Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.11.2011.
10:44
Beta A

Koštunica: Da li je ulazak u EU interes Srbije?

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica zauzeo se za pokretanje rasprave o tome da li je u interesu Srbije da postane članica Evropske unije (EU) pošto je, prema njegovoj oceni, jasno da je uslov za kandidaturu uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa Kosovom kao nezavisnom državom.

EU ima alternativu: Vojislav Koštunica

U intervjuu agenciji Beta, Koštunica je rekao da su 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova, što je prvi spor Srbije sa Unijom, ali da treba uzeti u obzir i probleme sa kojima se EU suočava a to su, kako je naveo, "ekonomska kriza i prestanak proširenja EU".

"Polako dolazi do raslojavanja na prvorazredne i drugorazredne članice a, bojim se, kada je reč o Zapadnom Balkanu, i na trećerazredne države...

Mi sada treba da napravimo saldo koliko nas je dosadašnje kretanje prema kandidaturi i jednostrana primena ekonomskih sporazuma koštala, pa da zaključimo na osnovu toga šta je interes Srbije", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je ocenio da je vlast u Srbiji do sada "srljala" ka Evropskoj uniji, uz tvrdnju da članstvo u Uniji nema alternativu i da su pitanja Kosova i ulaska u taj savez dva odvojena procesa.

"To nisu dva procesa, to su dve povezane stvari. Članstvo u EU podrazumeva faktičko priznanje Kosova, normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i dobrosusedske odnose", rekao je on i dodao da posle "toliko izgubljenog vremena i velike cene" treba videti šta je državni interes.

On je ukazao da treba postaviti i pitanje da li EU ima alternativu i da li Srbija može normalno da se razvija i da se normalno živi i radi ako samo sarađuje sa EU.

"Moj odgovor je - da, to je moguće", rekao je Koštunica.

Slediti primer Švajcarske i Norveške

 

Koštunica je ocenio da Srbija treba da sarađuje sa EU, pre svega na ekonomskom planu, na način na koji to čine mnoge druge zemlje Evrope i sveta, poput Norveške i Švajcarske.

 

Govoreći o severu Kosova, Koštunica je rekao da bi vlast u Beogradu morala da pruži mnogo više podrške narodu na barikadama jer su ti ljudi egzistencijalno ugroženi i jer na miran način pokazuju da žele da ostanu deo Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 11:11
NE ! zlocinacko pederskopedofilskoj EU i NATO nacistima.
Četvrtak 17.11.2011. 13:04
Ne treba da se zavaravamo, dosta je sto nas zavaravaju. U EU vazi ono sto Nemacka i Francuska kazu! Nemacki ambasador nam je obecao da cemo uci u EU za 20-ak godina. Havala mu na iskrenosti. Mi mora da stanemo na put laznim obecanjima. NISTA nam clanstvo u EU ne znaci ako SAMI ne pocnemo da radimo i proizvodimo! Tragedija je da Srbija sa resursima (ljudskim i privednim) SRLJA u propast, jer na njenom vrhu nema DOMACINA. Odliv Srpskih mozgova je karakteristican za ovu garnituru nasih politickih "vodja". Tu mora pod hitno nesto da se menja. Dosta nam je slika sa asfaltiranja puteva, otvaranja deonica od par kilometara, ...Stanimo na put pljackasima..Uz gop. Kostunicu ce nam biti malo lakse!!
Četvrtak 17.11.2011. 11:48
Nas niko ne pita o kljucnim stavarima... Referendum pa onad stacemo i gde cemo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online