Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.10.2011.
18:28
Beta A

"Izveštaj o dešavanju na Jarinju je tajna"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je danas da je izveštaj srpskih bezbednosnih službi o dešavanjima na severu Kosova i Metohije predstavljen na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost poverljiv, a da je u medijima plasirana priča pod "jakim utiskom emocija i da nije potpuno tačna". Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Šutanovca da javno obelodani činjenice o oružanim incidentima na Jarinju kojima njegovo ministarstvo raspolaže.

Dragan Šutanovac: Znam šta je bilo na Jarinju

Šutanovac je kazao da je sednica skupštinskog odbora za bezbednost bila jedna od najkvalitetnijih kojoj je prisustvovao i da se na njoj čuo detaljan izveštaj o svemu što se dešava na severu Kosmeta, ne samo iz ugla vojnih službi već i izveštaji drugih bezbednosnih agencija.

Opoziciona Liberalno demokratska partija i Srpski pokret obnove, koji je deo vladajuće koalicije, tražili su da se javnosti saopšti istina o sukobima na administrativnom prelazu Jarinje 26. septembra kada je došlo do sukoba lokalnih Srba i Kfora.

"Kfor nije dostavio snimke incidenta"

 

Ministar Šutanovac rekao je da nema saznanja da je Kfor dostavio Srbiji snimke o sukobu sa lokalnim Srbima na prelazu Jarinje.

"Mi lično smatramo da takvih snimaka verovatno ima, jer Kfor radi ozbiljno. Videćemo da li ćemo mi doći u posed tih snimaka", rekao je Šutanovac.

Lider SPO Vuk Drašković rekao je pre dva dana, pozivajući se na izveštaj službi bezbednosti iznet na skupštinskom Odboru, da vlasti skrivaju istinu o dešavanjima na Jarinju i da je Kfor bio napadnut pre nego što je upotrebio oružje.

Šutanovac je istakao da je taj izveštaj poverljiv i da je sednica bila zatvorena za javnost, a da je u medijima plasirana priča pod jakim utiskom emocija i da nije potpuno tačna.

"Moramo učiniti sve da ne isprovociramo događaje koji mogu dovesti do sukoba na Kosovu. Mi pokušavamo da na diplomatski način dođemo do rešenja mirnim putem i pregovorima", kazao je on.

UNS je povodom ove izjave Šutanovaca poručilo da od ministra ne očekuje medijsku analizu već podrobne i pravovremene informacije o tome kako su stradali Srbi na prelazu Jarinje.

"Umesto da građanima Srbije saopšti podatke o ranjavanju srpskih građana od strane snaga NATO-a, ministar Šutanovac danas saopštava da je 'istina negde između'", istakao je UNS i podsetio da ministar odbrane nema monopol na istinu i da je vlast dužna da polaže račune građanima umesto da od njih krije podatke.

"Građani će sami proceniti šta je istina kada pred sobom budu imali sve relevantne činjenice", istakao je UNS.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.10.2011. 19:57
a zasto njegov tast nije u buvari zbog cumura iz kolubare.
Četvrtak 06.10.2011. 18:47
Nije tajna da TI vise neces biti ministar odbrane.
Četvrtak 06.10.2011. 19:00
Истина је и да је дотични господин уништио српску војску. Жали пара које они генерали примају за парадирање. Да је неке правде давно би сви одговарали за издају, дезертерство, капитулацију, ширење дефетизма и слично. Како генерале није срамота да после изјаве како српска војска више неће ратовати уопште подижу плату. Па за шта сте се школовали и уживали све привилегије у друштву. Лепо се види како народ бежи, а творовци пуцају по њима да се све прашти. Боље би нас бранили и друштво голубара, барем су показали да умеју да рукују са оружјем, што се за ове наше војне и вајне министре не може рећи. Шта рећи на крају издаја, продаја, капитулација, дезинформације све у служби америчког олоша.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online