Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 10.10.2011.
12:33
Večernje novosti A

Bogdanović: Prvo dogovor o severu Kosova

"Naše opredeljenje je da sva sporna pitanja na Kosmetu treba rešavati dijalogom. Ali, sada je besmisleno razgovarati o drugim temama dok se ne reši kriza na severu pokrajine. Postići saglasnost o ovom problemu znači naći rešenje koje je primenjivo na terenu", kaže za "Večernje novosti" Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju, komentarišući razgovore koje su naši predstavnici imali sa posrednikom EU Robertom Kuperom.

Nasilje nas udaljava od rešenja problema: Goran Bogdanović
 

Bogdanović naglašava da je Kuperu objasnio da barikadama Srbi na severu ne žele da ugroze ni KFOR ni Euleks, već da one postoje zbog prisustva kosovskih carinika i takozvane pogranične policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.


Bogdanović očekuje da Kuper utiče na Prištinu da se uzdrži od jednostranih poteza, da odvrati kosovske vlasti od akcija koje izazivaju nestabilnost i da ih ubedi da se mora poštovati pravo stanovništva koje ne želi da prihvati kosovske institucije.
 

Neophodno jedinstvo

Ministar Goran Bogdanović razgovarao je u nedelju sa liderima Srba sa severa pokrajine. Tom prilikom poručio im je da je jedinstvo neophodno, a predočio im je i predloge koje su naši predstavnici izneli Robertu Kuperu o rešenju krize na severu pokrajine. Takođe, pozvao ih je na sastanak sa šefom pregovaračkog tima Borkom Stefanovićem koji će se održati tokom ove nedelje.

Komentarišući najavu kosovskog ministra Bajrama Redžepija da će Albanci nasilno ukloniti barikade, Bogdanović kaže da im čelnici međunarodne zajednice moraju predočiti da nasilje vodi samo u produbljivanje sukoba.


- Svaki nasilni akt sve nas više udaljava od rešenja postojećih problema, tako da ovakvim potezima Priština jasno pokazuje da joj nije stalo do rešenja ne samo krize na severu, već i drugih spornih pitanja na Kosmetu - kaže ministar.


Komentarišući zamerke Srba južno od Ibra da se favorizuje sever pokrajine zbog čega se oni osećaju zapostavljenim, Bogdanović kaže da nije tačno da je vlast u Srbiji digla ruke od našeg naroda južno od Ibra.


- Vlada i Ministarstvo za KiM podjednako vode računa o svim žiteljima pokrajine. Više pažnje poklanja se severu samo trenutno i zbog poznatih događanja - kaže Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.10.2011. 12:47
samo jedno pitanje:...da li se vi to borite za narod ili za teritoriju....ili ni za jedno od ova dva nego samo za sopstvene novchanike???....nama trebaju samo oni koji se bore iskljuchivo za srpski narod i srpsku teritoriju.....tek kad se izborite mozete da proglasite gradjansko grushtvo, ako vam je toliko stalo.....
Ponedeljak 10.10.2011. 16:20
Ne razumem sta ti njemu ima da objasnjavas? Valjda treba on da objasni kako to da okupatori pucaju na nenaoruzan narod?!
Ponedeljak 10.10.2011. 13:10
Faca dovoljno govori za sebe...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online