Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 14.11.2011.
00:48
Danas A

"Srbija zamalo priznala sud Kosova"

Više ministara odbilo je da prihvati briselske dogovore delagecija Beograda i Prištine o katastru i matičnim knjigama zbog mogućeg kršenja Ustava, i time priznanja pravosudnog sistema samoproglašene države Kosovo.

Ko je bio za, a ko protiv zaključka o dogovorima Beograda i Prištine za sada nije poznato

Zahvaljujući protivljenju nekoliko ministara, Vlada Srbije prošle nedelje nije usvojila zaključak o dogovorima u dijalogu Beograda i Prištine o katastru i matičnim knjigama, čime je blokirano i usvajanje predloga skupštinske deklaracije o Kosovu i Metohiju, kojom bi se dalo "zeleno svetlo" za primenu svih do sada postignutih dogovora iz Brisela, saznaje "Danas".

Zaključak, koji je na usvajanje u Nemanjinoj 11 formalno upućen iz Ministarstva za KiM, i koji su ministri razmatrali na sednici u četvrtak, 10. novembra, između ostalog je predviđao da žalbena instanca u sporovima oko katastarskih knjiga na Kosovu i metohiji bude Vrhovni sud Kosova. Takođe, u obrazloženju je pisalo da se neki elementi briselskih dogovora u trouglu Beograd - Priština - EU uopšte ne mogu "staviti na papir", odnosno uvrstiti u zaključke, i to zbog razloga poverljivosti, ali da za njih garantuje međunarodna zajednica.

Više članova Vlade bilo je isprovocirano ovim dvema tačkama, zbog čega su uputili oštre kritike. Kako su upozorili, uplitanje Vrhovnog suda Kosova u razrešenje katastarskih sporova značilo bi priznanje te institucije samoproglašene kosovske države, odnosno priznanje pravosudnog sistema koji počiva na Ustavu "Republike Kosovo".

Takođe, kako je rečeno "Danasu", neki ministri nisu želeli da stanu iza dogovora o kojima ništa ne znaju i koji, navodno zbog "poverljivosti", uopšte ne mogu biti u pisanoj formi.

Na sednici Vlade je bilo rasprave i oko briselskih dogovora o matičnim knjigama. Naime, kako su upozorili neki ministri, razmena informacija o izvodima iz matičnih knjiga bila bi u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i čak Ustavom Srbije. Sve ovo navelo je premijera Mirka Cvetkovića da zaključak skine s dnevnog reda sednice Vlade i da se usvoji samo informacija o toku dijaloga s Prištinom, koja nema nikakvu "izvršnu" snagu, izjavili su "Danasu" sagovornici iz vlade, koji su zahtevali da ostanu anonimni.

Kako je objašnjeno, sve ovo, plus problemi s "prikupljanjem" dovoljnog broja glasova u Narodnoj skupštini, doveli su do toga da Vlada Srbije prošle sedmice nije usvojila predlog deklaracije o Kosovu i Metohiji, kojim bi je parlament obavezao da primenjuje briselske dogovore.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 00:58
Ништа чудно од владе у Београду. Не постоје никакве више сензације у вези њих.
Ponedeljak 14.11.2011. 05:08
Nebi me nista cudilo da priznaju kosovo i da dalje ih evropska unija ucjenjuje u vezi sandzaka i vojvodine.I na kraju imacemo samo beogrdski pasaluk.Ja bi poslo vojsku u kosovo pa nek ide sve u pic.u materinu.
Ponedeljak 14.11.2011. 05:26
ВЕЛЕ ИЗДАЈА СЕ ПЛАЋА ГЛАВОМ. Мислите о томе Јуде!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online