Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.10.2011.
12:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Nećemo u veliku Albaniju!

Nova evropska uslovljavanja Srbije nisu ni iznenadila, ni uplašila Srbe na severu Kosmeta, svi sa kojima smo juče razgovarali, bez obzira iz koje su stranke, bili su jedinstveni u odluci da se borba nastavlja, da barikade ostaju i da "nema te sile koja će ih naterati da žive u državi Kosovo, a kasnije i u velikoj Albaniji".

- Pitao nas je komandant Kfora na Jarinju da li ćemo ukloniti barikade, ako nam Beograd to naloži. Odlučno smo mu, svi koji smo se tu zatekli, bez ikakvog dogovora uglas odgovorili: da barikade ostaju, da ćemo ih ukloniti samo kada albanski carinari odu sa Jarinja i Brnjaka i kad budemo sigurni da između severa Kosmeta i Srbije neće biti granice - kaže Bojan Jakovljević, biznismen iz Leposavića.

Akcija Kfora

 

Vojnici Kfora su juče rano ujutru, oko šest sati, presekli jedan krak alternativnog pravca koji, preko sela Šarpelj, iznad punkta u Jarinju, spaja Srbiju i severni Kosmet.


- Odmah smo otišli da razgovaramo, komandant je ovog puta bio nešto razumniji, nakon sat vremena povukao je vojnike i saobraćaj se sada nesmetano odvija - kaže Milutin Stefanović. 

- Beograd ne može ni da nas natera, ni da nam naredi da uradimo nešto što je protiv nas i naših života, to smo jasno pre dva dana rekli i Borku Stefanoviću. Od Beograda tražimo da sa nama ne trguje, da poštuje Ustav Srbije, rezolucije i deklaracije koje je usvojila Skupština Srbije.

- Što se nas na severu Kosmeta tiče, radije ćemo poginuti nego živeti u velikoj Albaniji - naglašava Jakovljević.


Slaviša Milentijević, privrednik iz Leposavića, kaže da država ne bi smela da ima dilemu - Evropska unija ili Kosovo.

- Nikada se deo svoje teritorije ne bi smeo prepustiti zbog članstva u nečemu što je još "u magli" i što može vrlo brzo da se raspadne. Pristankom na uslovljavanja iz Brisela mnogo bismo izgubili, a malo dobili. Ako Beograd od nas bude digao ruke, branićemo se, moguće je da ćemo proglasiti i nezavisnost severnog Kosmeta. Ako su Albanci na našoj teritoriji mogli da proglase državu, zašto da mi na svojoj teritoriji, gde je naš narod u stoprocentnoj većini, ne proglasimo i nezavisnost - ističe Milentijević.

Šta je Stefanović nudio Prištini?

 

Član delegacije Prištine u pregovorima sa Beogradom Lirim Grajčevci rekao je da mu je šef beogradske delegacije Borislav Stefanović obećao da će Srbija priznati Kosovo ako dobije severni deo te teritorije. Stefanović je odmah demantovao te navode.
Grajčevci kazao je da mu je Stefanović to ponudio tokom neformalnog razgovora na jednoj od rundi pregovora.


- Približio mi se (Stefanović) i rekao mi je: "Postavite granicu gde treba da bude i mi ćemo vas priznati dan kasnije" - kazao je Grajčevci.


Stefanović je naveo da je Priština tendenciozno lansirala vest da Beograd nudi priznanje nezavisnosti Kosova u zamenu za sever u nameri da oteža poziciju Srbije.


- Naravno da to nisam rekao - tvrdi Stefanović.

- Razumemo sve pritiske na Srbiju, ali se nadamo da, uprkos zahtevima iz Brisela i raznim uslovljavanjima, Beograd neće prepustiti severni Kosmet i da će nam i dalje biti kakva-takva podrška - kaže Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak, koja pokriva i Jarinje.

- Očekujemo da će nas vlasti iz Beograda pritiskati da popustimo Kforu i Albancima, ali tu neće biti kompromisa jer je ovdašnji narod toliko odlučan da istraje da ga nikakvi pritisci, bez obzira da li dolazili iz Beograda, Prištine ili Brisela ne mogu pokolebati - zaključio je Milentijević.
 

Galuči: Traže predaju severa

 

Bivši administrator UN za region Kosovske Mitrovice Džerald Galuči smatra da je EK povezivanjem pitanja severa Kosova i početka pregovora o članstvu sa Srbijom zapravo zatražila predaju severa kosovskim vlastima. Galuči je napisao da zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) sada očekuje od srpskih vlasti da pronađu način da odustanu od stava da neće predati Prištini sever Kosova.

 

Sudbina Turske

 

Zanimljiv je deo izveštaja o Turskoj koja je formalno otpočela pregovore o članstvu u EU još 2005. godine, ali u proteklih godinu dana nije otvorila, ni zatvorila nijedno poglavlje. Neki evroskeptici u Beogradu veruju da će Srbija u Uniji imati sličan tretman kakav ima i Turska, koja je status kandidata dobila pre 12 godina.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 12:40
Kad je u pitanju Kosmet,naša dahijska vlastela spava,a nesme ni nos da pomoli,a kamo li da se oglasi.Bota i žuti samo ćute, a glavna briga im je da sačuvaju svoje fotelje.
Petak 14.10.2011. 13:19
Mnogo puta su svetske sile i imperije planirale sto-sta ne pitajuci Srbiju, i uvek im se obilo o glavu. Tradicija ce se nastaviti i sa "velikom albanijom".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online