Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 21.10.2011.
17:09
Srna A

"EU ne podržava podelu Kosova"

Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da niko u EU ne podržava ideju podele Kosova, da to ne bi bilo politički dobro rešenje i istakao da je siguran da će razgovori Beograda i Prištine ubrzo biti nastavljeni, uprkos napetoj situaciji na severu.

Ne veruje da bi "bilo koja pametna vlada dozvolila da se održi sadašnja situacija, u kojoj svuda imate barikade, a običan narod živi bedno": Robert Kuper
 

Kuper je beogradskim medijima rekao da mnoge institucije na severu Kosova, "koje su prema Rezoluciji 1244 nelegalne", dobijaju značajnu finansijsku pomoć iz Beograda, te ocenio da to Srbiji daje mogućnost da utiče, ali da "uticaj nije isto što i kontrola".

"Severno Kosovo je ekstreman slučaj. Teško je reći da bilo ko ima kontrolu u normalnom smislu: ne može se to reći ni za vladu u Beogradu, ni za vladu u Prištini, ni za međunarodnu zajednicu", ocenio je Kuper.

Ipak, dodao je da ne veruje da bi "bilo koja pametna vlada dozvolila da se održi sadašnja situacija, u kojoj svuda imate barikade, a običan narod živi bedno".

Navodeći da je u stalnom kontaktu sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislavom Stefanovićem i Editom Tahiri, Kuper je rekao da veruje da obe strane iskreno žele da se dijalog nastavi.

"Imaćemo teškoća da odredimo konkretan datum nastavka razgovora, ali ne zbog nekog političkog ili diplomatskog problema. To je problem čisto tehničke prirode, jer strane, a i ja, imamo neke druge neodložne sastanke", dodao je Kuper.

Ni Jahjaga nije za podelu

Predsednica samoproklamovane republike Kosovo Atifete Jahjaga rekla je za KiM radio da plan "Ahtisari plus", deoba ili razmena teritorija na Kosovu nisu opcije i da neće biti predmet razgovora Beograda i Prištine, napominjući da to nije dobra opcija ni za Srbe na Kosovu.

Ona je istakla da je Ahtisarijev plan garancija i okvir za prava nacionalnosti, te da nije uredu da se taj plan ostvaruje i daje rezultate na celom Kosovu, dok tri opštine, nastanjene većinskim srpskim stanovništvom, traže veći stepen autonomije. Prema njenom mišljenju, jedino rešenje jeste sprovođenje Ahtisarijevog plana, koji daje rezultate u opštinama nastanjenim sa većinskim srpskim stanovništvom, kao što su Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Klokot, Ranilug.

Ona je dodala da veruje u dijalog Beograda i Prištine i da je to jedino i najbolje rešenje za rešavanje praktičnih problema i pitanja koja su ostala kao posledica rata ili sukoba na Kosovu.

Poposki: Problem ne može da se reši promenom granica

Ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Poposki izjavio je da se pitanje severa Kosova ne može rešiti promenom granice, već "perspektivom integracije".

"Evropska unija nam je dala odličan okvir i ja mislim da to treba da bude putokaz za naše ponašanje i donošenje odluka. Treba da se usredsredimo na koristi i dobitke koji nam se nude, a ne da se vraćamo na rešenja koja pripadaju prošlom veku. Mi treba da se okrenemo modernim evropskim integracijama", rekao je Popovski.

 

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je rekao da je "svima na Zapadu poznato" da je situacija na severu nasleđena od režima Slobodana Miloševića i da su kriminalne strukture na severu "ostaci politike Miloševića".

 

"To je jedini deo Evrope u kojem nije bilo demokratskih izbora, nije bilo demokratske perspetive građana i institucija Kosova. Kosovo je najbolji primer primene plana Martija Ahtisarija; i položaj srpske zajednice na Kosovu je među najboljim pozicijama koje može imati jedna manjina u regionu", rekao je on.

 

Hodžaj je dodao da "uplitanje Beograda u unutrašnje odnose (Kosova)" nema podršku nikoga u Evropi i ocenio da će se narednih dana pojačati pritisci na Srbiju da bi rasformirala paralelne strukture na severu Kosova.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 17:55
Naravno da nema podele nacisto. Nemamo ni najmanju nameru da ista svoje delimo sa bilo kim. Razumem siptare zasto im se "pregovara", obzirom kakve "pregovarace" imamo dobice sve na tanjiru. A i plan Ahtisarija im mio, dali su 20 miliona € pa razumem zasto bi zeleli da ga sprovedu. A sto se tice autonomije, Srbi su na svojoj zemlji i u svojoj drzavi u kojoj su siptari nacionalna manjina i to ce biti za vek i vekova.
Petak 21.10.2011. 19:09
Bas nas zabole sto u*rana europa i ovaj peder ne podrzava podelu.Mi necemo podelu jer Kosmet je Srbija i bice uvek Srbija a oni mogu da puse Kubanske debele cigare mi cemo da im damo.
Petak 21.10.2011. 19:21
Pa sta je uopste EU..????Neka svjetska organizacija koja sprovodi zakone po svijetu ? Dali je ona ZA ili PROTIV, koga briga ? Srbija je van EU i nije pod njenom juridikcijom ! To sto joj Boris, Djelic, Sutanovac stoje na raspolaganju, neke stvari narod Srbije ipak odlucuje i treba neko da im kaze da je Srbija SUVERENA DRZAVA, a ne neka Africka plemena..!!! Postaje nepodnosljivo da svaki mali administrator iz EU sudi i odlucuje o Srbiji i u Srbiji, a u svojoj rodjenoj zemlji je totalno nepoznata licnost !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online