Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 05.11.2011.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Beograd odobrio rušenje barikada

Vojnici Kfora juče ujutru ponovo su krenuli da ruše barikade na severu Kosmeta. Ovaj put posle više sati guranja sa lokalnim Srbima uklonjena je barikada na prelazu Brnjak, a portparol Kfora Uve Novicki u izjavi za "Vesti" tvrdi da je akcija izvedena uz dozvolu zvaničnog Beograda.

Naime, nemački i francuski vojnici uklonili su barikadu (od stabala i zemlje) na magistralnom putu Ribariće - Zubin Potok, a zatim napravili kordon kod druge barikade koju su postavili Srbi na istom putu.

U Kforu podvlače da je nova barikada visoka 2,5 metra napravljena na teritoriji centralne Srbije, da srpski policajci nisu reagovali dok je podizana, te da komandant Kfora Erhard Drevs očekuje reakciju srpskih vlasti povodom tog događaja.

- U osam ujutru počelo je uklanjanje barikade na prelazu 31. Imali smo dozvolu srpske vlade da to uradimo. Ne mogu vam reći sa kim iz Vlade Srbije smo razgovarali, ali mogu da kažem da postoji stalna komunikacija sa srpskom vojskom. Uklanjanje barikada je danima unazad organizovano i planirano u veoma bliskoj saradnji sa vlastima u Beogradu. Jasno je i da se barikada nalazi kraj administrativne linije, i naravno da smo sve morali da dogovorimo sa srpskom stranom. I zato je za nas zapanjujuće da srpska policija nije uradila ništa kada su protestanti počeli da se penju na barikade kada smo počeli da ih uklanjamo, kao i da nisu reagovali dok je građena druga barikada s druge strane prelaza - kaže Novicki.

Šef pregovaračkog tima za Kosmet Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirali su navode Kfora.

Prema rečima nekih od očevidaca, dok su rušili barikadu, vojnici Kfora su za oko tri, četiri metra, ušli na teritoriju centralne Srbije, ali su se vrlo brzo vratili na administrativnu liniju.
 

- Tokom akcije vojnici nisu su sve vreme bili na teritoriji severnog dela Kosova i nisu prešli na teritoriju Srbije - dodaje Novicki.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da prvi put čuje da je iko u Beogradu odobrio uklanjanje barikada.

- Ne sumnjam da u Beogradu ima onih kojima smetaju barikade, ali oni nisu u vlasti. To da je akcija izvedena uz znanje Vlade Srbije ne znam, i ne znam otkud Kforu ta priča. Svima treba da bude jasno da građani ne uživaju u barikadama i da su tamo jer se bore za svoja prava. Takođe, ukoliko se ispostavi da je Kfor zakoračio na teritoriju centralne Srbije, onda je to vrlo ozbiljan politički incidenet - podvlači Ivanović.

On dodaje da Kfor ne bi trebalo da uklanja barikade, jer to samo doprinosi podizanju tenzija.

- Plašim se da će to samo dovesti do ojačavanja barikada na celom severnom Kosovu. Ovo je nepotrebna akcija Kfora koja samo može da podigne tenzije, a za tim nema potrebe - zaključio je Ivanović.
 

 Šta je Tadić obećao?

 

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Kristimir Pantić kaže da je izjava portparola Kfora u suprotnosti sa obećanjima predsednika Srbije Borisa Tadića.

- U razgovoru sa predsednikom Tadićem dobili smo podršku, rečeno nam je da građani mogu da na miran način izraze protest zbog jednostranih poteza i rešenja. Zato čudi i izjava iz Kfora, jer ako je ona tačna, onda bi trebalo da se upitamo da li su Vlada Srbije i predsednik Tadić odstupili od onoga što su nam govorili pre samo dve nedelje - kaže Pantić. 


Hoće da spreče mirne proteste

 

Komentarišući dešavanja na Brnjaku Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović dodaje da je reč o još jednom pokušaju međunarodne zajednice da spreče Srbe u mirnim protestima.


- Srbi se na miran način više od tri meseca bore protiv uvođenja albanskih institucija na sever Kosmeta - podsetio je Ivanović.

 

Korišćen i suzavac

 

Novicki je potvrdio da je jedan vojnik koristio suzavac u nameri da spreči protestanta koji je želeo da se popenje na barikadu u vreme kada su vojnici počeli sa akcijom njenog uklanjanja.

- On nije reagovao na upozorenje, pa je vojnik iskoristio suzavac, objasnio je Novicki.

Kfor "napao" testerama i lopatama

Vojnici Kfora satima su motornim testerama, lopatama i drugom "tehnikom" uklanjali srpsku barikadu. U jutarnjim satima na Brnjaku je bilo malo ljudi, ali se broj branitelja barikade povećao. Dovezene su nove količine zemlje i drugog materijala, pa je prepreka dodatno utvrđena.


- Ne znamo: zašto im smeta baš ova barikada iz pravca Srbije, verovatno su hteli da isprobaju koliko smo budni i spremni da je branimo. Šta god da preduzmu, kako god da se dogovore sa Beogradom, narod ovoga kraja nema izbora: moramo se braniti i opstati na ovim prostorima, moramo sprečiti da ovo bude nezavisno Kosovo, a potom i Velika Albanija, branićemo se mirno kako smo se i do sada branili - kaže Miodrag Andrić, potpredsednik Skupštine opštine Zubin Potok.
 

On dodaje da su se građani gurali sa francuskim vojnicima.
 

- Oni su najpre barikade skinuli srpsku zastavu, a potom su kordonom počeli da guraju nas koji smo se tu zadesili, nisu primenjivali silu, ali je, u jednom trenutku jedan vojnik upotrebio suzavac - kaže Mirko Milosavljević iz Brnjaka.


Situacija je napeta i u Zupču i Jagnjenici, barikadama koje Brnjak dele od Kosovske Mitrovice. Čim se čulo za "napad" na barikadu na Branjaku narod je počeo da se okuplja u znatno većem broju u Zupču i Jagnjenici gde Kfor već danima "drži" spremnu tešku mehanizaciju za razbijanje barikada i gde se očekuje "proboj" specijalnom mašinom zvanom "Jazavac".

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 14:45
Мсм, извињавам се и молим да ме неко погрешно не схвати, али ја урлам од смеха кад нацисти крену да лопатају и склањају барикаду, а наши засипају нову. Видела сам данас тај снимак на ТВ и било ми је СУПЕР! Само да нашем свету Бог драги подари што дуже добро здравље.
Subota 05.11.2011. 13:09
mogu da vidim da posle takvih poteza vladaoca srbije da pocnu da nicu barikade svugde ne samo na severu kim_a ...
Subota 05.11.2011. 19:41
Beograd odobrio rušenje barikada ,problem je što vlada ne daje prave informacije pa narod nezna ko je u pravu i šta se stvarno dešava !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online