Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
48
Nedelja 30.10.2011.
19:31
M. Filipović - Vesti A

Dačić: Potrebno nam je novo prijateljstvo Srbije i SAD-a

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar Vera i dijaspore Srđan Srećković, od subote su u poseti Čikagu, gde je za njih i još 34 člana delegacije priređen prijem u Generalnom konzulatu Srbije.

Nakon posete Ohaju, gde je potpisan Memorandun o razumevanju i saradnji sa guvernerom te države, Džonom Kasićem, privredno-politička delegacija će u Čikagu imati nekoliko susreta sa predstvnicima ovdašnjih kompanija i poslovnih organizacija.


Goste je u Generalnom konzulatu najpre pozdravio generalni konzul, Desko Nikitović, naglašavajući važnost uspostavljanja ekonomske saradnje između Srbije i Ilinoisa, koja je i trasirana bratimljenjem dve države i Beograda i Čikaga.


"Imam izuzetnu čast da pozdravim privredno-državnu delegaciju koja je u poseti Čikagu, i verujem da će ovakve grupe nastaviti da dolaze i uspostavljaju saradnju sa ovdašnjim kompanijama. Sa nama je i Dženifer Braš, jedna od direktora odeljenja za Balkan u Stejt Departmentu, kao i gospodin Marko Ćulibrk, predsednik Skupštine Privredne komore Srbije. "


Obraćajući se pirisutnima, ministar Ivica Dačić je rekao:


"Ja sam prvi put u Čikagu i radujem se susretu sa našim ljudima, koji žive u drugom najvećem srpskom gradu na svetu. Važno je da naša država održava i uspostavlja veze sa našim ljudima u svetu, naročito u ovim vremenima kada nam je neophodno jedinstvo i zajednički interes, pa verujem da je važno pronaći kopče sa našim ljudima na ovim prostorima. I u Ohaju je velika srpska zajednica, a vojska Srbije ima saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja. Sada smo sa guvernerom Ohaja, gradonačelnikom Klivlenda i šefovima njihovih policija potpisali memorandum o saradnji između naše dve države, nešto slično onome što već postoji između Ilinoisa i Srbije. Meni su rekli da se ministar unutrašnjih poslova u Americi bavi potpuno drugim poslovima od onih koji su moja preokupacija, kažu bavi se parkovima i nacionalnim rezervatima. Ja bih voleo da je tako i kod nas, ali naše Ministarstvo se bavi policijom, pitanjima bezbednosti, brorbom protiv terorizma. I evo dok smo ovde, desio se napad na ambasadu Amerike u Sarajevu, motivisan radikalnim islamom i vehabijskim pokretom, napadač je državljanin Srbije. Ja sam celu noć koordinirao acijama u otkrivanju onih koji pomažu vehabije, pokret koji je usmeren protiv srpskih interesa, ali i protiv američkih i evropskih interesa. Napadač je nedavno, prilikom posete američke ambasadorke Novom Pazaru, bio uhapšen jer je kod sebe imao nož. Policija naše države radi svoj posao najbolje moguće, i uz izuzetnu saradnju sa policijama iz okruženja. Imamo i dobre odnose sa američkim bezbednosnim i obaveštajnim strukturama, a pozabavićemo se i pitanjima tog radikalnog islamizma na prostorima Balkana. Osim toga, naše ministarstvo ulaže sve napore da se reše i važna pitanja i problemi naših građana, dobijanje državljanstva, novih pasoša. Naše ministarstvo je prinuđeno da rešava probleme, a neka druga ministarstva mogu i da prave probleme, koje mi moramo da rešavamo. Ako čovek nema pasoš i državljanstvo, mi smo tu da proces ubrzamo i učinimo ga efikasnijim.
Mi ćemo davati podršku i pomoć i našim konzulatima, bilo bi dobro da naše diplomatsko predstavništvo bude otvoreno i na zapadnoj obali. Mi moramo da se borimo za naše ljude i to činimo i činićemo uvek. Nastojaću i da pomognem donošenju odluke da se reši problem poslovnog prostora za naš Konzulat u Čikagu, jer je to i važno za državu Srbiju, da postane vlasnik ovog prostora, koji jeste kuća za naše ljude.

Mene raduje i ekonomska sfera saradnje, iako ja u šali kažem da ja nisam zadužen za otvaranje objekata, nego za zatvaranje i hapšenje. Nivo ekonomske saradnje između Srbije i Amerike je na žalost veoma nizak, a svi zajedno bismo mogli naći zajednički interes između dva naroda i dve vlade. Potrebno nam je neko novo prijateljstvo, neko novo savezništvo, uz uvažanje obostranih interesa. Vreme je da sukobe ostavimo iza nas i unapredimo odnose na obostrano zadovoljstvo."

