Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
36
Četvrtak 20.10.2011.
13:19
Lj. Ivanović - Vesti A

"Bajatović uništava Srbijagas"

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izneo je šokantan podatak da Srbija tranzit gasa kroz Mađarsku plaća godišnje skuplje 20 miliona evra nego što je to slučaj sa ostalim zemljama, te da je štetan ugovor potpisao jedan od njegovih prethodnika. Bajatović je to nazvao "mađarskom pljačkom", iako je zapravo reč o spornom ugovoru čiji je Srbija potpisnik. - Bajatović je izbegao da kaže da je ugovor o tranzitu gasa potpisan na 18 godina, ali da se cena usklađuje aneksima svake godine u oktobru. Dakle, ako je štetnih aneksa bilo, bar na trima je Bajatovićev potpis jer je on na čelu Srbijagasa od 2008. godine - kaže za "Vesti" Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku iz Srpske napredne stranke.

Zorana Mihajlović-Milanović

Koliku cenu tranzita gasa Srbija plaća?

- Plaća 80 dolara na 1.000 kubnih metara gasa, što je daleko više nego što plaćaju zemlje EU.

Mi smo 2001. godine plaćali 30 dolara i svi direktori od tad do danas mogu da daju odgovore kako je cena pregovarana.

Neka objasni i Bajatović kako je pregovarao cenu, pa ćemo videti da li je to u našem ekonomskom interesu ili nije.


Zbog čega smatrate da se Srbijagasom upravlja, kako kažete - skandalozno?


- Zato što Srbijagas preuzima gubitaška preduzeća koja nemaju nikakve veze s energetikom, već je reč o poljoprivrednim preduzećima, staklari i slično.

Ukupno je Srbijagas na upravljanje preuzeo devet preduzeća u Srbiji koja nemaju nikakve veze s gasnom privredom.

Onda uzimaju kredite za plate u tim preduzećima, a kojima je garant Vlada, odnosno građani kao poreski obveznici, i sve to zarad nekog socijalnog mira koji je neodrživ. Sistem će pući pre ili kasnije.


Koliki je to novac kojim se Srbijagas zadužio?


- Reč je o ravno 635 miliona evra i to samo u 2010. godini, od čega je Vlada garant za 420 miliona. Krediti su kratkoročni i namenjeni likvidnosti, a to znači platama i drugim osnovnim troškovima. To je štetno po ekonomske nacionalne interese Srbije i direktor Srbijagasa će morati da ponudi objašnjenje. Srbijagas krade građane. Sve će isplivati na videlo.

Misterija Itebeja

 

Investicije u gasovod u Banatskom Dvoru potpuno su skinute s dnevnog reda, smatra Zorana Mihajlović-Milanović.


- Iako još nije završen Banatski Dvor, Srbijagas uzima kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 150 miliona evra, od čega je 70 miliona za gradnju novog skladišta u Itebeju u Vojvodini. Ali, to skladište će se nalaziti na gasnom polju NIS-a, odnosno ruskog Gaspromnjeta, koje je još u funkciji.

 

Zamislite samo koliko će trebati novca da se kupi to polje od NIS-a. Mi smo prodali s NIS-om i resurse pod zemljom. Takav primer ne postoji u Evropi.


Sve pare u Cugu


Milanovićeva smatra da je Srbija generalno najgore prošla u energetskom sporazumu s Rusijom. Za to odgovornima smatra pregovarače koji su nedorasli zadatku, što je posebno očigledno na primeru ugovora o gasovodu Južni tok.


- Sve firme za Južni tok su osnovane na teritoriji nacionalne države, samo je za Srbiju osnovana u Švajcarskoj, u kantonu Cug. Bugari su, na primer, tražili da se skloni posrednik u prodaji gasa, i to će biti učinjeno. A kod nas se gas prodaje preko Jugorosgasa. To je preskupo za ovako malu i siromašnu zemlju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 14:13
Sramota..... Nije ni cudo sto smo na rubu egzistencije kad nam "strucnjaci" poput Bajatovica vode drzavu...... Ccccccc........
Četvrtak 20.10.2011. 14:48
Sve sami "strucnjaci" vladaju ovom drzavom, dobro smo i zivi ostali kako nas navode na sve i svasta!
Četvrtak 20.10.2011. 14:21
Sad polako dolaze na videlo sve afere vladajućih, sad se vidi ko nam vodi državu i pravo je čudo što narod još opstaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online