Četvrtak 17.11.2011.
10:44
Beta

Koštunica: Da li je ulazak u EU interes Srbije?

EU ima alternativu: Vojislav Koštunica

U intervjuu agenciji Beta, Koštunica je rekao da su 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova, što je prvi spor Srbije sa Unijom, ali da treba uzeti u obzir i probleme sa kojima se EU suočava a to su, kako je naveo, "ekonomska kriza i prestanak proširenja EU".

"Polako dolazi do raslojavanja na prvorazredne i drugorazredne članice a, bojim se, kada je reč o Zapadnom Balkanu, i na trećerazredne države...

Mi sada treba da napravimo saldo koliko nas je dosadašnje kretanje prema kandidaturi i jednostrana primena ekonomskih sporazuma koštala, pa da zaključimo na osnovu toga šta je interes Srbije", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je ocenio da je vlast u Srbiji do sada "srljala" ka Evropskoj uniji, uz tvrdnju da članstvo u Uniji nema alternativu i da su pitanja Kosova i ulaska u taj savez dva odvojena procesa.

"To nisu dva procesa, to su dve povezane stvari. Članstvo u EU podrazumeva faktičko priznanje Kosova, normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i dobrosusedske odnose", rekao je on i dodao da posle "toliko izgubljenog vremena i velike cene" treba videti šta je državni interes.

On je ukazao da treba postaviti i pitanje da li EU ima alternativu i da li Srbija može normalno da se razvija i da se normalno živi i radi ako samo sarađuje sa EU.

"Moj odgovor je - da, to je moguće", rekao je Koštunica.

Slediti primer Švajcarske i Norveške

 

Koštunica je ocenio da Srbija treba da sarađuje sa EU, pre svega na ekonomskom planu, na način na koji to čine mnoge druge zemlje Evrope i sveta, poput Norveške i Švajcarske.

 

Govoreći o severu Kosova, Koštunica je rekao da bi vlast u Beogradu morala da pruži mnogo više podrške narodu na barikadama jer su ti ljudi egzistencijalno ugroženi i jer na miran način pokazuju da žele da ostanu deo Srbije.

2024 © - Vesti online