Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.11.2011.
22:01
B92, Večernje novosti A

ROSU planirale novi Račak i Markale

Upadom na sever Kosova pripadnici ROSU nameravali da izazovu krvoproliće. Države članice NATO-a zataškale izveštaj o akciji Prištine, pišu beogradski mediji.

Hašim Tači sa specijalnom jedinicom ROSU
 

Izazivanje krvoprolića po scenariju Račka i Markala bio je pravi cilj invazije nekoliko stotina pripadnika jedinice ROSU na sever Kosmeta, 25. jula uveče. Tada su prištinski specijalci oterali poljske vojnike Kfora s Brnjaka i provocirali Srbe da ih napadnu, a cilj je bio da padnu žrtve na albanskoj strani - otkriva izvor Novosti blizak Euleksu.

On tvrdi da su izveštaj o toj jednostranoj akciji Prištine dobile sve vlade zemalja članica NATO, ali da je zataškan.

"Očekivalo se da će se oružani sukob dogoditi već kod mosta u Mitrovici, a žrtava bi bilo s obe strane i sukob bi se proširio - kaže izvor Novosti, prenosi B92. "Srećom, to je izbegnuto.“

Sagovornik tvrdi da su Euleks i Kfor saznali za operaciju ROSU tek kada je ona već započela i tražili su hitno obustavljanje. U štabovima međunarodnih misija usledio je haos kada je radio-vezom stigla informacija da je kolona džipova i oklopnih vozila ROSU prošla kroz mesto Rudare.

Izvor Novosti kaže da je efekat iznenađenja u invaziji ROSU bio uspešan sve do Leposavića, gde su srpske barikade uspele da ih zaustave.

Te noći u čarkama s čuvarima barikada ranjen je samo jedan pripadnik ROSU u eksploziji improvizovane eksplozivne naprave.

"Komad metala mu se zario u nogu blizu arterije, ali iz nekog razloga su odbijali da ga evakuišu iako je helikopter Kfora bio na raspolaganju“,kaže izvor Novosti.

"Čovek je ubrzo dobio i temperaturu, stanje mu se pogoršavalo, a ponudu da ga evakuišemo njegove starešine su odbijale. Srećom, čovek je bio jak, pa je preživeo do jutra, kad je najzad evakuisan. Te noći imali smo utisak da je neko želeo da on umre da bi se izazvala što žešća albanska reakcija“.

Specijalne jedinice ROSU sada imaju 680 dobro opremljenih i obučenih pripadnika, koji su stacionirani u bazama širom Kosmeta.

"Od Britanaca su dobili najmoderniji trenažni sitem za realno gađanje na Balkanu, a uskoro dobijaju i još dva helikoptera. Obaveštajnu podršku daje im zvanična Kosovska informativna agencija i ilegalni ŠIK, tajna albanska služba koja regrutuje isključivo osobe s bogatim kriminalnim dosijeom, spremne da ubiju“, kaže sagovornik Novosti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 00:38
bilo bi im bolje da prave bakljave i limunadu.Izgledaju smjesno.Doce srpska vojska ponovo na kosovo pa ce da bude bjezanija
Subota 05.11.2011. 23:53
Taci nema dobre pozicije u Vladi i zeleo je brzom akcijom da uvuce KFOR u rat sa Srbima na severu Kosova. Time je zeleo da ojaca svoje pozicije u vlasti i uvede privremene mere u opstinama sa svojim srpskim placenicima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online