Četvrtak 20.10.2011.
13:19
Lj. Ivanović - Vesti

"Bajatović uništava Srbijagas"

Zorana Mihajlović-Milanović

Koliku cenu tranzita gasa Srbija plaća?

- Plaća 80 dolara na 1.000 kubnih metara gasa, što je daleko više nego što plaćaju zemlje EU.

Mi smo 2001. godine plaćali 30 dolara i svi direktori od tad do danas mogu da daju odgovore kako je cena pregovarana.

Neka objasni i Bajatović kako je pregovarao cenu, pa ćemo videti da li je to u našem ekonomskom interesu ili nije.


Zbog čega smatrate da se Srbijagasom upravlja, kako kažete - skandalozno?


- Zato što Srbijagas preuzima gubitaška preduzeća koja nemaju nikakve veze s energetikom, već je reč o poljoprivrednim preduzećima, staklari i slično.

Ukupno je Srbijagas na upravljanje preuzeo devet preduzeća u Srbiji koja nemaju nikakve veze s gasnom privredom.

Onda uzimaju kredite za plate u tim preduzećima, a kojima je garant Vlada, odnosno građani kao poreski obveznici, i sve to zarad nekog socijalnog mira koji je neodrživ. Sistem će pući pre ili kasnije.


Koliki je to novac kojim se Srbijagas zadužio?


- Reč je o ravno 635 miliona evra i to samo u 2010. godini, od čega je Vlada garant za 420 miliona. Krediti su kratkoročni i namenjeni likvidnosti, a to znači platama i drugim osnovnim troškovima. To je štetno po ekonomske nacionalne interese Srbije i direktor Srbijagasa će morati da ponudi objašnjenje. Srbijagas krade građane. Sve će isplivati na videlo.

Misterija Itebeja

 

Investicije u gasovod u Banatskom Dvoru potpuno su skinute s dnevnog reda, smatra Zorana Mihajlović-Milanović.


- Iako još nije završen Banatski Dvor, Srbijagas uzima kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 150 miliona evra, od čega je 70 miliona za gradnju novog skladišta u Itebeju u Vojvodini. Ali, to skladište će se nalaziti na gasnom polju NIS-a, odnosno ruskog Gaspromnjeta, koje je još u funkciji.

 

Zamislite samo koliko će trebati novca da se kupi to polje od NIS-a. Mi smo prodali s NIS-om i resurse pod zemljom. Takav primer ne postoji u Evropi.


Sve pare u Cugu


Milanovićeva smatra da je Srbija generalno najgore prošla u energetskom sporazumu s Rusijom. Za to odgovornima smatra pregovarače koji su nedorasli zadatku, što je posebno očigledno na primeru ugovora o gasovodu Južni tok.


- Sve firme za Južni tok su osnovane na teritoriji nacionalne države, samo je za Srbiju osnovana u Švajcarskoj, u kantonu Cug. Bugari su, na primer, tražili da se skloni posrednik u prodaji gasa, i to će biti učinjeno. A kod nas se gas prodaje preko Jugorosgasa. To je preskupo za ovako malu i siromašnu zemlju.

2024 © - Vesti online