Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Ko će umesto Miletića na čelo Vojske?

Pošto je u javnost procurela informacija da aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Miloje Miletić početkom iduće godine odlazi u penziju, mediji u našoj zemlji već su počeli da spekulišu ko će ga naslediti na mestu prvog čoveka armije.

Miloje Miletić

I dok "Večernje novosti" pišu da će to najverovatnije biti Miletićev sadašnji zamenik, general-major Milan Bjelica, "Politika" prenosi procene da najveće šanse imaju general-potpukovnici Aleksandar Živković, komandant Komande za obuku, Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske i Petar Radojčić, direktor Inspektorata odbrane.

"Novosti" pišu da će Vojsku Srbije već posle Nove godine voditi zastupnik načelnika Generalštaba, a da će novi prvi čovek VS, kako je to već uobičajeno, biti postavljen na Sretenje ukazom predsednika Republike Borisa Tadića uz mišljenje ministra odbrane Dragana Šutanovca.

"Politika” piše da Bjelica, koji je zamenik načelnika od februara a prethodno je pet godina bio načelnik kabineta ministra Šutanovca, ipak neće biti novi načelnik Generalštaba.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za "Politiku" da je promena u vrhu vojske prilika i za smenu generacija, pa procenjuje da iskusni trupni oficiri Živković i Diković imaju najbolje šanse. "Ne bih da tumačim lične odnose u sistemu odbrane, ali na osnovu dosadašnjih karijera i sadašnjih funkcija njih dvojica su najozbiljniji kandidati”, smatra Radić.

Promene se mogle naslutiti?

Da se nešto dešava u kadrovskim pomeranjima u vojnom vrhu moglo se naslutiti u sredu kada je na sajtu VS objavljena informacija o penzionisanju načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba general-majora Dragana Kolundžije. Bilo je to malo iznenađenje jer je on prilikom ranijih promena u vrhu redovno među poznavaocima prilika pominjan kao budući načelnik Generalštaba, navodi "Politika".

Rezultati Miletića

 

Odlazeći načelnik Generalštaba general Miloje Miletić ovu dužnost obavljao je tri godine, a na nju je došao sa mesta zamenika načelnika. Tokom njegovog mandata završen je proces profesionalizacije a vojska se intenzivnije angažovala u međunarodnim vežbama i mirovnim misijama.

Pomeranja u vojnom vrhu počela su još u februaru kada je ukazom predsednika Srbije tadašnji brigadni general Bjelica unapređen u čin general-majora i imenovan na funkciju zamenika načelnika Generalštaba. Njegov prethodnik na toj funkciji general-potpukovnik Mladen Ćirković je penzionisan.

Zanimljivo je da se Ćirković, cenjen među vojnicima zbog ratnog iskustva na Kosmetu ali i oficir koji je održavao dobre odnose sa Kforom, i posle penzionisanja u civilnom odelu pojavljivao uz vojni vrh prilikom obilaska jedinica na jugu Srbije, podseća "Politika".

Ko će još u penziju?

"Novosti" navode da je Miletić samo jedan od visokih oficira VS koji će krajem godine okačiti šinjel o klin. U krugu budućih penzionera je nekoliko generala i pukovnika na značajnim dužnostima u Ministartvu odbrane i VS, pišu "Novosti".

Razlog njihovog povlačenja, prema saznanjima ”Novosti”, su i promenjeni propisi za penzionisanje vojnih lica, koji stupaju na snagu sledeće godine. Uslovi za prestanak vojne službe, prema sadašnjim pravilima, danas su znatno povoljniji nego što će to biti slučaj ubuduće. 

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2011. 14:18
Na celo cega,mi nemamo vojsku...
Petak 18.11.2011. 16:57
Odabir ukazom i misljenja ova dva "strucnjaka" ce biti dobro..."odabran".
Petak 18.11.2011. 18:41
Potpuno je svejedno ko će biti, dokle god su ovaj izdajnik i njegova bratija na vlasti.Tuga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online