Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 16.10.2011.
17:42
Beta A

Irinej: Ne smemo da žrtvujemo Kosovo zbog EU

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je pred Srbijom jedno veliko iskušenje, jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom", da se odrekne Kosova i Metohije.

Irinej: Ne smemo se odreći naše svete zemlje
 

"Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bi ušli u Evropu, da im se onda  zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama", rekao je patrijarh, nakon služenja parastosa kod Spomenika poginulim Jagodincima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Irinej se zapitao šta smo mi, ako se odreknemo svojih svetih zemalja.

"Zar se smemo i možemo odreći naše svete zemlje? Ne smemo to dozvoliti. Oni koji su nam nekada bili prijatelji, ili smo ih takvima smatrali, danas to nisu jer nam oduzimaju ono što nam je najdragocenije i najsvetije. Hvala im na takvom prijateljstvu", poručio je patrijarh Irinej.

Govoreći o tome da je nedavno boravio u Pećkoj patrijaršiji, patrijarh Irinej je rekao da je zemlja na Kosovu zalivena krvlju od kosovske bitke do danas.

"Uzeće nam i Srbiju, ako majke ne rađaju decu"

Nakon liturgije, koju je patrijarh služio jutros u crkvi svetih apostola Petra i Pavla, uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, patrijarh je iskazao zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja ljudi, a naročito dece.

Poručio je okupljenim vernicima da rađaju decu jer "nema većeg dara od života".

Patrijarh Irinej i Dragan Marković Palma u šetnji Jagodinom
 

"Ako se nastavi ovakav priraštaj bićemo manjina u sopstvenoj zemlji. Ne samo da će nam Kosovo uzeti, što i čine, nego će nam i Srbiju uzeti ako srpske majke ne budu rađale decu", poručio je patrijarh Irinej.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković je zahvalio patrijarhu na dolasku i ocenio da će, uz trenutni natalitet, Srbi za 50 godina biti nacionalna manjina.

"Celo naše društvo mora da se bori protiv bele kuge i, kako je rekao Bog, da muškarac i žena rađaju decu, a ne kako neki hoće da nam nametnu, da dva muškarca ulaze u brak. To nije tradicija srpskog naroda", rekao je Marković i zahvalio patrijarhu zbog toga što se usprotivio održavanju Parade ponosa i zbog toga što stalno poziva narod na jedinstvo.

Patrijarh je u pratnji domaćina obišao i Muzej voštanih figura u kome se nalazi figura patrijarha Pavla, a Marković je najavio da će sledeće godine tu biti i figura patrijarha Irineja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.10.2011. 17:48
Podrzavam Patrijarha , posebno jer je ova izjava data u pravom trenutku .Hrvati su se sa slovencima sporili oko par kvadratnih kilometara otvorenog mora i nisu ni tro hteli da daju zarad ulaska u EU tako da je uvredljivo uopste i pitati dali bi trgovali bilo kojim delom nase domovine zarad clastva u toj pokvarenoj i propaloj tvorevini.
Nedelja 16.10.2011. 17:52
Србија се полако буди.Црква је уз народ,а то показују и последњи иступи Патријарха.
Nedelja 16.10.2011. 19:44
Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bi ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama! Sve to i jos sto sta ja bih dodao. Nikome ne smemo dozvoliti da uzima nase Kosovo a domacim izdajnicima da prodaju veru za veceru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online