Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 10.11.2011.
16:24 >> 16:47h
Beta A

EU: Za Srbiju niži stepen članstva

Evropska unija je pred temeljitim promenama svog ustrojstva i tekućih politika, što su obnarodovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je stavio do znanja da će zemlje zapadnog Balkana biti primljene u niži stepen članstva EU.

Na redu pauza u proširenju EU?
 

Ako Srbija, Crna Gora i možda Makedonija uopšte počnu pregovore o članstvu s EU krajem iduće godine, proći će bar šest, sedam godina dok ne dođu do praga Unije, a dotle će se i EU bez sumnje preobraziti u novom ustrojstvu, ocenili su evropski diplomatski izvori u "zasad jedinom mogućem osvrtu".
 

Evropska komisija je danas, u Briselu, potvrdila da se ovakav scenario razmatra, ali je ukazala na ocenu predsednika Komisije Žozea Manuela Baroza, da bi razdvajanje članica EU u različite stepene integracije značilo da se otežava mogućnost za ulazak u evrozonu i predstavljalo i neposredan ekonomski udarac nekim članicama.
 

Kancelarka Merkel je, međutim, upozorila da ovakva EU ne može preživeti i da su nužne strukturne reforme, dok je Sarkozi saopštio da bez brže integracije neće biti ni evra i zato se EU mora dalje razvijati "u dve brzine", pošto sa možda 35 budućih članica, prijemom zapadnobalkanskih zemalja, ne mogu svi napredovati najbržom "prvom brzinom".

Jer, unutar Unije mora da se stvori jezgro zemalja brže "političke, federalne integracije", što bi obuhvatilo članice zone evra, dok bi ostale zemlje EU bile u sporijoj "drugoj brzini" konfederalne integracije.


Sarkozi je predočio da sada EU ima 27 članica i da će "očigledno biti nužno da se s vremenom" otvori i za Balkan.

U Berlinu i Parizu se razmatra uvođenje u evrozonu mehanizma glasanja, u kojem bi prema ekonomskoj težini svaka članica imala i veći upliv i broj "ponderisanih glasova".

Zona evra, vrlo verovatno s manjim brojem članica nego sada, imala bi i neki stalni sekretarijat u Briselu, odvojen od Evropske komisije.

Za to bi bilo nužno uneti i promene u temeljni akt EU, Ugovor iz Lisabona, iako već sad u tom Ugovoru postoji odrednica da neke članice koje to žele, mogu stupiti u "pojačanu saradnju" na nekom sektoru, a to su već upravo sistem jedinstvene valute, ukidanje unutrašnjih granica u zoni Šengena, ugovori o policijskoj saradnji i jedinstvenoj strukturi evropske avioindustrije, proizvodnje i lansiranja satelita.

Naravno, "Evropa u dve brzine" bi značila da neke članice koje ne žele da se uključe u neki sektor brže integracije mogu, kao i dosad, da traže izuzeće iz te zajedničke politike EU, što je najviše koristila Velika Britanija, koja ne želi u evrozonu, ali snažno podržava njenu budžetsko-finansijsku stabilizaciju, jer 60 odsto britanskog izvoza ide na tržište EU.

Klaus: Raspad evrozone bio bi jeftiniji


Predsednik Češke Vaclav Klaus upozorio je da održavanje, kako je naglasio, lošeg projekta zajedničke evropske valute košta daleko više nego što bi koštao raspad evrozone. Klaus je rekao i da će Evropa postati "periferija sveta", ako nastavi da stavlja naglasak na prava pojedinaca.

Češka neće u evrozonu: Vaclav Klaus

"Zapadna civilizacija je napravila fatalnu grešku kada njen model nije u prvi plan postavio ekonomsku efikasnost, nego zahteve pojedinaca, raznih interesnih grupa, pa i celih država", kazao je Klaus na sednici naučnog saveta Privrednog fakulteta ekonomskog univerziteta u Pragu.

Češki predsednik upozorio je da će sa takvim modelom, ukoliko ne dođe do radikalne transformacije Evrope, neprestano rasti javni rashodi, a sa njima i zaduženje država.

"Evropa će postati perfijera sveta koji se dinamično razvija", upozorio je Klaus i ponovio svoju tezu da je stvaranje zajedničke evropske valute i evrozone bila loša ideja.

"Na žalost, ne postoji ni najmanje interesovanje da se napusti evro, a cena za to je enormna i biće sve veća. Održavanje evrozone košta daleko više nego što bi koštalo njeno raspuštanje", rekao je Klaus.

Češka nije članica evrozone, a Klaus je nedavno zatražio od Vlade premijera Petra Nečasa pregovore sa Briselom o tome da Češka ne mora da poštuje obavezu iz pristupnog ugovora sa Evropskom unijom da jednog dana uđe u evrozonu.

Ipak i Češku, kao izrazito izvozno orijentisanu i to pretežno u ostale zemlje EU, pogađa svaki potres, usporavanje privrednog rasta ili recesija u evrozoni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 16:30
Хвала, не треба.
Četvrtak 10.11.2011. 17:14
Bravo za vlast u Srbiji , sada stvarno mozemo biti ponosni na vas......da, i na naseg precednika koji ce i ovo ponizenje da pretvori u svoju licnu pobedu.
Četvrtak 10.11.2011. 17:21
*ebite se i vi i vasa evropska unija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online