Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 18.11.2011.
20:24
Beta A

Žene u crnom obeležile pad Vukovara

Aktivistkinje nevladinih organizacija Žene u Crnom i Art klinika večeras su na Trgu republike u Beogradu obeležili 20. godišnjicu pada Vukovara i od vlasti Srbije zatražili otkrivanje istine o ratnim zločinima u tom gradu.

Žene u crnom na Trgu republike

Demonstranti su nosili transparente na kojima piše: "Solidarnost", "Odgovornost" i "Nikada nećemo zaboraviti žrtve Vukovara", a skup obezbeđuje oko 30 policajaca.

Ratni sukobi su u Vukovaru počeli su 13. avgusta 1991, a JNA je zauzela grad 18. novembra. Vukovar je bio prvi grad iz kojeg su borbom potisnute hrvatske snage.

Predsednica organizacije Žene u crnom Staša Zajović rekla je da je cilj skupa da se građani Srbije podsete na zločine u Vukovaru pre 20 godina.

"Iz Beograda su u Vukovar otišle hiljade muškaraca pod okriljem JNA i paravojnih formacija da bi razrušile Vukovar i ubijale njegove žitelje", ukazala je ona i upozorila da "pojedina istraživanja pokazuju da 20 odsto građana Srbije ni danas ne veruje da su u Vukovaru počinjeni zločini".

Zajović je rekla da je "sramna prošlost Beograda" to što su kolone sa tenkovima iz Vukovara dočekivane sa "ovacijama".

"To pokazuje da su građani bili taoci tadašnjeg režima", rekla je Zajović i optužila aktuelnu vlast da se samo deklarativno zalaže za pomirenje među narodima u regionu.

Žene u crnom traže i da se otvaranjem arhiva Vojske Srbije utvrdi istina o nestalima i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Traže i suđenja zbog osnivanja logora i ubijanja i mučenja hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijane odbrane i paravojnih snaga.

Petak 18.11.2011. 20:30
Naravno da i u toj istorijskoj prici treba da se skine veo lazi. Polako, sve ce doci na svoje. I sami Srbi ce uvideti koliko smo zrtvovani kao narod. Svi su preko nasih tela ostvarivali svoje nezavisnosti, etnicki ciste drzave, nacionalne interese...sve preko mrtvih Srba. Sami cemo se iznenaditi kada se sve svede na ciste cinjenice. Naravno, to ce se desiti, kada sve ostale strane ne budu vise imale interes u lazima i obmanama. Kad "braca" ili " susjedi" zadovolje sve svoje ciljeve.
Petak 18.11.2011. 23:23
Докле ћете браћо прекодринска дозвољавати да вам свака попишуља ``соли памет``и вријеђа достојанство некада славног српског рода?
Petak 18.11.2011. 23:45
srpkinje iz srbije organizujte se ,kad mi srbi iz srbije nismo u stanju,organizujte se za spas srbije! organizujte se da ne moramo da slusamo crnogorku zajovic ,kojoj je ocigledno sve dozvoljeno. a sva ta pitanja u vezi ratova 90-ih ona treba da uputi svojim zemljacima koji su predvodili ratove. u tadasnjem vrhovnom savetu odbrane pored mnostva crnogoraca jedini srbin je bio bora jovic,rodjen u niksicu. napad na vukovar koji je bio srpski grad je predvodio takodje crnogorac,i pravo je pitanje zasto se tri meseca jna zadrzala na vukovaru ruseci ga ? to pitanje postavlja i pukovnik svetozar radisic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online