Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.10.2011.
06:52
D. Đorđević - Vesti A

Vranje: Humanitarci iz Nemačke pomažu žrtvama porodičnog nasilja

Otvaranje pekare Tradicija u Vranju na inicijativu NVO Životna pomoć, finansijski je pomogla nemačka humanitarna organizacija Help.

- Često posećujemo prihvatnu stanicu Sigurne kuće za žene porodičnog nasilja i gledamo na sve načine da im pomognemo. U razgovoru sa ženama, otvorena je pekara jer se radi o vrednim domaćicama sa zlatnim rukama - kaže Ljubinka - Buba Milovanović.

U pekari rade Jasmina Obradović, Kruna Andrejević, Marijana Josifof i Stojanka Veličković, žrtve porodičnog nasilja i socijalni slučajevi.

Sloboda nema cenu: Započele novi život


 

- Suprug nema posla. Imamo dvoje dece i više smo bili gladni nego siti. Živeli smo od njegovih nadnica. Sada je puno bolje, u pekari radim kao prodavačica i primam 15.000 dinara. Više nam deca nisu gladna - navodi Stojanka.


Kruna, Jasmina, Marijana i ostale žene žrtve su porodičnog nasilja.
- Sve smo fizički maltretirane, više smo u braku bile u modricama i podlivima, a neke od nas imaju i polomljene ruke, noge, vilice, jagodične kosti. Bežale smo u prihvatnu stanicu Sigurne kuće, ali tamo nisu mogli da nas večno drže.

MAJSTOR ZA SAMSU: Kruna Andrejević

Iako su podnošene prijave, niko od supruga nije odgovarao.

Kada smo dobile posao u pekari Tradicija, nakon obuke, bile smo presrećne jer smo se ponovo rodile. Mogle smo sa platom od 150 evra, sa decom, da započnemo nov život, daleko od očiju supruga - pričaju naše sagovornice zlatnih pekarskih ruku.


One još uvek ne smeju da otvore srce i ispričaju svoje muke. Boje se osvete bivših muževa jer za njih zakon ne postoji, a i žele da razmišljaju o sutrašnjem danu, o vaspitanju dece.

Da se prehrane imaju, humanitarci pomažu deci da se obuku, oko školskog pribora.


- Zadovoljne smo i onim malim koje je i te kako veliko jer živimo slobodne, bez tortura koje se ne daju opisati. Nama je žao što još ima žena koje trpe porodično nasilje, koje bi mogle da rade kod nas, ali nema novca za otvaranje radnog mesta.

Vranjska opštinska kasa je prazna, a da bi jedna žena prošla obuku i sve što treba, i počela da radi, potrebno je 2.000 evra. Za naše prilike je to mnogo, da bi neko sa maloletnom decom došao do sreće i radosti u životu - ističu Marijana i Jasmina.

Pita kao alva

 

- Samsu (pitu) jedu svi, a posebno narudžbine imamo leti i oko velikih praznika kada stignu naši zemljaci iz inostranstva. Kupuju i po tri tepsije - navodi Kruna.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ivana igrala i kolo vodila
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online