Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.11.2011.
18:23
Blic A

"Prljavi poslovi" ambasadora SAD

Američki ambasador u Prištini Kristofer Del bio je umešan u izvoz šljake iz Trepče, obezbeđujući deo posla i Hašimu Tačiju, piše "Blic". Do sada su njegovi sumnjivi aranžmani bili tema ovdašnje javnosti, ali je rad ambasadora prvi put javno osuđen i tokom rasprave o Balkanu u Odboru za spoljne poslove američkog Kongresa.

Ima privatne poslove na Kosmetu?: Kristofer Del
 

Kongresmen Ted Pou iz Teksasa opisao je ponašanje Dela kao "uznemiravajuće". Naime, povod za kritiku Dela u američkom Kongresu bilo je njegovo negiranje trgovine organima na Kosovu.

"Uznemiravajuće je da naš ambasador Del govori da se to nije dogodilo, da nije moguće da su počinjeni takvi zločini, a istraga još nije ni gotova", naglasio je kongresmen iz Teksasa.

Na sednici odbora čuli su se tonovi koji do sada nisu bili svojstveni američkoj administraciji. Den Barton, šef Odbora za spoljne poslove, koji inače ima uticaja na odabir američkih diplomata i kongresmen Pou zatražili su od odbora da administracija ozbiljno podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za šta se terete pripadnici OVK.

Međutim, Delova odgovornost za zaoštravanje situacije na Kosovu, kada je podržao prištinsku vladu za slanje ROSU na sever, međutim, još nije bila javna tema američke administracije. Ali, ni ambasadorovi poslovi nisu nepoznati njegovim šefovima, piše "Blic".

Umešan u izvoz šljake iz Trepče


Prema saznanjima "Blica", Del je bio umešan u izvoz šljake iz Trepče i upravo zbog ovog posla izbio je hladni rat američke i britanske administracije na Kosovu.

 

Del je ovim poslom, ali i omogućavanjem pojedinim ljudima Hašima Tačija da uzmu deo kolača, zapravo obezbeđivao unosan biznis za ćerku-firmu firme koju poseduje Medlin Olbrajt. Prema navodima lista, Tačijev čovek za ovaj posao je njegov saradnik Demir Aslani.


Tako, osim političkog, američki ambasador ima i lični interes da se na administrativnoj liniji između severnog Kosova i centralne Srbije uspostavi kontrola Prištine. Posao koji je najdirektnije vezan za njega, tesna je poslovna veza sa američkom korporacijom koja učestvuje u gradnji puta od Tirane do Merdara. Od naplate tog posla i ambasador dobija procenat. Autoput grade američka firma "Behtel" i turski partner "Enka".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 18:40
Ovaj curan bice najdeblji na trpezi pecenih za dan zahvalnosti u USA - Taci dzgoljavko bice na trpezi neke makrobioticarke dok se ne usmrdi..
Četvrtak 17.11.2011. 19:57
Крпељ је паразит који пије крв домаћину. Кад се напије отпадне, јер нема отвор за избацивање, него се преждере... Тако се сам убије због своје прождрљивости.
Četvrtak 17.11.2011. 19:28
Лоповчина и хохштаплер Кристофер Дел.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online