Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 14.10.2011.
12:38
D. Dekić - Vesti A

Brisel nas je izdao

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je zahtev Brisela vezan za Kosovo, kao uslov za dodelu statusa kandidata Srbiji kao neobičan, ističući da je Evropska unija ovakvim potezom zažmurila na evidentne probleme u pravosuđu.

- Strahovali smo od takvog ishoda jer se pitanje Kosova nametnulo kao pitanje svih pitanja, ali nismo očekivali da će EU zanemariti sve probleme i svesti ih na ili Kosovo ili ništa - kaže Boljevićeva u intervjuu za "Vesti".


Sudije i tužioci su neprestano ukazivali Briselu na probleme. Da li se vaš glas čuo negde u poslednje vreme?


- Kako da ne! Početkom oktobra su u višednevnoj poseti Srbiji bili predstavnici Evropskog udruženja sudija i tužilaca Medel i holandskog društva i potom uputili zajedničko pismo komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu. U njemu su naveli da su u našem pravosuđu zapazili niz fundamentalnih grešaka u procesnom i materijalnom smislu, iz čega se ne može izroditi nezavisno pravosuđe u Srbiji. Ti problemi ne smeju ostati prikriveni, bez obzira na to da li će Srbija dobiti status kandidata. EU se na njih oglušila, i što je zapanjujuće, nije se ni osvrnula na reviziju reizbora sudija.
 

Kakve posledice može da ima takav stav Brisela?

- EU daje alibi vlastima u Srbiji da likuju kako su sredili stanje u pravosuđu i šalje poruku da je i pored velikih problema sve do sada dobro odrađeno. To je opasno za dalji napredak u ovoj oblasti. Da Evropa ulepšava stanje u Srbiji i laže građane Srbije, osećaju i oni sami. Prilikom poslednjeg domaćeg ispitivanja javnog mnjenja su pokazali da je EU u njihovim očima spala na najniže grane.

Kako teče revizija reizbora sudija i tužilaca?

- Ne mogu da kažem da ništa nije urađeno jer je vraćeno u sudnicu 58 sudija od oko 200. Iako je primetan trend pozitivnih odluka, ovaj proces se usporava zbog političkih pritisaka na Visoki savet sudstva koji o tome odlučuje.

O kakvim je pritiscima reč?

- Zbog problema sa kvorumom je paralisan rad VSS-a. Taj problem je iskrsao pošto je uhapšen član tog tela Blagoje Jakšić, dok je razrešenje drugog člana Predraga Dimitrijevića još 9. marta tražila Agencija za borbu protiv korupcije zbog duplih funkcija, jer je on i dekan niškog Pravnog fakulteta. Ovaj pritisak je umanjio broj rešavanja slučajeva sudija koje nisu bile reizabrane.

Do čega to može da dovede?

- Ako Visoki savet sudstva nastavi rad s nedostatkom kvoruma, ulaziće u sve veće nezakonitosti, a svaka njihova odluka bi bila sporna.
 

Pravna Srbija na začelju

 

Koliko se može verovati u nezavisnost srpskog pravosuđa?


- O tome dovoljno govori istraživanje Svetskog ekonomskog foruma da je prema oceni stranih i domaćih investitora Srbija na začelju, kotirana na 128. mestu od 142 zemlje. Pokazuje se da je ocena nezavisnosti lošija nego 2009, kada je naša zemlja bila 106, a tragično je da su sada ispred Srbije sve države u okruženju i Albanija. 


Politizacija advokature

 

Kako komentarišete sukob starog i novog rukovodstva Advokatske komore Beograda povodom izbora?


- Izbore u Advokatskoj komori Beograda je organizovala Advokatska komora Srbije, što je opasno, jer se iza ovog slučaja, koji je sukobio beogradske advokate, krije namera moćnih političara i advokata da, kao i srpsku, progutaju ovu komoru, odnosno da uspostave potpunu kontrolu. 

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 13:19
Pa logican splet : U ratu su nam bombardovali a u miru rade na razgradnji nase drzave podrivanjem njenih institucija , morala kroz ocajni TV program , finasija kroz zelenaske banke . To je Evropa uvek bila robovlasnicka , kolonozatorska , pljackaska , mi nikada nismo bili deo tog drustva .
Petak 14.10.2011. 12:53
Pa gospodjo krivi su oni za koje ste vi glasali! Eto vam sada vase vlasti!!! Jadno mi izgledate sada kada ste se uverili da ste izdani i prodani!
Petak 14.10.2011. 18:02
Sudije i vi će te verovatno u borbi za svoja prava morati na ulicu kao i studenti ,s ovom vlašću nema druge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online