koji uvodi mogućnost javno-privatnog partnerstva, omogućiće lokalnim samoupravama da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja vlade, a cilj zakona je uspostavljanje dugoročnog partnerskog odnosa javnog i privatnog sektora.

Javno-privatno partnerstvo može biti ugovorno ili institucionalno, kroz osnivanje zajedničkog preduzeća koje će sprovoditi određene projekte. Zakon uvodi novi mehanizam investiranja između javnog i privatnog partnera i omogućava više modela povezivanja.

Među njima je i mogućnost da privatni investitor svojim sredstvima izgradi školu ili obdanište, a lokalna samouprava da plaća naknadu i da se nakon određenog vremena ti objekti vrate lokalnoj samoupravi. Utvrđeno je da će za projekte od nacionalnog značaja biti zadužena Vlada Srbije, a za one koji su od lokalnog značaja lokalna samouprava.

Usvojene su i izmene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju koje, kako je naveo predlagač, treba da pojednostave administrativne procedure i koje slede preporuke Evropske komisije o terminološkom usklađivanju zakona sa odredbama Svetske trgovinske organizacije.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 13:49
Zakone koje ste doneli,tek da nesto kao radite,ne treba ni citati.Cekam da procitam kada ce te po Ustavu odgovarati za izdaju i propast Srbije.
Utorak 22.11.2011. 14:25
Na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora Demokratske stranke, održanoj u Smederevu, predsednik te stranke i Srbije Boris Tadić je najozbiljnijim glasom sa govornice poručio: "Idite od kuće do kuće i vrbujte mlade da glasaju za nas. Oni će naterati i svoje roditelje da ih slede. Obećavajte im sve što žele da čuju, obećavajte im novac, posao, stipendije, državnu službu, jer ako izgubimo izbore i odemo sa vlasti, svi ćemo završiti u zatvoru, a neki od nas će biti i ubijeni. Zato se borite da ne predamo vlast!"
Utorak 22.11.2011. 19:30
Hm, sto bi u prevodu znacilo "usvojen zakon kako navuci domace investitore". Partneri...ma vama je potreban cash a ne partneri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online