Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.11.2011.
14:44
Beta A

Priština ocenjuje realnim Ban Ki Munov izveštaj

Kosovska vlada je ocenila realnim izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem on navodi da poslednji događaji na severu Kosova mogu destabilizovati region Balkana, prenosi prištinski dnevnik "Koha ditore".

Tendencije Srbije za podsticanje nasilja prema domaćim i međunarodnim institucijama koje za cilj imaju podelu Kosova, mogu dovesti do reagovanja koja prevazilaze granice Kosova i utiču na ostale u regionu: Hajredin Kuči
 

"Ban Ki Mun ima pravo. To je realna ocena pošto tendencije Srbije za podsticanje nasilja prema domaćim i međunarodnim institucijama koje za cilj imaju podelu Kosova, mogu dovesti do reagovanja koja prevazilaze granice Kosova i utiču na ostale u regionu. Jedna takva politika Srbije može proizvesti krizu i podstaći ekstremizam u regionu", izjavio je potpresednik kosovske vlade Hajredin Kuči.

Ban Ki Mun uputio je najnoviji izveštaj o Kosovu Savetu bezbednosti UN koji treba da bude razmotren 29. novembra.

"Razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu", piše u izveštaju u koji je imao uvid internet portal RTS.

Ban Ki Mun je ocenio da "dokle god problemi poput Kapija 1 i 31 ostanu nerešeni i dokle god se pitanja vezana za vladavinu prava mešaju sa statusnim pitanjima, na terenu postoji rizik od izbijanja nasilja".

Novi ciklus nasilja je, kako je ocenio prvi čovek svetske organizacije, pokrenula akcija kosovskih specijalaca ROSU na administrativnim prelazima

Pročitajte još:

* Kapitulirali smo i odrekli se Kosova

Brnjak i Jarinje 25. jula, posle čega je za četvrtinu povećan broj napada na Srbe i ostale nealbance. Od 151 incidenta, 13 se odnosi na uništavanje pravoslavnih grobalja, 13 na kamenovanje srpskih vozila, u 63 slučaja naneta je šteta kućama čiji su vlasnici Srbi.  Ban Ki Mun je takođe naveo da je situacija na severu Kosova u senku bacila sve ostale događaje na Kosovu, kao i da akcija ROSU "nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama".

Podsećajući na sled događaja koji su prethodili toj akciji, generalni sekretar UN je naveo da je Srbija, na sastanku u Briselu 2. septembra, pistala da prizna pečate kosovske carine kao i da su kosovske vlasti, odmah posle toga, najavile da će uspostaviti punu carinsku kontrolu nad Brnjakom i Jarinjem.

"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki Mun.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 15:03
Hm, siptar je interpretirao Ban Ki Munov izvestaj kako njemu odgovara. Ocigledno je i cela vest cenzurisana za javnost tzv. drzave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online