Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 24.10.2013.
14:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dačić da smeni GMO ministre

Izjava ministra poljoprivrede Srbije Dragana Glamočića da ne postoje naučni dokazi o štetnosti genetski modifikovane hrane i da će, ako bude dozvoljen promet GMO, uskoro biti u upotrebi i u Srbiji uznemirila je srpsku javnost. Izjava ministra Glamočića, da će takvi proizvodi biti obeležen, nije umirila ni potrošače, a ni brojne ličnosti iz javnog društveno-političkog života. Reakcije se ni nekoliko dana kasnije ne stišavaju.

Da li ima kazne za propagiranje GMO: Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar poljoprivrede Dragan Glamočić (desno)
 

- Srbija nema baš nijedan razlog da bi dozvolila uvoz, a ni uzgoj GM hrane. Naprotiv, mnogo je više razloga da se pridržavamo već postojoćeg zakona, koji zabranjuje promet GM hrane. Pre svega, danas je 400.000 manje Srba nego pre 10 godina. Nema potrebe da ubrzavamo ubijanje već i ovako starog i bolesnog naroda, ali ni da budemo zamorčići koji konzumiraju nedovoljno ispitanu GM hranu - smatra Miladin Ševarlić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.


- Nadležni i ovako nemaju podatke o uvezenoj sojinoj sačmi, genetski modifikovanoj, koja preko stočne hrane već ulazi u lanac naše ishrane, oni treba samo da se pridržavaju postojećeg zakona - kaže profesor Ševarlić i dodaje da Vlada Srbije ne treba da popusti pred pritiscima i podseća da je osam zemalja EU zabranilo GM hranu, a da se u Bugarskoj čak odigrao i svojevrsni narodni bunt.
 

Bidža: Decu hrane smećem

- Ljudi kupuju to smeće i uništavaju zdravlje, ubijaju se natenane, a to ni ne znaju. Srbija već neko vreme uvozi suhomesnate proizvode s oznakom MON (mleveni pileći ostaci), koji su u državama EU, zabranjeni čak i za kućne ljubimce, pa ko je bio tako pametan da dozvoli da se naša deca hrane takvim suhomesnatim proizvodima - pita se Dobrivoje Budimirović Bidža, dodajući da lični interesi ne smeju da budu ispred opštih i državnih.


Opravdan strah

- Strah od upotrebe GM hrane je opravdan jer ne postoji nijedna naučna studija koja dokazuje da GM proizvodi nisu štetni, ali zato ima mnogo studija koje dokazuju su to nebezbedni proizvodi i da u 21. veku ne smeju da budu u prometu - podseća Ivan Karić, predsednik Zelenih Srbija.

Da je strah od genetski modifikovane hrane opravdan, smatraju i Zeleni Srbije, koji idu i korak dalje, tražeći od predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića smenu aktuelnih ministra poljoprivrede Dragana Glamočića i Rasima Ljajića, ministra spoljne i unutrašnje trgovine.


- Ministar Glamočić je u svom naučnom radu iz 2006. iskazao zabrinutost zbog neispitanih efekata genetski modifikovane hrane na zdravlje životinja i ljudi, pa nije jasno, kad je govorio istinu, tada ili danas - kaže za "Vesti" Ivan Karić, predsednik Zelinih.


- Kako je moguće da jedan naučnik tako drastično menja svoj stav?! Kad je dokazana bezbednost GMO i kad je GM hrana prestala da predstavlja ekonomski i socijalni rizik za naše farmere i stanovništvo Srbije?! - pita se Karić i dodaje da je zahtev Zelenih za smenu ministara - opravdan.


- Ministar poljoprivrede je izgubio legitimitet dobijen od građana Srbije na izborima, a ministar Rasim Ljajić je sve političke protivnike proglasio za neznalice i zato tražimo njihovu smenu jer je to nedopustivo ponašanje za ustanovljene demokratske principe savremenog društva - kaže Karić i podseća da je proizvodnja, promet i uvoz GM hrane u Srbiji zabranjen i nema razloga da se dobar zakon menja, već treba da se primenjuje.


- Mi smo taoci loših politika, odnosno neprimenjivanje zakona. Ovo nije napad na današnju vladu, već na sistem vrednosti, koji nije uspostavljen više od 20 godina u Srbiji jer se toliko ne primenjuju naši zakoni - kaže Karić.


- Genetski modifikovana hrana je zlo. U SAD je dokazano da je 65 odsto stanovništva obolelo zbog upotrebe genetski modifikovane hrane - kaže jedan od političar i poljoprivrednik, bivši gradonačelnik Svilajnca Dobrivoje Budimirović Bidža.


- GM hrana se već neko vreme prodaje u našim prodavnicam, prećutno, a zakon je zabranjuje. Ko je kriv za to i ko pravi takve ustupke jer nije tačno da to od nas traži EU - kaže za "Vesti" Bidža i dodaje da se na rafovima srpskih samoposluga, mesara, pa i pijačnim tezgama prodaju GM sokovi, slatkiši, mlečne prerađevine, suhomesnati proizvodi, čokolade, pa i kašice za bebe.


- Zar su nam je malo bilo ubijanja i stradanja, pa sad da se i samoubijamo GM hranom - pita se Budimirović, jedan među uglednijim članovima Srpske napredne stranke
 

Srbija da dozvoli promet

- Uslov za prijem u STO jeste da se iz zakonske regulative izbace sve restriktivne odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO. Tačnije, ako Srbija želi prijem u STO u decembru, te izmene moraju da se urade vrlo brzo, jer je sledeći rok tek naredne godine - rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

 

Hajdin: Zabrana je prevaziđena

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin rekao je da Srbija, kada je reč o GMO, treba da postupi u skladu sa nacionalnim i društvenim interesima, te da je vreme da donese novi zakon, drugačiji od dosadašnjeg.
- Zakon koji je Srbija donela 2009. godine, a koji zabranjuje promet i proizvodnju GMO je prevaziđen - rekao je Hajdin.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 14:08
Не треба да их смени... треба да их ухапси... а ако мене пита - и да их стреља... са комплетном породицом... за наук... !!! Пошто они отворено атакују на наше потомство - ред је да им се узврати истом мером !!!
Četvrtak 24.10.2013. 15:00
Kada su i pitanju SEME ZLA I OTROV HRANA,ne bi smelo biti podele među stručnjacima,pod pretpostavkom da to zaista i jesu.Do podele može doći samo na one koji su veleizdajnički i spremni da za prljavi novac unište demografske,prehrambene,zdravstvene i privredne interese Srbije i na one kojima tako nešto nikad ne bi palo na pamet,jer vole svoju otadžbinu i svoj rod.Lobiranje GMljaljića i GMočića nije ništa drugo nego klasična SRAČUNATA VELEIZDAJA ,obrazlagana prokletim i opasnim MONSANTO lažima. BIA mora da štiti zemlju i trebala bi da pod mikroskop stavi delovanje ministara trgovine,inača univerzalnu neznalicu, i poljoprivre de , sa osvrtom i na njihove bankarske račune.
Četvrtak 24.10.2013. 15:10
I Vucic da smeni ministra koji nema adekvatno obrazovanje za posao koji je dobio i nema nikakve preporuke iz dosadasnjeg rada u Srbiji! On zna ko je to!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online