Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 17.11.2011.
14:40 >> 15:51h
Beta A

Pantić: Propao dogovor sa Stefanovićem

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da su razgovori sa šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem završeni bez dogovora i najavio podnošenje krivčne prijave protiv Stefanovića zbog toga što su sporazumi postignuti sa Prištinom, kako smatra, protivni zakonima Srbije i interesima srpskog naroda.

Krstimir Pantić

"I Borislava Stefanovića obavestili smo da za nas sporazum o matičnim knjigama nije zakonit i da će danas, ili narednog dana, zajednica srpskih opština sa Kosova i Metohije podneti krivičnu prijavu proptiv njega, kao šefa pregovaračkog tima", rekao je Pantić novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

On je ocenio da je sporazum o matičnim knjigama na štetu srpskog naroda i protivan zakonima Srbije a kao dokaz za tu tvrdnju navodi i da sedam od 21 ministra u Vladi Srbiji, koji su prisustvovali sednici na kojoj se o tome raspravljalo, nije dalo podršku tom sporazumu.

Pantić je naveo da je razgovor sa Stefanovićem trajao dva i po sata ali da su stavovi ostali nepromenjeni.

"Ne prihvatamo prisustvo bilo kakvih carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Na to nas obavezuju stavovi i odluke naših skupština i to je predočeno Stefanoviću", naveo je Pantić.

Prema njegovim rečima, stav kosovskih Srba je i da neće učestvovati u sprovođenju sporazuma koji eventualno budu postignuti u Briselu.

"Odluku o tome da li barikade ostaje na administrativnim prelazima doneće građani. Oni su nas izbarali kao predstavnike svojih opština i mi ćemo poštovati njihove odluke", rekao je on.

Pantić je ocenio da priča o integrisanom upravljanju carinom zapravo "preslikavanje" Ahtisarijevog plana.

"Takvo upravljanje carinom postoji između Kosova i Makedonije i Kosova i Albanije. Za nas nije prihvatljivo da između Kosova i centralne Srbije važe pravila kao sa susednim državama", rekao je on.

On je dodao da je Stefanović potvrdio da će pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u ponedeljak, 21. novembra, ali da nije izvesno da će biti postignut bilo kakav dogovor.

Stefanović: Još nije postignut dogovor o prelazima

Borislav Stefanović je rekao da dogovor o administrativnim prelazima na severu Kosova još nije postignut jer kosovske vlasti žele da od njih naprave državne prelaze.

Borislav Stefanović

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, Stefanović je kazao da za Srbiju nije prihvatljivo da prelazi Jarinje i Brnjak postanu državna granica i da će sva rešenja za njih biti u okviru Ustava Srbije, srpskih zakona i rezolucije 1244.

Na pitanje da li će sprovođenje sporazuma sa Prištinom biti moguće na severu Kosova, gde su odbornici ocenili da su oni suprotni interesima Srba, Stefanović je kazao da će svi sporazumi biti sprovođeni, da odluke o tome donosi Vlada Srbije a da su Srbi na Kosovu državljani Srbije.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je dodao da je imao iskrene i konstruktivne razgovore sa predstavnicima Srba sa severa Kosova ali da je po nekim pitanjima bilo i suštinskog neslaganja.

Stefanović se novinarima nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa severa Kosova obratio u zgradi Vlade Srbije, dok su predstavnici opština to učinili odvojeno, na ulici ispred zgrade Vlade.

 

"Dogovori s Prištinom štetni za Srbe"

Dragiša Milović

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas, nakon razgovora sa Stefanovićem, da su do sada postignuti sporazumi sa Prištinom štetni po kosovske Srbe i interese države Srbije.

"Pogotovu smo upozorili da nikakve zajedničke carine na Jarinju i Brnjaku nisu za nas prihvatljive.

Dakle, pokazalo se da posle dogovora o carinskom pečatu, Priština i deo međunarodne zajednice žele da od administrativnih prelaza napravi granične. Mi se protivimo tome", rekao je Milović novinarima ispred zgrade Vlade Srbije.

"Dogovori koji su u suprotnosti sa interesima Srba i države Srbije ne treba da se sprovode", rekao je on.

Milović je još kazao da su od Stefanovića zatražili da u nastavku razgovora sa Prištinom "pre svega uzme u obzir da Srbe na Kosovu ubijaju i da zato niko ne odgovara".

Predsednik opštine Zvečan je dodao da predsednici opština nisu tražili prekid dijaloga sa Prištinom, ali su naveli da se on mora preispitati u trenutku kada "nekažnjeno ubijaju Srbe" na Kosovu.

"Očigledno da vlada i šef pregovaračkog tima imaju drugačije mišljenje", rekao je Milović dodajući da im je Stefanović najavio nastavak razgovora u ponedeljak u Briselu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 14:45
Стефановићу ни окупатори те спасити неће због овог злодела. Народ ће ти судити.
Četvrtak 17.11.2011. 14:44
panticu,nista ne prihvataj sta ova hulja stefanovic predlaze,jer to je lose po nasu Bracu s barikada
Četvrtak 17.11.2011. 14:48
Sta ce biti s kucom Borko??? ZAPALICEMO JE !!! Ne trce Srbi maraton 20 godina da bi izgubili trku Borko sa tobom. Mrrrrrrrrrrs!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online