Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 08.10.2011.
00:47
Beta A

Tači: Nenasilno uklanjanje barikada

Predsednik vlade u Prištini Hašim Tači rekao je da će barikade na severu Kosova biti uklonjene postepeno i bez nasilja, i ocenio da je pitanje prelaza Brnjak i Jarinje "završeno".

"Barikade vode ropstvu kriminalcima i lažnim patriotama": Hašim Tači

Tači je u intervjuu za vikend-izdanje beogradskog lista "Danas" rekao da politika "barikadiranja" najviše šteti srpskom stanovništvu i da je beskorisna, i da barikade ne mogu da opstanu još dugo, jer je svakim danom sve više incidenata, ranjavanja, bezakonja.

"Od mržnje se ne živi"

"Samoizolacija na kraju vodi ropstvu kriminalcima i lažnim patriotama, kojima je ovo ništa do privremena zarada. Žalosno je videti da je tamošnje stanovništvo barikadiranjem, u obruču tih kriminalnih struktura, dovelo sebe u jako nezavidan položaj", rekao je Tači.

Etnička segregacija nije uzvišeni čin

 

"Naravno da bi sada svako najradije uklonio te barikade, ali im to teško ide zbog već uhodane industrije kriminala, starih psiholoških barijera i sveopšteg političkog mentaliteta, koji etničku segregaciju smatra uzvišenim nacionalnim i kulturnim činom. Međutim, barijere u glavi i mržnja u duši nisu ni politička, ni ekonomska kategorija. Od njih se, avaj, ne živi", rekao je Tači.

"Barikade će biti uklonjene. To će se uraditi postepeno i bez nasilja od strane institucija koje su zadužene za bezbednost na čitavom Kosovu. Uveren sam da se niko neće odupreti njihovom uklanjanju... prohodnost puteva i sloboda kretanja (je) u korist svih", rekao je Tači.

"Srpske vlasti u konfliktu sa vekom u kom žive"

Upitan da li dolazi u obzir da se o stanju na prelazima Jarinje i Brnjak razgovara u okviru briselskog dijaloga Prištine i Beograda, on je rekao da je to pitanje završeno.

"Dijalog u Briselu se ne vodi oko državnosti Kosova, nego o načinima kako da ta državnost bude unapređena u kontekstu regionalne saradnje i dobrog susedstva sa Srbijom. Takva saradnja i dobrosusedstvo su teme o kojima će Kosovo uvek biti spremna da razgovara i sarađuje", rekao je Tači.

Na pitanje šta misli o političkom dijalogu Beograda i Prištine, koji bi usledio posle tehničkog, kao i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, Tači je rekao da do toga neće doći ako se pod "političkim dijalogom" misli na pregovore o političkom statusu Kosova.

Tači je ocenio da su "ovakve ideje pomalo smešne: država Srbija je do sada učestvovala u nizu konferencija i pregovaračkih procesa oko Kosova, počev od Rambujea 1999, pa sve do Beča 2005 - 2007. godine.


I svaki put bi njena vlast svojeglavo napuštala, odbijala i protivila se predlozima koji bi odande proizašli kao jedina moguća prihvatljiva rešenja - ne samo za Kosovo i njegovo stanovništvo, nego i za najveći deo međunarodne zajednice".

"Takvim odbijanjem" - nastavio je Tači - "srpske vlasti su uvek potvrđivale da su u konfliktu sa vekom u kojem žive. Ali, mi ne možemo da se vratimo u prošlost samo zbog toga što vlasti Srbije smatraju da im je tu lakše da se snalaze".

"S druge strane, ako se pod 'političkim dijalogom' podrazumeva spremnost lidera dveju nezavisnih država da uspešno započnu poglavlje mira i obostranog razumevanja - onda vam još danas potvrđujem moju potpunu podršku", rekao je Tači i dodao da je Kosovo dospelo "do međunarodnih naslova zbog dugogodišnje vladavine bezakonja na severu".

"Jedno rade, drugo pričaju"

Tači je naveo da je "prva i poslednja ponuda Prištine predviđena Ahtisarijevim planom i Ustavom Kosova i da je problem što, kako je ocenio, niko iz vlasti u Beogradu nije pročitao te dokumente".

"Zvanično, Beograd se pridržava svog tobožnjeg radikalnog kursa nepriznavanja, dok - nezvanično i pojedinačno, skoro svi vaši političari ne prezaju da priznaju da je za njih Kosovo izgubljeno, prevaziđeno i posve beznačajno pitanje u odnosu na aktuelne probleme s kojima se Srbija suočava", rekao je Tači.

Govoreći o istrazi Euleksa o trgovini ljudskim organima, Tači je ponovio spremnost za maksimalnu saradnju u procesu rasvetljavanja ove, kako je rekao, izmišljotine.

"Na Kosovu žive i postoje Srbi, koji zajedno sa Albancima i ostalim zajednicama čine današnju mladu državu. Što će oni više učestvovati u javnom životu i razvoju Kosova, to će Kosovo više biti zajedničko i prosperitetno", rekao je Tači u intervjuu za "Danas".

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2011. 09:21
dogovor pristine i dedinja postoji. zato laje koljac, pametuje bez mozga. sa dedinja se krenulo na huligane, pa kriminalce a zavrsice se hapsenjem u koordinaciji sa siptarskim teroristima. srbi sa kosova i metohije su u "makazama" antisrpske dedinjske oligarhije. da je dobro, nije a kako ce se zavrsiti oko barikada i severnim delom, pa lose po srpski narod. opet smo sami, prepusteni naopakoj crvenozutom klanu na celu sa tiraninom koji ispunjava zelje zlocinacke EU i NATO nacista. rusi ne mogu biti veci srbi od samih srba a srbi ne mogu da budu veci rusi od samih rusa...
Subota 08.10.2011. 01:03
"Od njih se, avaj, ne živi" Је ли то нека збирка песама у припреми?
Subota 08.10.2011. 01:27
Za Danas si ga dosta slago...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online