Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.11.2011.
23:32
Srna A

Do 2050. u Srbiji stanovnika kao i 1945.

Srbija će, ukoliko bude nastavljen trend negativnog prirodnog priraštaja 2050. godine imati šest miliona stanovnika, kao i posle Drugog svetskog rata.

Prema rezultatima nedavnog popisa, u Srbiji je broj stanovnika u poslednjih devet godina smanjen za skoro 400.000, a stručnjaci prognoziraju da će stanovnika biti još manje.

Stariji od 65 godina brojniji su od mlađih od 15 godina
 

Pola veka unazad ne rađa se dovoljno dece ni za prostu reprodukciju, a problem je i što poslednje dve decenije u Srbiji više ljudi umire nego što se rađa. Samo prošle godine na toj razlici Srbija je izgubila 35.000 stanovnika.


Demografi upozoravaju da se populacionom politikom može samo ublažiti, ali ne i sprečiti pad broja stanovnika, dok nadležni navode da država ima mehanizme, ali nema novca da se tim problemom trenutno ozbiljnije bavi.

U srećna vremena pre 50 godina, kada je i stanovništvo bilo mlađe, rađalo se oko 150 hiljada dece godišnje, a prošle godine u Srbiji je rođeno upola manje dece. Prognoze su pesimistične, jer je popisom iz 2002. godine prvi put zabeležen veći udeo starih u odnosu na mlade - stariji od 65 godina brojniji su od mlađih od 15 godina.

Ivan Marinković iz Centra za demografska istraživanja rekao je da će se ta razlika u korist starih povećati, jer se uskoro očekuje ulazak generacija bejbi bumera, rođenih tokom prve polovine pedesetih, u kontingent starih.


"Kad bi žene ovog trenutka krenule da rađaju po četvoro, petoro dece i dalje bismo u narednih nekoliko decenija nastavili da gubimo stanovništvo", ističe Marinković.


Iako je pre tri godine država usvojila Strategiju za podsticaj rađanja, ona se zbog nedovoljnog budžeta ne primenjuje u potpunosti, pa tako porodilje umjesto 100 odsto zarade, koliko je predviđeno strategijom, primaju 65 odsto.


Predrag Petrović iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Srbije kaže da u državnoj kasi nedostaje između četiri i osam milijardi dinara (40-80 miliona evra) da bi se roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete isplaćivao jednokratno. Sa problemom pada broja stanovnika suočavaju se i sve zemlje u okruženju, čak i Albanija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2011. 00:02
Grese,bit ce nas jos manje jer eu se svakodnevno brine za nas. Ukinuse nam vojsku o kojoj su napisane hiljade pesama, (primitivno) za naprednu eu,a jedna od pesama je;" To sto nije kralju za vojnika,necu majko da mi bude dika".Sta ce dalje pod pretnjom traziti eu, Republika Srpska, Raska oblast,Vojvodina,promena himne,vere,promena istorije,uvodjenje prava na prvu bracnu noc,pedera za Presednika,jos veci danak u krvi koji nam svakodnevno uzimaju na KiM? Od posledica uranijuma,psihicke torture,besposlice,ucena,beznadja,ima do te godine da nas ostane za pod jednu sljivu.
Ponedeljak 21.11.2011. 08:40
A Eu ce do 2050 godine postat nova svetska Islamia đamaharija , znaci ni oni gore nece bit u puno boljoj situaciji
Ponedeljak 21.11.2011. 10:47
Страшно. Виде се резултати систематског уништавања села и српског домаћина који трају деценијама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online