Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 26.10.2011.
16:03
B92 A

Peticija Skupštini za zabranu GMO

Predstavnici stranke Zeleni Srbije predali su Skupštini Srbije peticiju kojom traže da se zabrani genetski modifikovana hrana. Peticiju protiv uzgoja i uvoza genetski modifikovane hrane potpisalo više od 35.000 građana, a Zeleni su predali i Predlog zakona o zabrani genetski modifikovanih organizama (GMO).

Ovom peticijom Zeleni Srbije traže da država podrži zabranu proizvodnje, uvoza, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama, rekao je predsednik te stranke Ivan Karić novinarima.

Za zabranu GMO već se izjasnilo 35.000 građana Srbije

On je rekao da cilj Zelenih nije da peticijom i predlogom zakona koče razvoj naučno-istraživačke delatnosti, jer istraživanja moraju da se rade i medicina ima potrebu za GMO.

"Smatramo da je Srbija zemlja izuzetnih prirodnih resursa i agrarnih potencijala i da nema potrebe da proizvodi genetski modifikovanu hranu", rekao je Karić i naglasio da korišćenje proizvoda od GMO nepovoljno utiče na zdravlje ljudi i ugrožava prirodnu raznovrsnost.

Istraživanja su pokazala da negativni efekti zbog upotrebe genetski modifikovane hrane, poput alergija i toksičnih manifestacija u čovekovom organizmu, mogu da se ispolje i u trećoj generaciji, naveo je Karić.

On je istakao da inicijativa za zabranu GMO nije stranačka, niti politička kampanja, već samo građanska inicijativa za dobro svih građana Srbije.

Prema Karićevim rečima, postojeći zakon o GMO se uopšte nepoštuje i ne postoje podzakonski akti, te su u Srbiji sasvim odškrinuta vrata genetski modifikovanim proizvodima.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 16:11
Уз овај вид борбе треба придружити и захтев да се кривично гоне,они који су мимо свих законских норми,потписаних декларација а нарочито знања грађана,у Србију увозили и пуштали у промет ГМО храну,производе и семе.Чак су и ''Матијевићу'',који није ни крио да продаје производе од генетски модификованих животиња,дали награду :''Најуспешнији привредник 2010''! Зна се да су двоје министара пољопривреде Дулић-Марковић и Драгин били стипендисти компаније ''Монсанто'',која је највећи произвођач такве хране и производа.За њиховим знањем у Србију је увожено без икакве контроле свашта од хране,а последице ћемо нажалост осећати када већ буде касно! Браво зелени!!!
Sreda 26.10.2011. 16:45
Ekološki pokret Novog Sada upozorava domaću javnost na pojavu protivzakonitog uvoza prehrambenih proizvoda sa žigom Codex Alimentaris. Uprkos izjavi ministra poljoprivrede da se takvi proizvodi neće uvoziti dok je on na mestu ministra, očigledno je da u Srbiji postoje moćnici kojima ni Vlada Srbije ne može (javno) da ograniči zločin nad zdravljem stanovništva. Drugo pitanje je da li članovi vlade TAJNO učestvuju u trovanju stanovništva za račun neprijatelja čovečanstva, kojih je sve više. "MK Komerc" je još pre nekoliko godina potpisao ugovor sa firmom "Monsanto" o uvozu njihovih proizvoda koji su genetski modifikovani.GMO i Codex Alimentaris je opasnost čije razmere su nesagledive...
Sreda 26.10.2011. 16:14
Sta briga ministre i poslanike za ovaj narod, oni sigurno sebi ( na nas racun ) mogu da priuste jela bez GMO. Dok cemo mi sirotinja ostati ovde da glabamo GMO , oni ce se baskariti po celom svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online