Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.12.2009.
18:41
Vestionline, Vecernji list.hr A

Kako Hrvati vide povlačenje tužbe za genocid?

Hrvatski "Večernji list" preneo je intervju sa profesorom međunarodnog prava, Radoslavom Stojanovićem koji smatra da i Srbija i Hrvatska treba da povuku tužbe za genocid. Na tu vest na sajt "Večernjeg" stiglo je oko 200 različitih komentara, a mi vam, uz tekst, prenosimo samo neke od njih.

Profesor Radoslav Stojanović

"Međusobno optuživanje Srbije i Hrvatske za genocid je kontraproduktivno i bespredmetno i obe države će morati više da se angažuju u procesu pomirenja, jer spor pred sudom UN-a je bespredmetan," tvrdi ugledni beogradski profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović, a prenosi beogradski dnevnik "Danas".

On tvrdi da bi obe strane trebalo da odustanu od tužbi za genocid, jer zločini počinjeni u Hrvatskoj nisu onih razmera kao u Srebrenici i genocida u toj zemlji nije bilo".

Stojanović je uveren kako genocida na obe strane nije bilo i da će Međunarodni sud pravde odbaciti hrvatsku tužbu "ako je Zagreb prethodno ne povuče".

Stojanović dodaje kako "zločini koji su u Hrvatskoj počinjeni za vreme rata 90-tih ne mogu da se kvalifikuju kao genocid i da prema tome i naša kontratužba gubi smisao"

"Povlačenje tužbe treba biti obrazloženo time da nije bilo genocida" kako to pitanje ne bi ubuduće opterećivalo odbnose Hrvatske i Srbije. Beogradski profesor smatra da zločini u Hrvatskoj "nisu takvih razmera kao što je bio zločin u Srebrenici", prenosi "Večernji list."

"Tamo je najveći zločin počinjen u Ovčari gde je bilo 200 žrtava, a po definiciji krivično delo genocida podrazumeva fizičko uništavanje suspstancijalnog broja pripadnika jedne etničke grupe", objašnjava Stojanović.

Komentari sa sajta Večernji list.hr:

26.12.2009. u 18:29h Bojovnik je napisao/la:


Hajde bando srpska, još niste dovoljno platili.


26.12.2009. u 17:18h Venlo je napisao/la:

Greška svih naroda bivše države jest što je šutljiva većina-šutjela. I dopustila da nam dobar dio života i razvoja odnese rat i poratne posljedice i svađe.

Neće nas svađa, netrpeljivost i mržnja povući u napredak, u razvoj.
Pametan čovjek kad odlazi na put, kuću na čuvanje povjeri susjedu.
Glupi se svađa s njim.


26.12.2009. u 17:17h bili-tartuf je napisao/la:


40.000.000.000 USA$ dolara,..nije malo soldi koju triba Serbija platiti za Plansko-Agresivno Razaranje Hrvatske i ubijanje 20.000 ljudi, vecínom civila, planski rusenjem 427 Sakralnih Objekta Crikva Kapela Tornjeva..., i planski Bombardiranje avijonima -Tvornica, mostova, cesta, Gradova..., a Nasí nisu napadali Serbiju ...

26.12.2009. u 17:03h Venlo je napisao/la:


Srpska tužba za genocid protiv Hrvatske jest reakcija na hrvatsku tužbu.
Mislim da su obje nedokazive. I da su obje gubljenje novca te neproduktivno trošenje energije i vremena koje se je puno bolje moglo potrošiti,npr na međusobnu trgovačku razmjenu, na zajedničke nastupe na treća tržišta, na uzajamnu konzularnu pomoć...

 

26.12.2009. u 15:55h igor2009a je napisao/la:


beogradski pasaluk dobija svoje granice i ono sto mu pripada. srbijanska bolesna logika koja se temelji na principu 'sto je moje je moje, a sto je tvoje je nase', pokazala se svim njihovim susjedima kroz te nesretne i krvave ratove. dakle, pasaluk, susjedi, da. zajedno, nikada vise.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online