Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 11.11.2011.
10:29
Blic A

"Jovanović laže o Koštunici i ubicama Đinđića"

Filip Golubović, bivši funkcioner DSS, demantuje navode Čedomira Jovanovića, lidera LDP, da su razgovarali 2008. i da mu je tada rekao da je napustio stranku i Vojislava Koštunicu zbog njihove umešanosti u ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

- Ukoliko je istina da je ovo Jovanović izjavio, to je zrelo za krivičnu prijavu, jer to je strašna i jeziva laž i konstrukcija. Jovanovića sam poslednji put video 2001, kada sam bio poslanik i kasnije sam povodom tog susreta polemisao s njim preko novina, i to je naš poslednji kontakt - kaže Golubović za „Blic“.

Tužilaštvo treba da da konačnu reč o političkoj pozadini pobune JSO
 


Lider LDP je u okviru pretkrivičnog postupka za pobunu JSO protiv osam oficira ove jedinice svedočio u policiji 31. avgusta, a prekjuče i kod istražnog sudije, gde je rekao da ostaje pri ranijem iskazu.


- Početkom 2008. neposredno pred predsedničke izbore sa mnom je kontaktirao Filip Golubović, sada advokat u Beogradu, osoba koju godinama poznajem, a koja je bila osnivač DSS i najbliži saradnik Vojislava Koštunice, koji mi je rekao da je napisao pismo Vojislavu Koštunici, napustio DSS u trenutku kada je shvatio da su oni direktno učestvovali u Zoranovom ubistvu i da su u svemu koordinirano delovali sa Legijom. Pomenuo mi je protest JSO. Takođe me je obavestio da će i mene ubiti kao i Zorana ako budem imao preko 10 odsto. Ja sam o ovome odmah obavestio Vladimira - Bebu Popovića i Nenada Milića od kojih sam tražio da momentalno o ovome obaveste advokata Srđu Popovića - svedočio je Jovanović u policiji.

Golubović kaže da je prestao da bude aktivni član DSS bez svađa, a zbog razlika o tome kako treba da izgleda organizaciona struktura stranke. On dodaje da se pre svega povukao iz političkog života zbog bolesti.


- Čedomira Jovanovića poznajem, jer sam ranije bio aktivan u politici, ali nismo prijatelji i nismo se družili. Uopšte nemam razumevanje za političke borbu u kojoj se protivnici na taj način okrivljuju. Meni je neverovatno da se optužuje Vojislav Koštunica za nešto tako. Pretpostavljam da je jedna njegova, po mom mišljenju, nespretna izjava vezana za uniforme JSO proizvela takvu političku konstrukciju. Poznavao sam Zorana Đinđića iz detinjstva, a Vojislava Koštunicu poznajem kao njegov komšija i član DSS od osnivanja. Zato znam da je besmisleno da iz tih malih idejnih razlika proizađe takav tragičan događaj koji nas je sve pogodio - kaže Golubović.

Čedomir Jovanović kaže da je sve što je imao da kaže rekao u postupku koji se vodi i da ga zakon obavezuje da to ne može da komentariše.

"Svi su negirali svoju svoju ulogu"

Nenad Milić, zamenika predsednika LDP, kaže da je „obaveza Jovanovića bila da kaže istinu, što je i učinio, a sada je na Tužilaštvu da ispita ulogu i značaj onoga što zna Filip Golubović“.


- Ključno je da nije tema šta kaže Golubović, nego ono što će na kraju utvrditi

Samo pisana izjava

Advokat Srđa Popović kaže za „Blic“ da su ga zvali Milić i Vladimir - Beba Popović i ispričali da postoji jedan čovek iz DSS koji kaže da ih je napustio zbog ubistva premijera Đinđića.
- Rekao sam im da kada uzmu izjavu, da me pozovu. Nisam obraćao mnogo pažnje na rekla-kazala, već sam rekao da ako napiše izjavu da bih voleo da je vidim, što se do sada nije desilo - rekao je advokat Popović.

Tužilaštvo. Uostalom, u tom postupku, od Legije do Golubovića, niko ništa nije priznavao, i svi su negirali svoju ulogu - kaže Milić.


On tvrdi da je na zahtev samog Golubovića s njim obavio razgovor u januaru 2008.
- On mi je tada saopštio da više ne može da izdrži, da je napustio DSS i Koštunicu i da odlazi iz zemlje zato što više ne može da se kreće u tom krugu ljudi odgovornih za Đinđićevo ubistvo. U konsultacijama sa Jovanovićem, s ovim sam upoznao Vladimira Popovića i advokata Srđu Popovića, kao zastupnika porodice Đinđić i učesnika u postupku - tvrdi Milić.
Golubović kaže da poznaje Nenada Milića i da je istina da je s njim razgovarao 2008. između dva izborna kruga, kada su se prisećali petooktobrskih događaja i tumačili pojedine političke poteze.


- O pobuni JSO i ubistvu premijera Đinđića uopšte nismo razgovarali. Razumem da brani šefa stranke za nešto što očigledno nije istina - kaže Golubović.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 10:43
Bezobziran pokusaj srozavanja ugleda DSS i Vojislava Kostunice. Samim tim sto su zutaci na vlasti ovoliko dugo, da je bilo volje da se javno rasvetli Djindjicevo ubistvo, imali su sve poluge za to na raspolaganju. Znaci nisu imali motiva sami sebe da diskredituju. Sad kad je Brisel uhvatila prpa od dolaska nacionalne opcije na vlast u Srbiju, krenulo se prljavo laganje posto-poto. Lep svedok, nema sta, krsten vodom iz Siptarovog bazena.
Petak 11.11.2011. 10:40
Не разумем све те оптужбе и замајавања у вези овог убиства? Убиство као акт не подржавам, али покојник је био само обичан издајник и страни антисрпски елемент исто као и ови његови наследници. Кога би изненадио трагича( по њега) крај, рецимо председника? Треба се при деловању размислити о могућим кинсеквенцама, после је прекасно господо из власти.
Petak 11.11.2011. 11:37
Baš me čudi to da Čedna laže...ko bi rek`o:)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online