A što ne pominjete Kosovo pred Amerikancima?

Na naše pitanje ministru Dačiću zašto nije pomenuo problem Kosova i nedavnu eskalaciju sukoba, on je odgovorio:

"Rešenje kosovskog problema može biti dvojako - kratkoročna normalizacija stanja i trajno, konačno rešenje. Da bi se trenuto zaustavili problemi bitno je da se nastavi dijalog i da se otklone nesporazumi u oblasti primene dogovora u dijalogu u Briselu, a to su problemi oko administrativnih prelaza. Tada bi prestala potreba da Srbi prave barikade i time se suprotstavljaju snagama Kfora i Euleksa. Ali, to je samo privremena stvar, a dugoročno, po mom mišljenju, Srbija mora da insistira da se što pre reši pitanje Kosova i Metohije. Ja smatram da to rešenje mora biti pravedno u interesu i Srba i Albanaca i, po mom mišljenju, to mora biti jedna nova linija razgraničenja. Američki partneri smatraju da to pitanje mora da se reši uz punu saglasnost obe strane, ali ja mislim da do toga niakda neće doći bez neke međunarodne konferencije o Kosovu i Metohiji, slično Dejtonskoj, jer da nije bilo Dejtona još bi bilo rata u Bosni i Hercegovini. Potrebna je jedna vrsta pritiska, kako bi se došlo do rešenja kojim bi sve strane bile zadovoljne i koje bi davalo mogućnost za dugoročni razvoj. Ovako svi gubimo, i Srbija, i međunarodna zejednica, jer ima nestabilni deo regiona, i albanski narod."

Ministar vera i dijaspore, Srđan Srećković, koji je u Čikagu bio u septembru, prisutnima je rekao:


"Amerika je važan strateški partner Srbije u ekonomskom i političkom smislu, a nama je u tim odnosima zaista potreban jedan novi početak. Srbija je promoter regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa u evropeizaciji čitavog regiona zapadnog Balkana. Srbija je demokratska moderna zemlja, koja poštuje međuanrodno pravo, ali ima i svoje nacionalne legitimne interese, i zato želimo da imamo isti tretman kao i sve druge zemlje u regionu. Nema regionalne stabilosti bez stabilne Srbije, zato moramo postati uticajni i ekonomsko snažniji, i u tom smislu je važna ova poseta naše delegacije. Sve je to dobar signal u pravcu uspostavljanja boljih ekonomskih odnosa i uključivanja naše edijaspore u ekonomske tokove i investiranje u Srbiju. Pozivamo naše sunarodnike da ulažu, a ne da pomažu, jer će ulažući zapošljavati ljude, ostvarivati dobit i unapređivati našu ekonomiju. Mi smo uspeli da očuvamo mikroekonomsku stabilnost u uslovima globalne ekonomske krize i sa optimizmom očekujemo narednu godinu i pokretanje novog investicionog ciklusa."

Za SAD je vehabija prvo Srbin, pa musliman-ekstremista

Rekli ste da je uhapšeno 17 osumnjičenih za saučesništvo u napadu na američku ambasadu u Sarajevu, američki mediji su objavili da je svih 17 pušteno. Kako ocenjujete činjenicu da su svi mediji objavili da je napadač državljanin Srbije, a tek u petoj rečenici naveli da je muslimanski ekstremista?

"Svestan sam toga, ali bilo bi još strašnije da je napadač bio Srbin i to bi bila udarna vest. Naravno, time se pokušava umanjiti značaj i opasnost vehabizma i radikalnog islama, koji ugrožava američke interese u Evropi i u svetu. Tako su umanjivali i značaj Al Kaide, dok se nije desio 11. septembar. Zato mislim da ta pogrešna politika ne sme da se vodi i dalje. U ovom trenutku svi zajedno moramo da se borimo u regionu protiv radikalnog islamizma i terorizma, ja sam u stalnom kontaktu sa bosanskim ministrom unutrašnijih poslova, sa kojim imam izuzetnu saradnju. U itneresu svih je da se takav radikalni pokret neutrališe, jer on nanoši štetu interesima naših država u regionu. Uhapšeni su privedeni na informativni razgovor, zaplenjena im je oprema za komunikacije, a na osnovu analize sadržaja odlučiće se o njihovom procesuiranju i njihovo dovođenje u vezu sa ovim napadom i napadačem. Nije sporno da su oni pripadnici vehabističkog pokreta."


