Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 26.10.2011.
17:05
RTS A

Tadić Nemcima: Mi smo Evropljani

Srbija ne dovodi u pitanje nijedan od svoja dva cilja, ni evrointegracije ni rešavanje problema Kosova i Metohije, rekao je predsednik Boris Tadić u razgovoru sa novinarima tokom posete Nemačkoj.

Predsednik Srbije: Po kulturi, identitetu i ekonomiji smo Evropljani

"Rešenje za Kosovo moguće je pronaći uz priznavanje legitimnih interesa i Srbije i kosovskih Albanaca", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa nemačkim novinarima tokom posete pokrajini Baden-Virtemberg.

Na pitanje novinara čega bi se radije Srbija odrekla - Kosova ili EU, predsednik Tadić je odgovorio da se nijedan od ta dva cilja "ne može dovesti u pitanje". Na opasku da "to radi" nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije je ocenio da je "to nesporazum".


"Doduše, mi sa Albancima nemamo iste stavove po pitanju Kosova. Ali to ne znači da ne možemo da nađemo rešenje. I kancelarka tako to posmatra", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da se zalaže za pomirenje, ali da to ne znači da se odriče legitiminih interesa Srbije na Kosovu. "Istovremeno, priznajem legitimitet albanskih interesa - u tom okviru možemo da nađemo rešenje. Da se tako može nešto postići, pokazuje naša politika pomirenja sa Hrvatskom i Bosnom", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije ponovio je da za Srbiju članstvo u EU nema alternativu i da su Srbi Evropljani i po kulturi, i po identitetu, i po ekonomiji.

Srbija zavisi od ekonomskog razvoja EU

Neće da bude Džordž Kluni

Tadić se osvrnuo i na krizu evrozone i izrazio uverenje da će je najvažnije evropske zemlje rešiti, jer, kako smatra, bez rešavanja tog problema Evropa kao politički sistem može biti dovedena u pitanje.


"Ona zavisi od ekonomije, a ekonomija zavisi od evra. Ja sada ne mogu da zamislim kako u budućnosti biti konkurentan bez EU", ukazao je Tadić i podsetio da i Srbija zavisi od ekonomskog razvoja Unije i da ćemo, "ako EU ne reši problem, i mi to osetiti".


Srbija podržava spasavanje Grčke, dodao je Tadić, napominjući da je naša zemlja "mnogo disciplinovanija od mnogih članica EU".

Sličnost srpskog predsednika i američkog glumca uočio je i italijanski premijer Silvio Berluskoni koji je prilikom posete srpske delegacije Italiji Borisu Tadiću dao reč obrativši mu se sa "predsedniče Kluni".

Na šaljivo podsećanje jedne novinarke da ga porede sa američkim glumcem Džordžom Klunijem, Tadić je naveo da mu smeta to poređenje i da ga nikako ne treba videti kao "glumca", jer bi "to bilo veoma opasno" u politici. "Ja sam psiholog u politici koji veoma puno radi na pomirenju", zaključio je predsednik Tadić.


Predsednik Srbije boravio je juče u radnoj poseti nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Učestvujući na drugom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i te pokrajine, Tadić je rekao da srpski i nemački narod mogu stvoriti veliko prijateljstvo u budućnosti i preokrenuti sve greške koje su u prošlosti opterećivale njihove odnose.


Tadić je rekao da očekuje da će u bliskoj budućnosti razgovori sa nekim nemačkim kompanijama o investiranju u Srbiji rezultirati pozitivnim ishodom i da će Nemačka ostati najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 17:17
citam i krstim se,kaze nasa zemlja je mnogo disciplinovanija od nekih drzava EU,joj bruko jedna joj smradu,otrove zuti,pa sve ste rasprodali i pootvarali firme na svoje tetke i strine i dalje bi da kradete.Joj crni BoTa dali razmisljas koliko si gresan,cepaces carsafe dok budes umirao.Cutim i citam portal svaki dan i ne zelim komentarisati ali me ovaj sareni toliko iznervirao,da nisam mogao odoleti.HVALA I POZDRAV SVIMA NA PORTALU
Sreda 26.10.2011. 17:49
bugar,rumun,poljak,čeh,srbin,šiptar, njemcu a i svim ostalim narodima zapadne evrope nije ništa do jeftina radna snaga niti ih zanima išta drugo niti im treba.
Sreda 26.10.2011. 17:50
Tadicu dojadio si sa tom tvojom genocidnom EU !!! Zao mi je sto nisi jedno od svoje dece izgubijo u napadu Nato i njemackih Tornada kada su 99 te hiljade bomba prosipali Srbijom i decu nam ubijali. I ti sad srljas ko muha bez glave u tu EU. Voleo bih da se napravi referendum da vidimo kako narod o tom misli ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online