Četvrtak 17.11.2011.
18:23
Blic

"Prljavi poslovi" ambasadora SAD

Ima privatne poslove na Kosmetu?: Kristofer Del
 

Kongresmen Ted Pou iz Teksasa opisao je ponašanje Dela kao "uznemiravajuće". Naime, povod za kritiku Dela u američkom Kongresu bilo je njegovo negiranje trgovine organima na Kosovu.

"Uznemiravajuće je da naš ambasador Del govori da se to nije dogodilo, da nije moguće da su počinjeni takvi zločini, a istraga još nije ni gotova", naglasio je kongresmen iz Teksasa.

Na sednici odbora čuli su se tonovi koji do sada nisu bili svojstveni američkoj administraciji. Den Barton, šef Odbora za spoljne poslove, koji inače ima uticaja na odabir američkih diplomata i kongresmen Pou zatražili su od odbora da administracija ozbiljno podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za šta se terete pripadnici OVK.

Međutim, Delova odgovornost za zaoštravanje situacije na Kosovu, kada je podržao prištinsku vladu za slanje ROSU na sever, međutim, još nije bila javna tema američke administracije. Ali, ni ambasadorovi poslovi nisu nepoznati njegovim šefovima, piše "Blic".

Umešan u izvoz šljake iz Trepče


Prema saznanjima "Blica", Del je bio umešan u izvoz šljake iz Trepče i upravo zbog ovog posla izbio je hladni rat američke i britanske administracije na Kosovu.

 

Del je ovim poslom, ali i omogućavanjem pojedinim ljudima Hašima Tačija da uzmu deo kolača, zapravo obezbeđivao unosan biznis za ćerku-firmu firme koju poseduje Medlin Olbrajt. Prema navodima lista, Tačijev čovek za ovaj posao je njegov saradnik Demir Aslani.


Tako, osim političkog, američki ambasador ima i lični interes da se na administrativnoj liniji između severnog Kosova i centralne Srbije uspostavi kontrola Prištine. Posao koji je najdirektnije vezan za njega, tesna je poslovna veza sa američkom korporacijom koja učestvuje u gradnji puta od Tirane do Merdara. Od naplate tog posla i ambasador dobija procenat. Autoput grade američka firma "Behtel" i turski partner "Enka".

2024 © - Vesti online