Sa delegacijom je i Dženifer Braš, osvedočeni prijatelj Srbije, predstavnik Stejt Departmenta, a prisutne je najpre pozdravila na srpskom jeziku:


"Naravno da mi je vokativ najveći problem, ali trudim se da srpski razumem i govorim. Za sada samo toliko, jer nisam Srpkinja, osim toga sada sam u Americi, i treće sve sam već zaboravila, od kada sam došla iz Srbije. Želela bih da zahvalim za reči o prijateljstvu naše dve zemlje, jer to zaista jeste važno, posle svih onih teških godina. Srbija je na dobrom putu da uđe u EU, i svi ozbiljno rade na kandidaturi. Veoma je važan taj most koji Srbija uspostavlja sa svojom dijasporom, ali i fokus na razvoju ekonomskih odnosa sa američkim kompanijama. Važno je da Srbija postane ozbiljan faktor u regionu, da u nju dođe kapital, jer će ekonomski stabilna biti i faktor političke stabilnosti."


Prisutnima se obratio i Marko Ćulibrk, predsenik Skupštine Privredne komore Srbije:


"Naša zemlja prolazi kroz tranziciju, prelazak društvene svojine u privatnu, i svi znamo da to nije bio ni lak ni jednostavan proces. Potom nas je zadesila ekonomska kriza, ali trendovi našeg rasta društvenog proizvoda i rasta izvoza su veoma dobri. Na žalost, stopa nezaposlenosti je izuzetno visoka, i zato se Privredna komora zalaže u saradnji sa Vladom da stvorimo što bolje uslove za privrednike za stvaranje uslova za zapošljavalnje i pogodnostima za ulaganje u našu ekonomiju. Naša privreda ima interes da kapital dođe u Srbiju, ali i potrebu da plasiramuo našu robu na američko tržište. Osim toga, zalažemo se i za transfer znanja, povratak tog znanja u našu zemlju, koja nastoji da uhvati korak sa tehnološkim procesima i razvojem novih tehnologija. O tome ćemo razgovarati sa našim domaćinima u Čikagu."


Delegacija će u Čikagu imati razgovore sa Srpsko-američkom privrednom komorom, Privrednom komorom Čikaga i Ilinoisa, Ministarstvom trgovine države Ilinois, posetiće Motorolu i druge američke kompanije. Uskoro će u Čikago stići i delegacija Ministarstva ekonomije, koja će takođe razgovarati o konkretnim projektima.

Brojna delegacija

U delegaciji su, osim ministara i Dejan Novaković iz MUP-a, Đorđo Prstojević, iz Ministarstva dijaspore, Miloš Anđić, savetnik ministra Dačića, Rade Drobac, načelnik odeljenja za dijasporu iz Ministranstva spoljnih poslova, Dražen Maravić, šef biroa za strateško planiranje MUP-a, kao i Nataša Ivanov iz MUP-a, svi članovi radne grupe "Srbija -Ohajo".

U delegaciji privrednika su i Goran Jevtić, generalni sekretar PK Srbije, Milan Janković, predsednik PK Beograd, Dušan Puača, predsednik PK Kragujevac, Goran Jović, predsednik PK Leskovac, Bratislav Đorđević, predsednik PK Zaječar, Svetlana Delić, šef kabineta predsednika PK Beograd, Jovana Majstorović iz PK Beograd, Goran Ješić, predsednik opštine Inđija, Ivana Belić, šef njegovog kabineta, Ješa Erčić, pomoćnik generalnog direktora Železnica Srbije, Milorad Marković, direktor Minel Koncerna, Đorđe Momirović, direktor i vlasnik MONA, Dragan Živković, direktor Grand's Inženjeringa, Veselin Sjekloća, direktor Omnistock, Dragoljub Kršanin, finansijski direktor Tećnomarket, Goran Vasić iz IPC, Darko Popović iz Pilottoy, Srđan Milovanović iz Kopernikus TV, Srđan Sokolović iz Eurokabl, Dobroslav Bojović, generalni direktor GP Napred, Miljan Čolović, član KSU, Blagoje Spasovski, generalni direktor RTB Bor, Biljana Vujičcić, izvršni direktor filijale za dijasporu Agrobanke, Milena Tomić, vlasnik MT Komerc, Jovan Kovačić iz GCA, kao i novinarke Blica, Tamara Marković-Subota i Željka Jevtić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2011. 19:37
da nam bude jasnije ponasanje krmeta i ostalih antisrpskih protuva. evo razloga za vredja nje ruskog ambasadora...
Nedelja 30.10.2011. 19:35
gledajte samo tu aroganciju,ovog ministra.tipicni komunisticki izrazi lica,kad ih snimaju...misle da su vecni,i nedodirljivi
Nedelja 30.10.2011. 19:36
Vuce ga matica CIKAGO rodni grad svih mafijasa ! AMERIKA je vazan strateski partner za bombardovanje Srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online