Utorak 22.11.2011.
13:45
Beta

Usvojen zakon koji treba da privuče ulagače

Skupština Srbije usvojila zakon o javno-privatnom partnerstvu
 

Kroz takvo partnerstvo, kako se navodi, trebalo bi da se sprovedu infrastrukturni projekti koji na izgradnju čekaju godinama, a koji se odnose na modernizaciju putne i komunalne infrastrukture i pružanja usluga od javnog značaja, za šta je neophodno privući privatne investicije.

Novi zakon, koji uvodi mogućnost javno-privatnog partnerstva, omogućiće lokalnim samoupravama da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja vlade, a cilj zakona je uspostavljanje dugoročnog partnerskog odnosa javnog i privatnog sektora.

Javno-privatno partnerstvo može biti ugovorno ili institucionalno, kroz osnivanje zajedničkog preduzeća koje će sprovoditi određene projekte. Zakon uvodi novi mehanizam investiranja između javnog i privatnog partnera i omogućava više modela povezivanja.

Među njima je i mogućnost da privatni investitor svojim sredstvima izgradi školu ili obdanište, a lokalna samouprava da plaća naknadu i da se nakon određenog vremena ti objekti vrate lokalnoj samoupravi. Utvrđeno je da će za projekte od nacionalnog značaja biti zadužena Vlada Srbije, a za one koji su od lokalnog značaja lokalna samouprava.

Usvojene su i izmene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju koje, kako je naveo predlagač, treba da pojednostave administrativne procedure i koje slede preporuke Evropske komisije o terminološkom usklađivanju zakona sa odredbama Svetske trgovinske organizacije.

2024 © - Vesti online