Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 23.10.2011.
12:49
Beta A

Traži se ostavka rektora?

Blokada Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu nastavlja se i danas, nakon sinoćnjih incidenata situacija je jutros mirna, a studenti oba fakulteta najavljuju mogućnost da se zatraži ostavka rektora.

Studenti pretestuju do daljnjeg
 

U zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu sinoć je ubačena baklja, ali nema povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Grupa mladića koju su očevici opisali kao "skinhedse", pokušala je da uđe i u Filološki fakultet.

Predstavnici studenata rekli su agenciji Beta da se blokada fakulteta nastavlja do daljeg, "bez obzira na sve pokušaje da se ona prekine".

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je ranije da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu. Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izrazio je očekivanje da će blokada nastave na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu biti okončana sredinom sledeće nedelje.

Kovačević je ukazao da organizacija Marks 21 ometa časove i preti se nastavnicima i studentima i izrazio bojazan da bi moglo doći do "nekog akcidenta", poput toga da se zapali zgrada.

Jedan od članova Plenuma Filozofskog fakulteta u izjavi agenciji Beta ocenio je da je ovakvom izjavom rektor, zapravo, izazvao sinoćnji incident.

"Razmatramo mogućnost da se zbog toga zatraži i smena rektora Kovačevića", naveo je član Plenuma Filozofskog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Plenum studenata Filološkog fakulteta zasedaće večeras, a kako je agenciji Beta rekao jedan od članova, najverovatnije će biti podržana ideja o zahtevu za smenu rektora Kovačevića.

"Rektor je svojom izjavom direktno ugrozio bezbednost studenata. Najoštrije demantujemo sve navode rektora. Fakultete ne blokiraju nikakve političke organizacije. Plenum je studentsko telo, nastalo na demokratski način, samoorganizovanjem studenata", naveo je član Plenuma Filološkog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Nastava na Filološkom fakultetu blokirana je od ponedeljka, a na Filozofskom fakultetu od četvrtka. Studenti, koji blokiraju nastavu na ova dva fakulteta, zahtevaju da se školarina smanji na iznos od tri minimalne plate i da uslov za upis godine na budžet bude 48 bodova. Oni traže i ukidanje rangiranja, kao i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.

Nedelja 23.10.2011. 13:01
Постала је традиција да сви они који изражавају своје незадовољство системом постају хулигани, криминалци... Да ли мишљење ректора да је сваки студент који нема пара да покрије школовање, а жели да постане академски грађанин, члан неке политичке организације!? Зар демократско друштво не оставља право појединцу да каже да му не одговара систем или људи који га представљају?
Nedelja 23.10.2011. 19:17
I ja sam student ove generacije koju je Bolonja istumbala u svakom smislu! Zavrsio sam drzavnu visoku skolu strukovnih i tamo se ne zna nista! Bolonja postoji samo na papiru, ceo sistem je jos uvek kao u komunizmu! Drzavni univerziteti primenjuju samo odredbe koje njima odgovaraju i uvode fiktivne bodove da bi opljackali studente! Sada sam na privatnom fakultetu i koliko god kukali da je tamo prolaznost visoka - to je zbog toga sto su privatni fakulteti uveli Bolonjski sistem u svakoj sferi obrazovanja! Zna se - pre ispita mozes da doguras do sedmice na osnovu kolokvijuma i vezbi - za vecu ocenu izlazis na ispit.
Nedelja 23.10.2011. 21:09
Zbog celokupne situacije na fakultetima i neprimerene izjave rektora Kovačevića, koji je time direktno ugrozio bezbednost studenata i izazvao incident u kome srećom nema povređenih, potpuno je opravdan zahtev za njegovom smenom. Dokle će svaki opravdan zahtev u ovoj državi biti ispolitizovan?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online