Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 06.11.2011.
10:03
Alo! A

Nikad više sa ovakvim premijerom!

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić (47) u intervjuu za beogradski “Alo!“ samouvereno najavljuje da kreće u osvajanje jednog od prva tri mesta na predstojećim izborima, jer mu to konkurencija dozvoljava!

Ne vraća se na staro: Mlađan Dinkić
 

U tome će mu pomoći i bivši premijer SRJ Milan Panić, koji će prisustvovati i prvoj predizbornoj konvenciji URS-a 13. novembra u “Beogradskoj areni“.


- Sreli smo se prilikom njegovog prethodnog boravka u Beogradu i istina je da je on najavio dolazak na naš skup. Postoji mnogo podudarnosti između nas dvojice. Od one simbolične, jer obojica smo rođeni na isti dan, 20. decembra, do one suštinske da obojica verujemo da jedino promena sistema u Srbiji može da donese boljitak običnom čoveku. Panić se zalagao za promenu sistema mnogo ranije nego ja i nije u tome uspeo. Sada želi da mi da podršku, jer je u URS-u video stranku koja zaista hoće korenitu promenu sistema.


Hoće li Panić biti vaš kandidat za premijera?

- Ne, on nije naš kandidat za premijera. Za sada je samo specijalni gost konvencije. On je pitao kako može da pomogne i ja sam mu predložio da dođe na početak naše kampanje. Razgovarali smo o problemima i zajedno zaključili da Srbiju muče maltene isti problemi kao i u ranijem periodu. Panić se apsolutno složio da je plan koji sam mu predočio dobar. Ozbiljno verujemo da ćemo zauzeti jedno od prva tri mesta na izborima.


Prilično ambiciozna misija?

- Ne mislim tako. Već smo dobili podršku više od pola miliona građana za naš program decentralizacije. Tek krećemo u promociju novog poljoprivrednog i ekonomskog programa, i to su tri stuba naše kampanje. Drugo, konkurencija zaista nije suviše jaka.
 

Haris me podržava

Da li Haris Džinović dolazi u “Beogradsku arenu“ da vas podrži samo muzički ili i politički?

- Haris je vrhunski pevač i veliko ime u muzici - prava legenda! Mi smo prijatelji odranije. On je pevao i na našim predizbornim konvencijama 2006/2007. godine, kada smo takođe išli samostalno na izbore. Veoma mi je drago što je prihvatio da mi pomogne i u ovoj izbornoj kampanji. Naravno, srećan sam što će uz mene u “Areni“ biti i moj prijatelj Kiki Lesendrić.

Kritikujete li sad DS ili SNS?

- Mislim da su građani s pravom veoma razočarani u sadašnju situaciju i u sve političke opcije. URS će ozbiljnim životnim programom i pozitivnom kampanjom pokušati da pokaže da je znatno bolji od drugih. Nećemo po svaku cenu biti u narednoj vladi. Ili ćemo napraviti jako dobar rezultat i igrati važnu ulogu u narednoj vladi, možda je i voditi, ili ne moramo da učestvujemo u njoj. Srbija sada stoji, a ja mislim da URS ima snage da je pokrene. Ne želimo više da statiramo u vladi i budemo dodatak nekome ko je manje sposoban od nas. Nikada ne bih ponovo bio u ovakvoj vladi, i to pre svega zbog premijera. Ne zbog Cvetkovića lično, nego zbog tog tipa premijera.


Hoćete li uspeti da prebacite Rasima Ljajića u svoj tabor?

- Nas dvojica bismo bili odličan tandem za Srbiju, što smo dokazali i pobedom na izborima u Boru. Mogli bismo da ponudimo mnogo više nego sve druge opcije trenutno. Tačno je da razgovaramo, ali odluka zavisi od njega.


Utisak je da je za ishod svega ovoga izuzetno zainteresovan i DS, jer ne samo da ste vi istupili iz velike koalicije, već demokratama odvlačite i druge partnere...

