Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 29.10.2011.
13:43
Blic A

350.000 odraslih ne zna da se potpiše

Čak 350.000 odraslih ljudi u Srbiji ne zna da se potpiše, a 1,3 miliona nije završilo osnovnu školu. Poslednja PISA testiranja su pokazala da je svaki treći 15-godišnjak u našoj zemlji funkcionalno nepismen, sriče dok čita i ne razume pročitano.

Palac umesto potpisa

Za one koji još uvek umesto potpisa ostavljaju otisak palca, država je pokrenula projekat "Druga šansa", gde je u školske klupe selo 2.700 odraslih ljudi. U pomoć je pritekla i Evropska unija koja je sa četiri miliona evra finansirala taj projekat.

"Ovo je ogledna faza projekta u koju je uključeno 37 osnovnih škola. Ideja je da se u naredne dve godine mreža širi na 80 škola i 400 polaznika. Za završetak osnovne škole imaju tri godine, a tu je uključena i obuka od tri meseca za jedno od 50 zanimanja", kaže Aleksandra Kokanović, koordinator na projektu i dodaje da je ideja da obrazovanje odraslih zaživi u svim osnovnim školama.

Za rešavanje problema funkcionalne nepismenosti kod učenika biće potrebna potpuna reforma obrazovnog sistema. Velike nade se polažu u strategiju obrazovanja za koju je najavljeno da će biti usvojena do kraja godine. Ona treba da trasira put obrazovnog sistema od predškolskih ustanova do fakulteta.

Danas slika među 15-godišnjacima nije nimalo ružičasta. U odeljenju od 30 učenika čak 10 do 12 njih je funkcionalno nepismeno, loše čitaju, ne razumeju pročitano, pa samim tim ne mogu da uče iz udžbenika.

"Poslednja PISA testiranja su pokazala da je 33 do 40 odsto 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno. Praćene su tri oblasti, matematika, nauka i čitanje. Čitalačka pismenost je ključna jer ako neko ne može da se izbori sa tekstom, ne razume ono što je pročitao, znači da nije u stanju da uči iz udžbenika", kaže Aleksandar Baucal, član PISA tima.

Za razliku od srpskih učenika, njihovi vršnjaci u razvijenim evropskim zemljama mnogo bolje znaju da primene naučeno u praksi. Evropski prosek funkcionalne nepismenosti je 20 odsto, a postavljeni cilj EU je da se do 2020. godine smanji ispod 15 odsto. Finski obrazovni sistem se pokazao kao najbolji u Evropi i funkcionalna nepismenost kod njih je ispod 10 odsto. 

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 13:59
То је нама наша борба дала, да имамо Бориса за маршала. Држава која има овакву лоповску и издајничку власт, не може ни да има нормалне и писмене грађане. Што више неписмених и необразованих то ова багра на власти може лакше да влада и да краде некажњено. Шта рећи на то да су нам људи на најважнијим местима у држави функционално неписмени за посао који обављају. Све силни светски експерти, ал у ствари експерти за лоповлук и пљачку.
Subota 29.10.2011. 13:55
Ne bih se slozio sa konstatacijom da je u Eu situacija mnogo bolja. U vecini zemalja broj nepismenih je visemilionski, mada je statisticki gledano po broju stanovnika znatno bolje nego u Srbiji, ali zato ako se uzme u obzir koliko se sredstava izdvaja za obrazovanje rezultati su porazavajuci. Mada to nije za utehu, moramo raditi na opismenjavanju nacije, mada to eliti ne odgovara jer je lakse manipulisati neobrazovane.
Subota 29.10.2011. 19:32
To tacno znaci da otkad je ova vlast oni su ostali nepismeni,jer zbog punjenja svojih dzepova nisu imali za skolovanje gradjana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online