Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 31.10.2011.
04:49
Z. Marjanović - Vesti A

Rakiju nema ko da pije

Od Topole pa do Ravne gore ove jeseni sve miriše na dim, kominu i džibru jer je šljiva uprkos suši rodila dobro. Lampeci za pečenje rakije se potpaljuju u rano jutro te, kako kaže stari kazandžija 88-godišnji Radiša Vukašinović iz takovskog sela Sinoševići, i slana miriše na rakiju. Ovogodišnje rakije će biti na hektolitre, ali u srpskim selima je došlo vreme da rakiju nema ko da pije.

Pečem, a nemam za koga: Radiša Vukašinović

- Vidiš, ovaj popis stanovništva je pokazao ono što znamo odavno, a to je da Srbija odumire jer nas je u odnosu na prethodni popis manje za oko pola miliona. Ako je tako, onda za dvadesetak godina stvarno će nas biti tek da stanemo pod jednu krušku.

Samo u rudničko-takovskom kraju za deset godina broj stanovnika je manji za više od 2.000 stanovnika, što znači da je za desetak godina nestalo nekoliko sela, a ono naroda što je u selima ostalo je sve bliže seoskim grobljima.

Eto, sedim pored kazana po ceo dan, pečem najbolju prepečenicu, ali nemam za koga - priča deda Radiša dok pridodaje suva drva koja najbolje gone nadaleko čuvenu srpsku mučenicu.

Radiša Vukašinović peče rakiju već više od sedam decenija i pamti vremena kada je u srpskim selima bilo mnogo drugačje.


- Pečenje rakije je nekada bio pravi praznik za svako domaćinstvo jer se u to vreme oko kazana okupljao narod, pričalo se, pevalo, vodilo se i kolo, razgovaralo o domaćinskim poslovima, o letini, politici.

Znalo se, rakija iz prve kapalice (drveni sud u koji se toči rakija iz kazana) bila bi popijena do dna, a dešavalo se da komšije uz kazan popiju sve, pa domaćin nema šta da stavi u bure. U selima je bilo mnogo naroda, seljaci su bili jaki kao volovi, ali su pili kao ljudi, te je rakija bila baš na ceni.

Danas u selima Šumadije ima rakije koliko hoćeš, ali domaćini umesto rakije piju lekove, i to najviše one za živce - priseća se deda Radiša koji je, kako kaže, rakiju počeo da pije još u petoj godini i ta mu je navika iz detinjstva ostala do danas.

Najbolja rakija je za veselja: Milorad Starčević

Zaboravljene mobe

 

Miloradu Starčeviću sa planine Rajac nije ni do života, a kamoli do rakije, ali kada je šljiva već rodila, gre'ota je da propadne.

 

- Rakiju pečem otkad znam za sebe, ali iz godine u godinu sve mi je teže, a pomoći niotkuda.

 

Nekada je bilo drugačije jer je bilo mnogo naroda i mnogo smo se pomagali, naročito kod pečenja rakije. Najbolja je rakija ona koja je za veselje, pa i neka je najgora. Ali, ni veselja u selima više nema.

 

Ne mogu da se setim kada je bilo poslednje krštenje u selu, dece u školi je sve manje. A srpski seljak je navikao da ima rakiju jer se prepečenicom obeležavaju i rođenja i odlasci sa ovog sveta. Ma, nek je ima u buradima, jer ko zna, možda se nešto promeni, pa sela opet ožive - nada se Milorad, ali Boga moli da sledeće godine šljiva ne rodi.

Milutin Bralović

I u domaćinstvu braće Milutina i Miloša Bralovića u podravnogorskoj varošici Pranjani pečenje rakije je jedan od najvažnijih poslova.

Prošle godine su ispekli oko 250 kazana rakije, ali ove godine su stigli tek do stotinak lampeka i biće ih, po njihovoj proceni, još oko pedesetak jer je šljiva zbog suše ostala sitnija. U buradima u podrumu čeka oko 10.000 litara rakije, ali niti je ko pije, niti je imaju kome prodati iako, sve po zakonu, imaju i svoju robnu marku.


- Od dede Miloja i oca Blagoja smo nasledili voćnjake, kazan je star 70 godina, ogromne kace za kominu, kačaru u kojoj se peče rakija, burad u kojima odležava rakija i ljubav prema dobroj kapljici. Nasledili smo i adet da u vreme pečenja rakije pravimo mobu na koju nam dolaze kumovi, komšije, prijatelji, znani i neznani, jer kazan ne gasimo i po mesec i po dana.

Prošle godine smo ispekli oko 3.000 litara rakije, ove godine ćemo oko 2.000 litara, ali badava. Slabo se ko interesuje da kupuje rakiju srpskih domaćina iako je, tvrdimo, bolja i od najboljeg viskija - kaže Milutin.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 05:41
Eto zasto nam treba Srbin iz Srbije,na celu drzave.covek iz naroda,domacinske kuce,seljak,ratar,poljoprivrednik.jedino ce nam tada biti bolje
Ponedeljak 31.10.2011. 06:06
Milos Obrenovic je sve izvozio u vezi hrane i pica !! Jos je Srbija bila teritorijalno manja nego sada pa se lepo zivelo a sada su jos vece mogucnosti a mi cemo jos i kamenje poceti da uvozimo a vec smo poceli da jedemo EU djubrivo od hrane koja se uvozi umesto da rucamo nasu zdravu domacu hranu i pijemo rakiju umesto lekova i sokova punih hemikalija u kojima skoro i da ne ma voca !!!
Subota 19.11.2011. 13:37
imaima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online