Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 27.10.2011.
11:36
24sata.rs A

Dekani ispunili zahteve, deo studenata nastavlja blokadu

Zahtevi studenata, koje je Ministarstvo prosvete prihvatilo u petak, a među kojima je vraćanje apsolvenstkih rokova i oslobađanje dela školarine za sve sa 48 bodova, narednih dana biće ispunjeni na svim beogradskim fakultetima. Međutim, nekoliko stotina studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta nastaviće blokadu zgrade dok ne se ispune i njihovi zahtevi.

Deo studenata nastavlja sa štrajkom
 



Dekani beogradskih fakulteta su u sredu 26. oktobra, na sastanku sa rektorom Brankom Kovačevićem i državnim sekretarom za obrazovanje Radivojem Mitrovićem doneli odluku da sprovedu sve zahteve studenata koje je prošle nedelje prihvatilo i Ministarstvo prosvete. Zahtev za rešavanje statusa svih studenata sa 48 i više bodova biće prvi realizovan.

Zahtevi koje su Ministarstvo i dekani usvojili

- Vraćanje apsolventskih rokova
- Oslobađanje dela školarine za studente sa 48 bodova
- Ukidanje plaćanja ispita po bodu
- Ukidanje ili smanjenje cene studentskih dažbina
- Obavezna reforma obrazovanja do početka školske 2012/13.

- Studenti koji imaju od 48 do 53 boda plaćaće samo pola školarine, oni koji imaju od 54 do 59 bodova platiće 30 odsto od ukupnog iznosa školarine, dok će svi studenti sa 60 bodova biti u potpunosti oslobođeni plaćanja školarine. Pojedini fakulteti, kao što je Filološki, oslobodiće plaćanja cele školarine i studente sa 48 bodova, ali to neće biti moguće na fakultetima poput FON-a, FPN-a i Geografskog, gde će se usvojeni model sprovesti baš kakav i jeste - kaže za "24 sata” student prorektor Beogradskog univerziteta Milan Krstić.

Ove nedelje biće realizovan i zahtev za ukidanje plaćanja ispita po bodu za one koji su odslušali četvrtu godinu, dok će se vraćanje apsolventskih rokova sprovoditi postepeno, u dogovoru sa studentskim parlamentima.

Odluka o ispunjenju ovih zahteva juče je obradovala većinu beogradskih studenata, ali ne i nekoliko stotina akademaca na Filološkom i Filozofskom fakultetu koji nastavljaju blokadu dok se ne ispune i njihovi zahtevi.

"Počećemo nastavu, ne želimo nasilje"

Dekan Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević kaže da će najkasnije sutra biti usvojen plan kako će se, kada i gde održavati nastava na ovom fakultetu. „Mirnim putem, bez nasilja, planiramo da nastavu držimo u bibliotekama, kabinetima i pojedinim neblokiranim slušaonicama. Sa pobunjenim studentima pregovaraćemo kad konačno izaberu svoje predstavnike, pod imenom i prezimenom”, poručila je Dimitrijevićeva.

- Nije ispunjen zahtev za smanjenje školarina na tri minimalne plate, kao ni zahtev za potpunim oslobađanjem školarine svih studenata sa 48 bodova. Dok ne ispune ove zahteve, nastavljamo blokadu - poručuju protestanti. Ipak, nastava na ovim fakultetima, prema dogovoru dekana, počeće da se održava u bibliotekama i profesorskim kabinetima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 11:53
Svaka cast studentima, samo borbom mogu uspeti da dodju do resenja, jer u ovoj drzavi sve se postize nekom silom! Videla sam pre neki dan jedan njihov transparent koji me je odusevio, izgledao je kao uplatnica a na njemu pise ovako: "UPLATIO- STUDENT, IME - OVCA , SVRHA UPLATE -ZA SISANJE OVCE. :)
Četvrtak 27.10.2011. 14:15
A sta je sa novosadskim studentima? nas niko ne sljivi,bitno da su beogradjani dobili,a za nas sve bas briga...
Petak 28.10.2011. 12:11
Respekt! Studenti i jesu, velikim delom, nosioci odgovornosti u buducnosti Srbije (od najidealnijeg slucaja)...a nema ni razloga da cute. Ako ih sada "oderete" sa finansijskim izlaganjima koja su daleko veca od zapada, sta mozete sutra od njih da ocekujete..."dranje" drugoga, nizega po hijerarhiji!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online