Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.10.2011.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Politika se umešala u veru

Verska priča dobila je političke dimenzije najavama da će paraf na pomiriteljski sporazum staviti i državnici Srbije, BiH i Turske, što je oštro je demantovao predsednik Srbije Boris Tadić, ističući da on neće ništa potpisivati, jer država neće da se meša u način organizovanja verskih zajednica.

Muamer Zukorlić i Adem Zilkić

Bivši ambasador u Turskoj Darko Tanasković smatra da bi bilo najbolje da do brisanja podela među muslimanima dođe bez ikakvih uticaja sa strane. On smatra da su turski ciljevi, osim uklanjanja muftije Muamera Zukorlića s javne scene, depolitizacija islamske zajednice i rasformiranje Rijaseta Islamske zajednice Srbije koje je i najproblematičnije.

- Primetna je glavna reč političara, a njima se mogu smatrati i reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, koji se odavno mnogo više bavi politikom nego verom, a i turski reis dr Mehmed Gormez, jer je institucija na čijem je on čelu neka vrsta ministarstva za islam - kaže on.

Davutolgu "na odloženo"

 

Najavljeno potpisivanje plana za objedinjavanje Islamske zajednice u Srbiji odloženo je jer ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu otkazao najavljenu posetu Beogradu.

 

Samo u Srbiji, valjda, može da se dogodi nezamislivo, da posvađane verske poglavare miri i smenjuje ministar spoljnih poslova strane države. A upravo sa tim planom Turčin Davutoglu je nameravao da dođe u Srbiju. A Davutoglu neće doći sam, sa njim bi trebalo da doputuje i delegacija Rijaseta Islamske zajednice Turske.

 

Prethodnica u Ankari

 

Turska tako nastavlja sa posredničkom misijom u Srbiji, dve godine pošto je šef diplomatije ove zemlje Ahmet Davutoglu prekinuo 16-godišnji sukob zavađenih političkih vođa sa Sandžaka, lidera SDA Sulejmana Ugljanina i SSDP Rasima Ljajića njihovim rukovanjem u centru Novog Pazara.

 

Uoči ove misije, u Ankari su boravili Ljajić i Ugljanin, a "Vesti" saznaju, na sastanku sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, spominjano je povlačenje verskog poglavara i ustoličenje novog da bi u ehu posete bilo isticano da je bilo reči o ekonomiji.

Za slikanje: Ljajić, Jeremić, Davutoglu i Ugljanin


 

Zanimljivo je da se predsednik Srbije ni rečju nije osvrnuo na tursku posredničku akciju, a prema oceni analitičara Branka Raduna, osim ograđivanja Tadić je morao da podrži aktuelno rukovodstvo na čelu sa Ademom Zilkićem, jer Ankara i Sarajevo pokušavaju da u Srbiji ustoliče nekog iz manjinske struje Muamera Zukorlića.


- To je nedopustivo političko mešanje u verska pitanja i izbor muslimanskog poglavara, kada već postoji legalno vođstvo, ali očito je da su Tadić i drugi u vlasti uvučeni u to mešetarenje - kaže Radun.

Evropski reis

 

U Sandžaku se spekuliše da je reis Cerić u "priču sa Turcima" ušao verujući da bi mu uspešno posredovanje u objedinjavanju Islamske zajednice Srbije moglo doneti mesto budućeg reisa IZ u Evropi. Ceriću na proleće ističe mandat, on odavno puca na mesto evropskog reisa, ali su mu nepremostiva prepreka Turci, koji čine okosnicu islama u Evropi i koji takođe pretenduju na ovo mesto.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 14:54
..pasalo bi im da je obrnuto-!!!! ...sve ukinuti..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online