Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 13.10.2011.
14:59 >> 15:33h
Beta A

"Uslovi za kandidaturu uopšte nisu novi"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da Evropska komisija (EK) ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali da želi normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga Beograda i Prištine. On je ponovio da uslovi koje je EK postavila Srbiji za početak pristupnih pregovora sa EU nisu novi, da su statusno neutralni i ostvarivi i naveo da ne vidi suštinu ocene da su to "ucene novim uslovima".

"EK nema zahtev da bilo koja strana prizna nezavisnost one druge strane. Želimo normalizaciju odnosa na Kosovu kako bi se životni standard stanovništva i trgovina pokrenuli, da bi se rešili problemi ljudi koji žive na toj teritoriji", rekao je Dežer na sednici Odbora za evropske integracije gde je predstavio Mišljenje EK o zahtevu Srbije za članstvo u EU.

Vensan Dežer pred srpskim parlamentarcima

Dežer je rekao da je u Mišljenju jasno izneto da je EK predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju pod pretpostavkom da će Srbija obnoviti dijalog sa Prištinom.

Da se sutra odlučuje...

"Za sada datum dijaloga nije utvrđen, ja se nadam da će to biti urađeno vrlo brzo", kazao je Dežer i dodao da je ubeđen da će datum dijaloga biti utvrđen pre 9. decembra, kada Savet ministara odlučuje o statusu, i da ne vidi prepreke da Srbija "pronađe svoj put na tom procesu".

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Liberalno-demoktratske partije Ivana Andrića da li bi Savet ministara, kada bi sutra odlučivao, dao Srbiji status kandidata.

"Razgovor o statusu Kosmeta otegao bi se u beskraj"

Dežer je rekao da je neophodno naći prava rešenja za katastar i matične knjige, navodeći da su dve strane aktivno radile na tom pitanjima i da se traži prihvatljiv okvir za obe strane koji ne prejudicira status.

"Ako biste postavili pitanje statusa, mislim da bismo sto godina razgovarali o istim temema i ne bismo se pomerili ni jedan inč, ni problem na terenu ne bi bio rešen i bili bismo u blokadi", rekao je Dežer.

Dežer je rekao da se "sve može postići" uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Dežer je rekao da sve zemlje EU žele da Srbija napreduje ka EU i dodao da su prve reakcije amabasadora EU u Srbiji na jučerašnju vest bile pozitivne. "Ovo je novi korak koji treba da nam da sugurnost da idemo dalje", kazao je Dežer i dodao da EU, uprkos finansijskoj krizi, želi da promoviše proces proširenja.

Ako uđemo u EU, šta će biti sa "ruskim" sporazumima?

 

Na pitanja Nataše Jovanović Dežer dao samo implicitne odgovore

Odgovarajući na pitanje poslanice Srske radikalne stranke Nataše Jovanović o tome kakvo rešenje predviđa EK za predstavljanje Kosova na međunarodnim skupovima, Dežer je rekao da EK ne želi da propisuje i nameće rešenja, već da bi, eventualno, mogla da predloži zajedničko rešenje za dve strane.

 

Jovanović je upitala i šta bi se desilo sa Ugovorom o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Rusijom kada bi Srbija ušla u EU, Dežer je rekao da svi trgovinski sporazumi zemalja u EU moraju biti međusobno usklađeni do momenta priključenja uniji.

Prema oceni Dežera, EK je juče dala za Srbiju dve dobre vesti - preporuku za status kandidata i preporuku za otvaranje pregovora kad se ostvari napredak u odnosima Beograda i Prištine.

On je ponovio da Komisija očekuje napredak u oblastima inkluzivnog razvoja, poštovanju Ugovora o energetskoj zajednici, telekomunikacijama, priznavanju diploma i primeni dosadašnjih sporazuma po pitanjima poput slobode kretanja i matičnih knjiga kao i bolju saradnju Srbije i Euleksa.

Trivan: Uslovi EK se odnose na početak pregovora o prijemu

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da se uslovi koje Evropska komisija traži od Srbije ne odnose na potvrđivanje preporuke o statusu
kandidata u decembru nego na početak pregovora o prijemu u EU.

 

"Ti uslovi, kao što je Vensan Dežer rekao, dok su statusno neutralni i doprinose razrešavanju tehničkih pitanja i boljitka života na Kosovu i u Srbiji, za nas su priorit koji želimo da ostvarimo", navela je Trivan u izjavi novinarima u parlamentu.

 

Ona je dodala da se postavljeni uslovi ne odnose na potvrđivanje preporuke o statusu kandidata u decembru kada će Savet ministara EU odlučivati o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata nego na početka pregovora o članstvu u EU.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 15:43
ali mi smo znali iako nam nisu rekli. a crvenozuta kuga nije znala jer nisu zeleli da priznaju da su obavesteni. dedinjskoj oligarhiji je kosovo i metohija u srcu ali kao predizborna furijska propaganda. i kraja nema, i dalje ce se pozivati na srce, dusu, telo...srbije...
Četvrtak 13.10.2011. 15:11
Drugim recima, vlast je znala da je uslov priznavanje Kosova. A sada hoce samo sa svojim zapadnim mentorima da budu malo suptilniji, vredjajuci inteligenciju Srba, navodno se brinuci za slobodu kretanja pa je zbog toga potrebno da Srbija preda katastarske knjige (verovatno da bi ih falsifikovali) i da regulise jedno po jedno pitanje i time "de facto" prizna nezavisnost. E, pa malo ste se preracunali i okupatori i ovi domaci poltroni na vlasti.
Četvrtak 13.10.2011. 15:30
Naravno da nisu novi...osim da ih vlada Srbije koristi zbog odrzavanja na vlasti, sto vama i odgovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online