Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Subota 29.10.2011.
11:29
B92 A

Detaljna provera troškova stranaka

Agencija za borbu protiv korupcije nadziraće tokom predizborne kampanje šta partije rade i koliko to zaista košta. Kazne i do tri godine zatvora.

Počeće formalno da prate izbornu kampanju od trenutka kada se raspišu izbori: Zoran Stojiljković
 

Agencija za borbu protiv korupcije usvojila je Pravilnik o evidencijama priloga i imovine, godišnjem finansijskom izveštaju i izveštaju o troškovima izborne kampanje političkih subjekata, kojim se bliže uređuju sadržina i način vođenja evidencije stranaka o predizbornom finansiranju.

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, za Danas kaže da će Agencija formalno početi da prati izbornu kampanju od trenutka kada se raspišu izbori.

"Imamo dve mogućnosti kontrole, jedna je kontrola formalne ispravnosti izveštaja o troškovima kampanje i druga je nadzor troškova i aktivnosti u kampanji. Važno je reći da su Pravilnik razvijen tako da podaci budu što detaljniji, precizniji i da pokrivaju svaku vrstu troškova koji postoje", rekao je Stojiljković.

On je dodao da će se kontrolisati troškovi izrade materijala, terenske kampanje kao i medijske kampanje u koju spadaju oglasi, reklamni prostor, iznajmljeni TV termini i da je potrebno da stranke daju podatke o količini i ceni svega toga.

"Dodatni monitoring podrazumeva da ljudi koji rade za Agenciju proveravaju da li su podaci tačni. Oni, na primer, kažu da u nekom mestu nije bilo sedam bilborda, kao što je stranka navela u izveštaju, nego ih je bilo trinaest. Agencija onda kreće putevima novca. Mi pitamo stranku odakle vama novac za to i to, kada u izveštaju piše da ste potrošili onoliko koliko ste dobili, a to je ta i ta suma", rekao je Stojiljković.

Od javne opomene do zatvora

Upitan za sankcije ukoliko se Pravilnik ne poštuje, Stojilković je rekao da opstoje sankcije za nepoštovanje pravilnika koje se kreću od javnih opomena do zatvorskih kazni dužih od tri godine.

" Kada je formalna ili administrativna greška u podnetom izveštaju, može se tražiti dopuna baz ikakve posledice. Ako su propusti prekršajnog tipa, onda je to za prekršaj, na primer da kasni izveštaj, ali je ispravan. Ako neka stranka zataji izvor ili nivo sredstava, ako je u pitanju više od milion i po dinara, kazna je više od tri godine zatvora. Ako se više puta ponavlja greška, onda je to za meru administrativne zabrane raspodele sredstava za sledeću godinu ", rekao je Zoran Stojiljković.

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 12:33
Da vidim da li cete proveravati troskove svih stranaka??? Nesto mi se cini da ce biti pojacana kontrola troskova opozicionih stranaka.
Subota 29.10.2011. 18:31
Pa sad će to biti hajka na opoziciju jer su vladari sredili svoje račune ,kao sve je legalno ,kakva li je ovo demokratija?
Nedelja 30.10.2011. 00:09
sad ste se setili da proveravate
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online