Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 14.10.2011.
15:01
Beta A

Ko hoće u EU, od sad ima nove uslove

Paket proširenja Evropske komisije Srbiji nije doneo samo preporuku za status kandidata, već i smernice šta je čeka dalje na putu ka EU i šta su novi prioriteti Unije u procesu približavanja novih članica, najavio je evropski komesar za proširenje Štefan File. U izlaganju o napretku zemalja koje teže članstvu u EU, File naglasio je da Komisija planira da u pregovore o pristupanju, koji su i do sada bili najzahtevnija etapa pridruživanja, uvedene izvesne novine.

Štefan File

Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava, pravosudne reforme, vladavinu zakona i bezbednost, otvaraće se na početku tog višegodišnjeg procesa, a zatvarati na kraju. Cilj toga je, kako je naveo File, da se omogući stalna interakcija između članica, Komisije i kandidata i da se u potpunosti ispune uslovi.

Time bi trebalo da se odgovori i na prvi izazov koji je Komisija izdvojila u svojoj strategiji proširenja - fokusiranje na vladavinu prava i reformu javne administracije, piše portal EurActiv Srbija.

Ta novina će prvi put biti primenjena na Crnu Goru, koja je 12. oktobra dobila preporuku Komisije za otvaranje pregovora, a do kraja godine bi trebalo da dobije i potvrdu zemalja članica.

U strategiji se navodi da je novi pristup osmišljen zahvaljujući iskustvu sa Hrvatskom, da bi se unapredio proces pregovora u korist kandidata.

Kada je reč o Srbiji, ta poglavlja su u Mišljenju Komisije svrstana među oblasti u kojima će Srbija morati da uloži najveće napore da bi se usaglasila sa standardima EU.

Sloboda izražavanja i mediji

U ta dva poglavlja spadaju i neki od posebnih prioriteta Komisije u oblasti proširenja, kao što je sloboda izražavanja. Mediji su "značajniji izazov nego ranije", kazao je File, dodavši da je u izveštajima o napretku ka EU dat veliki značaj medijima u skladu sa zaključcima "Spik ap" (Speak Up) konferencije o stanju medija na Zapadnom Balkanu.

U Analitičkom izveštaju o Srbiji navodi s da je "medijski pejzaž raznovrstan i pluralistički", ali da su problem nasilje i pretnje novinarima, kao i nedovoljna ekonomska održivost i finansijska medija, dominacija malo broja oglašivača i nedovoljna nezavisnost Republičke radiodifuzne agencije.

Borba protiv korupcije

Unapređenje vladavine prava i javne administracije podrazumeva i otklanjanje drugih slabih tački regiona, poput borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i efikasnog pravosuđa.

Međusobni odnosi u regionu

U fokusu Komisije je, kako je naveo File, i poboljšanje saradnje u regionu.

Pridruživanje EU ne treba da bude "zatočenik" bilateralnih odnosa, kazao je File. U strategiji se navodi da se bilateralni problemi moraju rešavati što pre u procesu proširenja na dobronameran način.

Primera kočenja evropskih integracija zbog bilateralnih problema bilo je i u ovom paketu proširenja. Makedonija je još jednom dobila preporuku za otpočinjanje pristupnih pregovora, ali se za sada ne nazire mogućnost da oni i počnu zbog spora oko imena sa Grčkom.

EU, takođe, kako je poručio sam File, ne želi da "uveze" problem odnosa Srbije i Kosova, pa će odnosi morati da se normalizuju pre pristupanja Srbije. Komisija međutim, kako je naveo, to ne očekuje preko noći, ali se neće čekati ni kraj procesa pristupanja.

Veći životni standard

Kako je File kazao, proritet je i održivi razvoj, budući da nove članice treba da se približe ciljevima predviđenim strategijom Evropa 2020. To je za Srbiju svakako veliki izazov, kao uostalom i za same članice EU, budući da je reč o unapređenju standarda u celom društvu i privredi - smanjenje siromaštva, povećanje stope zaposlenosti, unapređenje ekoloških standarda poput smanjenja potrošnje energije i zagađenja ugljen dioksidom i povećanje udela obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji.

Ulaganje u energetiku i transport

File je ukazao i na značaj unapređenja transportne i energetske mreže, jer su one od ključnog značaja za budući ekonomski razvoj, pa su uvrštene među prioritete Komisije.

Srbija je i na tom planu u ovom izveštaju dobila "opomenu" da su ulaganja u energetiku i transport nedovoljna, pa se prenosna mreža za struju već koristi maksimalnim kapacitetom, izgradnja puteva napreduje sporo, a železnica je zanemarena u investicijama.

Komisija je u strategiji proširenja takođe pozvala na rešavanje problema učešća Kosova u Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana o kojoj se pregovara od 2008. godine kako bi se ugovor o njenom osnivanju i potpisao.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 15:12
Pa kome treba ta vasa trula EU mucenice, pa eto vam Grcka 30 god u EU pa ste je zaduzili sa 400 milijardi i sada bi ostrva da joj konfiskujete , sto im ne pomognete otpisom nekih kredita ili kamata nego im nudite nova zaduzenja ? Podji do Vukovog pomenika da vidis koliko Bugara i danas ceka fizikalske poslove , to su ti evropljani
Petak 14.10.2011. 15:12
Pa mi ako ispunimo uslove o zivotnom standardu i sl, koji cemo djavo u EU. Srbi koji zele da udju, nadaju se da cete im poceti padati evrici s neba po ulasku. NE u EU!
Petak 14.10.2011. 15:12
*ebite se i vi i vasa evropska unija! Dosta je vasih zamajavanja i licemerja,jedino jos niste trazili da se odreknemo vazduha koji disemo,a mozda biste i to,al' ste ga prethodno zagadili svojim bombama! DOSTA VISE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online