Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 14.10.2011.
13:27
Vestionline A

Uslove za kandidaturu nemoguće ispuniti?

Ima dosta problema za dobijanje datuma pregovora i ukoliko i dobijemo status kandidata biće to, pre svega, jedan simboličan status, jer su uslovi za pregovore toliko problematični da ne znam koja će to vlada uspeti da ispuni, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga. Varga je u razgovoru za "Politiku" ocenio da samo dva uslova Evropske komisije nisu statusno neutralna.

Laslo Varga: Jedan od retkih koji je govorio o konkretnim stvarima

On je naveo da je realnosti najbliže shvatanje da je za dobijanje statusa kandidata Srbije za EU uslov  obnavljanje dijaloga sa Prištinom. I to, kako ističe, obnavljanje dijaloga tako da se ne otvara ponovo pitanje koje je za Evropsku uniju rešeno - a to je pitanje slobodnog protoka robe, što u prevodu znači carinski postupak, carinici, carinski pečat.

Gde (ni)je statusna neutralnost?

Prema rečima Varge, uslov je svakako da se nastavi dijalog, a to znači da praktično Srbija odustane od toga da insistira na prethodnom rešavanju pitanja dva prelaza.


Kada je reč o dobijanju datuma za početak pregovora, ukoliko se ti kriterijumi ili uslovi pravilno protumače, onda teško da može da se tumači da su oni statusno neutralni, rekao je Varga.


Ukoliko je jedno od pitanja koje moramo da rešimo i pitanje zaključivanja sporazuma o energetskoj zajednici, to praktično znači, objašnjava Varga, da će Srbija morati jedan multilateralni, međunarodni ili međudržavni sporazum da zaključi sa delom svoje teritorije.


Jer teško mogu da prihvatim da će posle svega što se desilo neko u Prištini prihvatiti da njihove vlasti ne budu potpisnici tog sporazuma, rekao je Varga, ocenjujući da će se kod tog pitanja teško naći srednje rešenje - ili će se preći crvena linija ili neće.

Dežer nabrojao šest uslova


Drugi uslov je, kako je naveo, funkcionisanje Euleksa na celoj teritoriji - to znači i funkcionisanje pravosudnog sistema na celoj teritoriji Kosova.

Vensan Dežer

Varga je podsetio da je šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer jasno na sednici Odbora za evropske integracije naveo šest uslova su za početak pregovora:

struja, telekomunikacije, priznavanje diploma, predstavljanje Kosova na regionalnim forumima, uključujući i ovu energetsku zajednicu, pa onda sprovođenje dosadašnjih dogovora (to se odnosi na carinu) i šesto je funkcionisanje Euleksa na celoj teritoriji uključujući i pravosuđe.


Što se tiče telekomunikacija i struje, u izveštaju EK konstatuje se činjenica da telekomunikacioni i elektroenergetski operateri funkcionišu bez licence na delu Kosova, što znači da se to stanje mora promeniti.


Tu mislim da ima prostora, to nisu toliko problematična pitanja i zaista mogu biti tretirana na statusno neutralan način. To se odnosi i na diplome, rekao je Varga i ukazao da je dva-tri pitanja teško rešiti, a da se dosadašnje crvene linije ne pređu.


Za početak pregovora je bitno da se jedan deo izveštaja bavi paralelnim strukturama (kako ih zove EK) i ako na proleće budu organizovani lokalni izbori na tom području, to će značiti da se ne ide u pravcu ukidanja nego praktično jačanja tih institucija, tako da će se i to sigurno pojaviti kao problem, zaključio je Varga.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 13:43
Samo gubljenje vremena zanoseci se kojekakvim "pregovorima". Proglasiti okupaciju dela teritorije, traziti od EU da respektuje Srbiju u svojim granicama. U protivnom prekinuti nekorisne razgovore i "reforme" koje nece sluziti nicemu jer ce se EU raspasti dok Srbija ispuni sve ultimatume koji nisu nikada postavljani ni pred jednu clanicu ili kandidata.
Petak 14.10.2011. 15:20
Meni je samo drago da se Tadic i njegovi drugari bas hvale ovim. Svaka vam cast vlado, na vasem cetvorogodisnjem radu. Bas smo zadovoljni...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online