Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
14:55
Vestionline, Tanjug A

Priština suzdržano o Strategiji, dokument ispod očekivanja

Priština je suzdržano reagovala na Strategiju EU za proširenje na Zapadni Balkan, kojom je konstavovano da Kosovo "ima mogućnost za održiv napredak kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i napredak ka evropskom putu kada to dozvole objektivne mogučnosti", čime je zapravo uvažena pozicija Španije da Kosovo ne može dalje, jer ga ne priznaju sve članice Unije.

A. Čukić
Priština traži "jednak tretman" sa ostatkom regiona

Tako se "pozdravlja" opredeljenje za dalje proširenje EU, ali i priznaje da je ono što je stav prema Kosovu - ispod očekivanja.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je Kosovo tretirano u Strategiji na "asimetričan način", bez jasnog odgovora o evropskoj budućnosti, kao i da su u njoj spomenuti samo uslovi. 

"Iako smo svesni izazova koji su pred nama, izuzetno je važno za EU da ima jasnu politiku prema Prištini, da bi napredovali njeni integracioni procesi i kako se ne bi rizikovala naša zajednička postignuća za održiv mir i stabilnost u regionu. To su i očekivanja građana Kosova koji očekuju jednak tretman sa svim građanima Evrope", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da je dobra vest iz Brisela da EU prevazilazi takozvani umor od proširenja i da je posvetila pažnju regionu, prenosi prištinska Koha. 

"Strategija o proširenju EU otvara istorijski prozor za Prištinu da se odlučno poveže i nesumnjivo sa zajednickom budućnošću u EU", rekao je Pacoli, navodi se u Unmikovom preseku štampe.

Ipak, rekao je i to da Priština traži "jednak tretman" sa ostatkom regiona.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da je nova Strategija važan dokument, pošto puža ozbiljnu priliku za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, ali da u slučaju Kosova ona nije pružila konkretan vremenski okvir. 

"Naša očekivanja su bila i jesu da ova strategija zaista bude put ka članstvu time što će ponuditi vremenski okvir i konkretne faze kosovskog napretka. Mi smo neprestano zahtevali uravnotežen pristup, koji smo, u izvesnoj meri, uspeli da postgnemo", rekao je on za RTK na albanskom jeziku, navodi se u presklipingu UNMIK-a.

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža pozdravila je novu Strategiju proširenja EU državama Zapadnog Balkana, koju ju je predstavila Evropska komisija, a prihvatio Evropski parlament, ocenivši da je Unija "otvorila svoja vrata za Kosovo".

"U ovoj fazi mi smo očekivali da će koraci u vezi sa procesom integracije za našu zemlju biti konkretnije specifikovani, ali i uprkos tome, naš put ka Evropskoj uniji nema alternativu", navela je ona na Fejsbuku.

Ocenila je veoma pozitivnim to što je "Strategija potvrdila kosovski put ka EU odvojeno od Srbije".

To je, tvrdi, "priznavanje kosovske državnosti uprkos tome što ga neke zemlje članice ne priznaju".

"Takođe je veoma pozitivno to što EU kategorički zahteva da Kosovo i Srbija postignu pravno obavezujući sporazum kao preduslov za članstvo u EU", navela je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online