Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.10.2011.
19:50
Vestionline A

OEBS: Srpska groblja na KiM u lošem stanju

Pravoslavna groblja na Kosovu u veoma lošem su stanju jer se za samo 12 odsto može reći da su donekle očuvana, navodi se u danas predstavljenom izveštaju OEBS-a koji prenosi KiM Radio.

U izveštaju predstavljenom u Čaglavici navodi se da je prema podacima sa 392 groblja, koja su obišli predstavnici OEBS-a, 229 u vrlo lošem stanju. Precizira se da je čak 60 odsto pravoslavnih grobalja u lošem ili veoma lošem stanju.

Skrnavljenje srpskih grobalja na KiM postalo deo svakodnevice

Zamenik šefa OEBS-a Edvard Džozef kazao je da je loše opšte stanje grobalja velikim delom posledica skrnavljenja verskih objekata posle sukoba 1999. godine, kao i nakon martovskih nemira 2004. godine. Utvrđeno je da je najznačajniji činilac koji utiče na loše stanje objekata odsustvo srpske zajednice u njihovoj blizini, rekao je Džozef.

"Među faktorama koji imaju negativan uticaj na stanje grobalja je neodvajanje finansijskih sredstava od opština, samo je nekoliko njih u potpunosti preuzelo tu odgovornost", kazao je on i dodao da cilj "izveštaja nije da kritikuje institucije, nego da pruži podršku međunarodnim i lokalnim intitucijama da bolje razumeju problem i utiču na poboljšanje situacije.

Otac Ilarion, iz Eparhije raško-prizrenske, kazao je da su srpska groblja jako bitna za tradiciju pravoslavnog naroda, jer ukazuju na vekovno postojanje Srba i njihove kulture na Kosovu. Prema njegovim rečima, izveštaj OEBS, treba gledati u pozitivnom svetlu, bez obzira na pojedine manjkavosti, posebno kada je broj
oštećenih grobalja u pitanju.

"Nadamo se da će generacije koje će odrastati na Kosovu rasti u svesti da su tu živeli različiti narodi sa različitim kulturima i da se ljudi uče da to poštuju. Nadamo se da ćemo uz pomoć međunarodne zajednice takvu vrstu ataka na srpska pravoslavna groblja i naš identitet, prepustiti prošlosti i da će se vaspitavati u duhu
otvorenosti, toleranicije i poštovanja drugoga i drugačijeg", kazao je otac Ilarion.

Zamenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Husnija Bešković kazao je da je zaštita i očuvanje svih verskih objekata, uključujući i groblja, ključni demokratski i evropski standard neophodan za razvoj multietničkog društva na Kosovu.

"Mi smo do sada imali nekoliko akcija u okviru održavanja grobalja na Kosovu i to ćemo činiti i ubuduće. Čisto groblje je, između ostalog, poruka i signal raseljenima da se život stabilizuje i da se vrate u svoj grad na Kosovu", kazao je Bešković.

Iz OEBS-a su naveli da izveštaj nije sveobuhvatan popis pravoslavnih grobalja na Kosovu, te da treba dodatno vreme za sveukupnu ocenu njihovog stanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 20:16
Ova i ovakve slike treba da idu u evropu, da pokazu svetu sliku o "demokratiji" koju je rezio NATO i SAD a sprovode "demokrate" UCK Zar sa ovakvima u EU ? Evropo, crveni se !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online