Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.11.2011.
17:27
B92 A

Svi organi vlasti da imaju sajtove

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić uputio inicijativu da se uvede obaveza za sve organe vlasti da imaju internet prezentaciju. Šabić je takvu izmenu Zakona o državnoj upravi zatražio od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zahtev za obaveznim prisustvom prezentacija organa vlasti na Internetu potpuno u skladu sa njihovom obavezom da obaveštavaju javnost o svom radu: Rodoljub Šabić

"Više od jedne trećine organa vlasti ne poseduje zvaničnu elektronsku prezentaciju. Vebsajt nema četvrtina ministarstava i uprava, od 12 službi vlade gotovo polovina takođe nema sajt, a od 29 upravnih okruga 13 je bez sajta", naveo je Šabić. On je, precizirano je u saopštenju, inicirao da se Zakon o državnoj upravi dopuni odredbama kojima bi elektronske prezentacije organa vlasti bile propisane kao obaveza, kao i da se utvrdi primena ovih odredaba i na organe lokalne samouprave, agencije i državna javna preduzeća.

Za nepoštovanje ove obaveze Šabić traži da se zakonom propišu sankcije i ocenjuje da je zahtev za obaveznim prisustvom prezentacija organa vlasti na Internetu potpuno u skladu sa njihovom obavezom da obaveštavaju javnost o svom radu.

"Stanje u ovoj oblasti je izraz svojevrsnih anahronih shvatanja odnosa vlasti i javnosti. Živimo u vremenu koje, ne bez razloga, zovu 'informatičko doba' i elektronske prezentacije organa vlasti na Internetu morale su odavno biti prepoznate i institucionalizovane kao efikasan i već duže vremena nimalo skup način da se odgovori na obaveze koje vlast ima prema javnosti", smatra Šabić.

Pročitajte i:

* I predsednica parlamenta na Tviteru

* Skupština Srbije na Fejsbuku

* Najpoznatiji monah na Fejsbuku

Iako bi, imajući u vidu stanje u okruženju, ovakav način komuniciranja sa javnošću i bez formalne obaveze trebalo da bude sasvim normalna stvar, to, dodao je poverenik, ipak nije slučaj.

Način da građani lakše saznaju šta ih zanima

Kako je Šabić naveo, potrebno je da građani na jednostavan način na veb prezentaciji organa vlasti pronađu sve informacije koje ih interesuju (podaci o organu, kontakt, propisi, aktuelnosti, dokumenti, informator o radu, budžet, javne nabavke, konkursi...), a ne da do većine ovih informacija dolaze uz probleme, često posle intervencije poverenika. Pristup svim ovim informacijama je pravo javnosti, pravo čije ostvarivanje ne bi smelo da zavisi od bilo čije dobre volje, naglašava Šabić.

"U drugoj deceniji 21. veka Internet je, ili bar to mora da bude, jedan od prioritetnih načina za ostvarivanje tog prava. Budući da mnogi, nažalost, tu činjenicu još ne prepoznaju, očigledno je potrebno da se utvrdi zakonska obaveza organa vlasti da imaju zvaničnu veb prezentaciju", smatra poverenik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 18:21
Пошто је преживео код Маловићеве, сад мора и да се огласи. Довољно је да ти органи отворе странице на ФБ-у, шта ће им сајтови. Ионако запослени по тим органима своје радно време троше на гледање слика ФБ-пријатеља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online