Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.10.2011.
20:02
Beta A

Značajan korak ka rešavanju krize na KiM

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozdravio je večeras odluku predsednika opština sa severa Kosova da se jedinicama Kfora omogući normalno snabdevanje.

Bogdanović je u pisanoj izjavi naveo da odluka pokazuje da su Srbi dosledni i privrženi stavu da aktuelnu krizu u tom delu pokrajine rešavaju isključivo kroz dijalog i mirnim sredstvima.

Predstavnici Srba paze na građane: Goran Bogdanović

Prema njegovim rečima, predstavnici Srba sa severa Kosova su pokazali da zastupaju i vode računa o interesima građana.

"Odluka predsednika opština je značajan korak ka rešavanju krize na severu pokrajine", istakao je Bogdanović.

Ministar je pozvao predstavnike Srba da nastave razgovore sa Euleksom, a tu međunarodnu misiju da ostane u okvirima statusno neutralnog mandata i pokaže razumevanje za određene stavove Srba sa severa KiM.

Predsednici opština sa severa Kosova doneli su odluku da sutra u devet sati oslobode jednu saobraćajnu traku na određenim putnim pravcima i omoguće snabdevanje jedinica Kfora i u tu svrhu njihovo nesmetano kretanje.

Ivanović: Predlog za smanjenje tenzija

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da bi današnji predlog Srba sa severa Kosova o prolasku vojnika Kfora trebalo da smanji tenzije i omogući snabdevanje međunarodnih snaga, ali je ukazao da
će Kfor, ako ne prihvati predlog, biti odgovoran za eventualne posledice.

"To im stoji na raspolaganju. Ako ne prihvate, to je već njihov problem. Onda znači da insistiraju na visokim tenzijama i neko u Kforu u tom slučaju ima nekakav drugi plan. Ako toga ima, onda sva odgovornost za sve što se dogodi pada na teret Kfora", upozorio je Ivanović.

Ivanović je rekao da je na Kforu da odluči da li će prihvatiti predlog predsednika četiri srpske opštine sa severa pokrajine da se za prolaz međunarodnih snaga oslobodi po jedna saobraćajna traka na određenim putnim pravcima.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju je podvukao da Kfor i dalje neće moći da prevozi carinike i druge predstavnike kosovskih vlasti. Ivanović je rekao i da predstavnici njegovog ministarstva imaju stalnu komunikaciju sa Euleksom i da je to razlog što su Srbi sa severa pokrajine pozvali tu misiju da o problemu kretanja svojih pripadnika razgovara s državom Srbijom.

Srbi sa severa pokrajine i od Euleksa traže da ne prevozi albanske carinike i policajce na prelaze Brnjak i Jarinje. Srbi su postavili barikade kod Jagnjenice i Zupča u opštini Zubin potok, na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu kod Rudara i na ulazu u Leposavić.

Na samim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji nema barikada, jer je to proširena zona odgovornosti Kfora.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 20:03
Сад могу на миру да наставе са окупацијом.
Sreda 26.10.2011. 20:37
Kako moze ovaj nesto da pozdravi kada ga Srbi sa Kosmeta ne j***u ni 2%? U cije ime on to truca i zasto se on uopste placa iz narodnog budzeta? Dajte mu sintersku kapicu pa neka juri po Srbiji napustene pse i macke za nedavno objavljenu "prosecnu platu" u Srbiji, na koju ste vi ponosni.
Četvrtak 27.10.2011. 01:03
Ne razumem zašto je korak ka rešavanju krize to što su dozvolili Kforu da se normalno snabdeva, niko im ništa ne bi ni branio da su zaista statusno neutralni. Ne misli valjda Bogdanović da će Srbi vremenom sve više popuštati i tako rešiti problem, pošto država ne ume da ga reši.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online