- Ne, nije bilo nikakvih razgovora na tu temu, a kamoli konflikta. Sa DS-om imamo korektne odnose. Partnere ne možete nikome odvući, jer svako sam bira svoju sudbinu.


Koliko cenite da ovakva, već prilično klimava, većina može da se održi?

- Ne znam, ali ne želim ni da dajem savete u vezi sa odlukama na čije sprovođenje ne mogu da utičem. Izbore raspisuje predsednik i ja nemam nikakav uticaj na datum održavanja izbora.


Drugim rečima, pošto vas bije glas da rušite vlade, sad ste rešili da budete konstruktivni i tu ulogu prepustite drugima?

- Postojala je urbana legenda da ja rušim sve vlade, a ja sam zapravo srušio samo jednu od tri. Nama je stalo da Srbija dobije status kandidata za EU i da se završe pojedini važni projekti za zemlju, poput lansiranja „Fijatovog“ novog modela. To je najvrednija stvar u industriji koja je urađena u mandatu ove vlade i problem je što je bila jedina.
 

Ili-ili

Dino ili Šaban?

- Kiki.

Rakija ili vino?

- I jedno i drugo. U Vojvodini dunja ili kajsija, a u Šumadiji šljivovica, naravno.

“Beneton“ ili „sirogojno“?

- Ne nosim ni jedno ni drugo, ali oba brenda su vrhunska.

Tadić ili Ljajić?

- Ujedinjeni regioni Srbije!

Razumete li onu grupu političara iz vladajuće koalicije koja kaže da neće biti tragedija iako 9. decembra ne dobijemo status kandidata?

- Naravno da bi bila tragedija jer toliko dugo čekamo taj status kandidata. Svi zakoni iz evropske agende su već usvojeni, tako da bi svako prolongiranje tog procesa bio neuspeh. Iskreno se nadam da do toga neće doći.


Kosovo je problem zbog kojeg nam je i taj status neizvestan. Zašto ste tek sad, na kraju mandata, javno progovorili o ovoj temi i sada, poput Dačića, zagovarate podelu, odnosno razgraničenje?

- Mi smo za to bili još 2007, što lako možete proveriti. Međutim, tada za takvu ideju nije postojala podrška. Naš problem je što smo se sve vreme borili za neke nerealne ciljeve i političari su uglavnom koristili Kosovo za svoju ličnu i stranačku promociju.


Na koga mislite?

- I na zvaničnike i na opoziciju. Bilo je kontraproduktivno da se naše diplomate i ministri povlače sa međunarodnih događaja, jer smo time samo prepuštali Albancima da još lakše lobiraju za svoju stvar.


Kako je reagovao Jeremić kada ste mu to rekli?

- Rekao sam to više puta, ali su me svi ignorisali. A suštinski se pokazalo da je sve ovo što se protekle dve, tri godine radilo u diplomatiji bilo zamajavanje naroda. Kad pogledamo samo savetodavna mišljenja UN-a, moramo da se zapitamo šta mi imamo od toga i šta Srbi na Kosovu imaju od toga.


I šta ćemo sad?

- Ono što treba da bude vrhunski interes Srbije je da ljudi tamo žive mirno, da ostanu tamo gde jesu i da imaju normalne uslove za život. Pitanje Kosova se ne rešava u Prištini ili Beogradu, već samo u dijalogu sa ključnim faktorima u međunarodnoj zajednici.


Znači li to da treba odustati od politike i EU i Kosovo?

- Ne. Mislim da je moguće naći dobre modalitete i za nastavak evropskih integracija i za očuvanje naših nacionalnih interesa na Kosovu, ali kroz ozbiljnu diplomatiju, a ne marketing.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 10:05
gnjida...
Nedelja 06.11.2011. 10:12
Мишковићев политичар.Надам се да неће проћи цензус.
Nedelja 06.11.2011. 10:27
Ekonomski nacionalni interes je da ne predju cenzus.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online